Στο φώς του Ιονίου.....

Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Ο Γ.Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα στις 23.Απριλίου το 1916 εδώ σ ́αυτόν τον τόπο, της αρχαίας Αμβρακίας, του δεσποτάτου της Ηπείρου, των αγγέλων της Αγίας Θεοδώρας και του παντοκράτορα της Παρηγορήτριας, της αρμονίας του πέτρινου γεφυριού και του κάμπου των λεμονανθών και των πορτοκαλιών, των ελαιώνων του -φωτός του Ιονίου- την λιτότητα και αυστηρότητα του Ηπειρωτικού τοπίου και ορεινών όγκων.
Αυτόν τον συγκρητισμό, αποσκευή των παιδικών του χρόνων και αναμνήσεων αποτύπωσε σε μια μακρά και υψηλή τέχνη….

Εάν αναζητούμε ορίζοντες και προοπτική σε τέτοιες εποχές καλό θα ήταν να διαθέτουμε τη γνώση και την παιδεία αλλά και την έννοια του χώρου και του χρόνου γιατί η τέχνη πάντοτε ανθίζει με και σε αυτή τη συνάφεια μιας και πρώτα απ ́όλα η τέχνη αποτελεί ένα κοινωνικό μόρφωμα που υπηρετεί τον άνθρωπο και την ανάγκη του να εκφράζεται ελεύθερα όπως και ελεύθερα να ανασαίνει.

Ο Μόραλης πάντοτε έλεγε πως ο καλλιτέχνης εκφράζεται με τις πληγές της εποχής του, εμείς ας αναζητήσουμε και ας επαναπατρίσουμε τον καλλιτέχνη μας για να γιατρέψουμε τις πληγές μας, αν καταφέρουμε να ποτέ να τις γιατρέψουμε…..
Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στις 23 Απριλίου το 1916 και πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 2009.Ο κύκλος δεν έκλεισε αλλά αντιθέτως μεγαλώνει και διευρύνεται όσο θα ανατρέχουμε στην την τέχνη και τον πολιτισμό. Ο Μόραλης ήταν του Ιονίου έτσι έλεγε για το φως που εξέπεμπε το έργο του αλλά και για το ήθος και το μεγαλείο του….. ας μην αφήσουμε αυτό το φως να δύσει ή να χαθεί αλλά ας το κρατήσουμε αναμμένο και γι ́ άλλες γενιές και για άλλους ορίζοντες και επιλογές……

…καὶ τὴν τέχνη μας τὴ στολίσαμε τόσο πολὺ ποὺ φαγώθηκε
ἀπὸ τὰ μαλάματα τὸ πρόσωπό της
κι εἶναι καιρὸς νὰ ποῦμε τὰ λιγοστά μας λόγια γιατὶ ἡ
ψυχή μας αὔριο κάνει πανιά.

Γ.Σεφέρης. Τελευταίος Σταθμός.