Στο κρατικό αυστριακό κανάλι το Κομμένο

Στην κρατική τηλεόραση της Αυστρίας προβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή 30 Αυγούστου το Κομμένο και η τραγική του ιστορία. Η σφαγή του Κομμένου αποτέλεσε μέρος του ντοκιμαντέρ διάρκειας 47.34 λεπτών με θέμα «Αιματοβαμμένο εντελβάις» της σειράς «Ντοκιμαντέρ & Ρεπορτάζ | Άνθρωποι και δυνάμεις», που επιμελήθηκε και ολοκλήρωσε ο Αυστριακός δημοσιογράφος Robert Gokls. Στην ιστορία του Κομμένου αφιερώνονται περίπου 10 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων καταθέτουν τη μαρτυρία τους οι επιζώντες της σφαγής Δήμητρα Αποστόλου, Γρηγόρης Σκάρας, Γρηγόρης Κοντογιάννης και Αρτεμισία Κοντογιάννη. Μιλούν, επίσης, ο Δημήτρης Βλαχοπάνος και ο Ηλίας Λάμπρης, οι οποίοι και συντόνισαν τα γυρίσματα στο Κομμένο.
Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ βρέθηκε στο Κομμένο τον περασμένο Μάη για δύο μέρες αυστριακό συνεργείο αποτελούμενο από τον δημοσιογράφο Robert Gokls, δύο τεχνικούς και την ελληνίδα δημοσιογράφο Φένια Χαλά. Ελπίζουμε σύντομα να μεταγλωττιστεί και στα ελληνικά και να προβληθεί από τα ελληνικά μέσα. Προς το παρόν, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ στο Internet και να εστιάσουν μεταξύ 25.45΄ – 31.20΄ και μεταξύ 42.42΄ – 44.30΄.

Hμέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Εκδηλώσεις «Hμέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Kυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 10.00 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη (Μπονίλας) Ανατολής 10.30 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, επί της οδού Ιωαννίνων. 11.00 Χαιρετισμοί επισήμων Ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Νιγδέλη, Δ/ντής Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού – Ιστορικός συγγραφέας με θέμα: «Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη».
Παράλληλη εκδήλωση για την ίδρυση της Κοινότητας Ανατολής: «Αφιέρωμα στον Αθλητικό Όμιλο Ανατολής» Θα ακολουθήσει δεξίωση με ποντιακά εδέσματα στον προαύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου Ανατολής. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Ηπείρου – Δήμος Ιωαννιτών – Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου
Δηλώσεις συμμετοχής για καταθέσεις στεφάνων στα τηλέφωνα: Περιφέρεια Ηπείρου: 26510 87202 | Δήμος Ιωαννιτών: 26513 61110

Συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννιτών, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου
Η καλύτερη και στενότερη συνεργασία Δήμου και Επιμελητηρίου αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχαν σήμερα ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Δημητρίου.
Στην συνάντηση που έγινε αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ειδικά της νεανικής, οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν εκ μέρους του Δήμου το αμέσως επόμενο διάστημα με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.
Επίσης εκτενής συζήτηση έγινε για την καθαριότητα της πόλης που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής.

«Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση. Οφείλουμε να συνεργαστούμε με το Επιμελητήριο ειδικά στην αξιοποίηση προγραμμάτων και κονδυλίων. Συζητήσαμε για την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η συνεργασία θα συνεχιστεί ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου από την πλευρά του σημείωσε ότι ήταν μία γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.
«Οι πόρτες της συνεργασίας άνοιξαν και το ενδιαφέρον μας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι κοινό», ανέφερε στις δηλώσεις του.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης στην οποία μετείχε και ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας έγινε εκτενής συζήτηση για την καθαριότητα στην πόλη.
«Το στοίχημα είναι ο δήμος να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες. Οι επιχειρηματίες και οι πολίτες από την πλευρά τους θα πρέπει να συμβάλλουν. Μόνο έτσι θα έχουμε μία αποδοτική υπηρεσία και μία καθαρή πόλη», τόνισε ο Δήμαρχος.

