Στο… καρτέρι οι κυνηγοί!!

Με τις ψήφους της ΝΔ ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς

Διαμαρτύρονται και ζητούν αλλαγή στις ρυθμίσεις

Η πολιτεία επιβαρύνει με δυσανάλογα κόστη χιλιάδες κυνηγούς

Ενώ μόνο με τις κυβερνητικές ψήφους ψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς., με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης που το καταψήφισαν, ενώ επιφυλάχθηκε το ΜέΡΑ25, έντονες είναι οι αντιδράσεις των κυνηγών. Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιος Αραμπατζής υποστήριξε ότι η νομοθετική ρύθμιση έχει έναν γραφειοκρατικό, τιμωρητικό και εισπρακτικό χαρακτήρα. Ειδικότερα για τη διάταξη που αφορά στη στείρωση ή εναλλακτικά την κατάθεση DNA των ζώων, είπε ότι το κόστος της είναι δυσβάσταχτο και ζήτησε την εξαίρεση της υποχρέωσης για τους κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι είναι «σκύλοι εργασίας».

Τη γνώμη τους επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και ζωοφιλικών συλλόγων.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, έκανε λόγο για αγωνία της Ένωσης ως προς το ύψος και την έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων αναφορικά με τις προβλεπόμενες, από το νομοσχέδιο, υποδομές προστασίας των αδέσποτων ζώων. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει σχετική μεταβατική διάταξη στο νομοσχέδιο έως ότου ξεκινήσει η χρηματοδότηση των δήμων.
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος βάση και ότι θεσπίζει ένα ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, με μια τάση ελέγχου των πολιτών.

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Νικόλαος Κακαβάς ανέφερεε ότι το νομοσχέδιο φέρνει πλήρη απαξίωση των επιστημονικών φορέων και αποθέωση των ΜΚΟ και ζήτησε την απόσυρσή του. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπυρίδων Μάμαλης, είπε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τους αρμόδιους επιστήμονες, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και εξέφρασε -μεταξύ άλλων- τη διαφωνία του στην υποκατάσταση των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το υπουργείο Εσωτερικών.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και ο κόσμος των κυνηγών αντιτάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στην υποχρεωτική και καθολική στείρωση που προέβλεπε το νομοσχέδιο στην αρχική μορφή του, προτείνοντας μία σειρά αλλαγών και διευθετήσεων, από τις οποίες, όμως, ελάχιστες έγιναν αποδεκτές.

Οι κυνηγετικές οργανώσεις μιλούν για «χαράτσι», ενώ η Κυνηγετική Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής: «Σε μία περίοδο βαθιάς και παρατεινόμενης οικονομικής ύφεσης, η πολιτεία επιβαρύνει με μεγαλύτερες δαπάνες και δυσανάλογα κόστη όσους έχουν επιλέξει να ζουν με έναν ή περισσότερους σκύλους. Ιδιαίτερα για χιλιάδες κυνηγούς που σήμερα συντηρούν δύο – τρεις ή και περισσότερους αρσενικούς και θηλυκούς σκύλους, η υποχρεωτικότητα αποστολής γενετικού υλικού ισοδυναμεί με την οικονομική αφαίμαξη των ήδη μειωμένων εισοδημάτων τους. Στους καιρούς που διανύουμε, ο τρόπος που επιλέγει το νομοσχέδιο είναι οικονομικά δυσβάσταχτος για τον κόσμο των κυνηγών, τόσο στην επαρχία όσο και στα αστικά κέντρα.

Η Κ.Σ.Ε. ζητάει να εξαιρεθούν αυτής της υποχρέωσης οι κυνηγετικοί σκύλοι, οι οποίοι και αποτελούν «σκύλους εργασίας», όπως ακριβώς και οι σκύλοι εργασίας του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.
Ιδιαίτερα όσον αφορά στους κυνηγετικούς σκύλους, που ορθώς αναγνωρίζονται στο νομοσχέδιο ως «σκύλοι εργασίας», η δυνατότητα για δύο γέννες στο σύνολο του βίου τους είναι επιβεβλημένη, γιατί αλλιώς υπονομεύεται η άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας από την πλευρά των κατόχων τους.
Απαράδεκτη, αντισυνταγματική και εμμέσως «ρατσιστική» θεωρούμε την πρόβλεψη για …επιπλέον ποινή (!) αφαίρεσης της άδειας θήρας, στην περίπτωση παράβασης διατάξεων του νόμου από κυνηγούς. Στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει ουδεμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς κατόχους ζώων.

Αν και οι κυνηγοί αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα κατόχων σκύλων στη χώρα μας, θεσμική εκπροσώπησή τους δεν υπάρχει σε καμία από τις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ που προβλέπει το νομοσχέδιο, κάτι που αντιθέτως γίνεται σε υπερθετικό βαθμό με ολιγομελείς άλλες οργανώσεις.