Στον ΟΡΛΙΑΚΑ για τη δυτική ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και την ΗΠΕΙΡΟ

Η σημασία του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε οΣύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, Αστρολάβος Κατσώτης Βασίλειος, στην οποία του επισημαίνει πως, το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο στον Όρλιακα, θα έχει ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα όχι μόνο από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από όλη την Ήπειρο.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Καρυπίδη, Περιφερειάρχα Δυτικής Μακεδονίας, καλημέρα από τη
Βυζαντινή Άρτα. Είμαστε ένας σύλλογος Αστρονομίας (το 8ο παράρτημα του Βόλου) που έχει δημιουργηθεί με στόχο τη διάδοση της Αστρονομίας και του πολιτισμού γενικότερα στην περιοχή της Ηπείρου. Στην προσπάθεια αυτή μας στήριξαν οι φορείς της περιοχής, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ο Δήμος Αρταίων, η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας καθώς και η Περιφέρεια Ηπείρου. Η ανταπόκριση του κοινού, καθώς και η δίψα του κόσμου και το ενδιαφέρον του για την Αστρονομία ήταν συγκινητικό. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι η Αστρονομία είναι μια επιστήμη που πάντα “γοήτευε και γοητεύει” τον άνθρωπο και τον κάνει να στρέφει το βλέμμα προς τον ουρανό, αναζητώντας
το άγνωστο ή ίσως και την καταγωγή του.

Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι γνωστό, ότι είναι
από τις φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο μας δίνεται η δυνατότητα με το
Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα να αποκτήσουμε και εμείς μια πρωτιά, με
τεράστια οφέλη.

1ον. Αναβαθμίζεται η περιοχή μας, με το Εκπαιδευτικό και Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα και οι επιστήμονες που το χρειάζονται για τις επιστημονικές τους εργασίες, θα το βρουν εξαιρετικά χρήσιμο. Πολλοί από τους μαθητές μας, αυτή τη στιγμή εκπονούν τις εργασίες τους σαν αστροφυσικοί, σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ο Όρλιακας όταν δημιουργηθεί θα είναι ένα σημαντικό όπλο στην κατάκτηση της επιστημονικής γνώσης.

2ον. Το εκπαιδευτικό όφελος για τα παιδιά μας θα είναι τεράστιο. Όταν τεράστιοι
επιστήμονες διεθνούς φήμης, με δεδομένη την προσφορά τους στην Αστρονομία και στην εξερεύνηση του Διαστήματος, όπως για παράδειγμα ο Θανάσης Οικονόμου από το Ζιάκα των Γρεβενών και ο Σταμάτης Κριμιζής από το Βροντάδο της Χίου, ξεκίνησαν φτωχά παιδιά χωρίς κανένα εφόδιο και μεγαλούργησαν, σκεφτείτε τί μπορούν να κάνουν οι νέοι μας με ένα τέτοιο όπλο στη φαρέτρα τους.
Με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Όρλιακα, χιλιάδες μαθητές θα γνωρίσουν το μαγικό και υπέροχο κόσμο των αστεριών και ίσως γίνουν οι νέοι πρεσβευτές της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Επίσης με τα προγράμματα Erasmus, μαθητές από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής μας, θα επισκεφτούν το αστεροσκοπείο στον Όρλιακα και θα ανακαλύψουν και την άλλη Ελλάδα.

3 ον. Θα αναπτυχθεί και θα τονωθεί περισσότερο ο τουρισμός της περιοχής μας, καθώς
υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την αστρονομία. Γίνονται ετήσιες
συνάξεις των ερασιτεχνών αστρονόμων από όλη την Ελλάδα και με ένα αστεροσκοπείο όπως ο Όρλιακας, θα προσελκύσει τουρίστες αυτού του είδους και από όλη την Ευρώπη.

4ον. Σ’ ένα από τα σκοτεινότερα σημεία της Ευρώπης τον Όρλιακα, η περιοχή μας βρίσκεται πάρα πολύ κοντά και μπορούμε εύκολα να τον προσεγγίσουμε. Έτσι η Πρέβεζα, η Ηγουμενίτσα, η Άρτα και φυσικά τα Ιωάννινα, απέχουν τώρα πλέον με την Ιόνια και Εγνατία Οδό από μισή έως και μία ώρα.
Συνεπώς, το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο στον Όρλιακα, θα έχει ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα όχι μόνο από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από όλη την Ήπειρο.

5 ον. Το νεοσυσταθέν πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και το πανεπιστήμιο
Ιωαννίνων θα μπορούν να εκπονούν εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα απασχολήσουν
πολλούς νέους μας, προς όφελος της κατάρτισής τους καθώς και στην κατάκτηση της
επιστημονικής γνώσης. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο Θανάσης Οικονόμου, που εμπνεύστηκε και στηρίζει το όλο εγχείρημα, είναι ένας καταξιωμένος Αστροφυσικός στην Αμερική συνεργαζόμενος με τη ΝΑΣΑ, που μπορεί να προσελκύσει από μόνος του μεγάλους Αστροφυσικούς στην περιοχή μας. Το έργο είναι αξιολογότατο, ώστε να το στηρίζουν και άλλοι πολύ σημαντικοί και καταξιωμένοι επιστήμο0νες, όπως ο καθηγητής αστροφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Σειραδάκης, ο καθηγητής αστροφυσικής του πανεπιστημίου Sultan Qaboos του Οσμάν Ιωάννης Ζάχος, ο καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής στο New York University Νικόλαος Μαυρίδης, καθώς και πολλοί άλλοι.

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα, γι’ αυτούς τους λόγους και εμείς σαν ένας Σύλλογος
Αστρονομίας της Ηπείρου, στηρίζουμε το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο στο Όρλιακα, διότι πιστεύουμε ότι θα είναι ένα στολίδι για την περιοχή μας, που τα οφέλη του θα φανούν τόσο άμεσα, όσο και σε βάθος χρόνου. Η περιοχή μας όντως απομονωμένη τόσα χρόνια, νομίζουμε πλέον βρίσκει το δρόμο της και το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα, θα είναι ένας πυλώνας αισιοδοξίας, πρωτοπορίας και σταθερής αξίας για όλους μας.

Ο Καζαντζάκης έχει γράψει:
“Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές
παίρνουν το μπόι των ανθρώπων που τις κουβαλούν”, και την ιδέα του Όρλιακα έχω την γνώμη την κουβαλούν γίγαντες»