Εντάθηκαν οι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα – 20 οδηγοί βεβαιώθηκαν χωρίς ασφαλιστήριο!
Στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων δράσεων και συστηματικών τροχονομικών ελέγχων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν κατά το τριήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου 2019, τροχονομικοί έλεγχοι σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, για τη διαπίστωση και βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, που οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επιτείνουν τις συνέπειες αυτού.
Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, στην ανωτέρω ειδική εξόρμηση συμμετείχε το σύνολο των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και συγκροτήθηκαν 163 συνεργεία, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου και σε σημεία πλησίον κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και λοιπών καταστημάτων.
Κατά την ανωτέρω δράση, υποβλήθηκαν σε έλεγχο αλκοολομέτρησης (αλκοτέστ) 3.533 οδηγοί, διαπιστώθηκε ότι 296 βρίσκονταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Συνελήφθησαν 9 οδηγοί και ακολουθήθηκε σε βάρος τους η διαδικασία του αυτοφώρου.
Κατά την ίδια δράση, βεβαιώθηκαν συνολικά 2.067 παραβάσεις και αναλυτικά:
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: 27
Υπερβολική ταχύτητα: 217
Μη χρήση προστατευτικού κράνους: 80
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: 41
Αντικανονική χρήση κινητού τηλεφώνου: 28
Μη εφοδιασμός με ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ): 25
Μη κατοχή ισχύοντος ασφαλιστηρίου συμβολαίου: 20
Ωράριο εργασίας-ανάπαυσης/ταχογράφοι: 151
Λοιπές παραβάσεις τροχαίας νομοθεσίας: 1.478
Επιπρόσθετα, ακινητοποιήθηκαν 283 οχήματα και αφαιρέθηκαν:
347 πινακίδες κυκλοφορίας
252 άδειες ικανότητας οδήγησης
207 άδειες κυκλοφορίας
Σύμφωνα με την αστυνομία, παρόμοιες ειδικές εξορμήσεις, με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου της Οδικής Ασφάλειας, θα προγραμματισθούν και θα επαναληφθούν σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής.

Υπουργείο Υγείας: Οι επτά «εντολές» προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι επικεφαλής των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) περιέγραψε στη Βουλή, και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, οι επτά διοικητές των ΥΠΕ, εφόσον εγκριθεί η πρόταση του υπουργού Υγείας για τις ισάριθμες θέσεις, αναλαμβάνουν να «εφαρμόσουν στην πράξη όλες τις απαιτούμενες αλλαγές και πρακτικές που οραματιζόμαστε ως Κυβέρνηση. Θα ανασυντάξουν πλήρως το Σύστημα Υγείας».

Ειδικότερα, οι νέοι διοικητές των ΥΠΕ καλούνται:
-Να μετασχηματίσουν το υπάρχον σύστημα διοικητικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη εποχή της πληροφορίας.
-Να προωθήσουν την επιστημονική και λειτουργική διασύνδεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δευτεροβάθμια.
-Να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες στα νοσοκομεία και εκτός νοσοκομείων, όπως οι μονάδες παροχής παρηγορητικής φροντίδας, οι μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι υπηρεσίες αποκατάστασης, οι μονάδες γηριατρικής, κ.α.
-Να προσελκύσουν κλινικές μελέτες.
-Να ενθαρρύνουνσυμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να προσφέρουν στον πολίτη σύγχρονες υπηρεσίες υγείας χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη.
-Να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες υγείας.
-Να διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.
Σε ο,τι αφορά τους νέους προτεινομενους Διοικητές ο κ. Κοντοζαμανης τους περιέγραψε «ως ενα κράμα έμπειρων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με αξιόλογες σπουδές, γνώστες των προβλημάτων του τομέα της Υγείας και κυρίως απολύτως προσανατολισμένους σε μια και μοναδική κατεύθυνση: αυτή της υλοποίησης των αναγκαίων πολιτικών για την βελτίωση του Συστήματος Υγείας».