Συνάντηση του Δήμαρχου Ηγουμενίτσας με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου

Τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου και Δήμαρχο Ζηρού κ. Νικόλα Καλαντζή, υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος.
Κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου και ειδικότερα την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, με έμφαση στα έργα που αφορούν την Θεσπρωτία (επέκταση ΧΥΤΥ Καρβουναρίου, ΣΜΑ Ηγουμενίτσας, Μονάδα Κομποστοποίησης Ηγουμενίτσας, Πράσινο Σημείο Ηγουμενίτσαςκλπ), καθώς και θέματα τιμολογιακής πολιτικής του ΦΟΔΣΑ. Αμφότερους απασχόλησε η πορεία της ανακύκλωσης, ενώ συμφώνησαν πως είναι επιβεβλημένη η πλήρη ανάπτυξη όλων των ροών ανακύκλωσης προκειμένου να επιτευχθεί διαλογή στην πηγή.
Κοινή πεποίθηση και των δύο, είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί κύρια αρμοδιότητα των Δήμων και θα πρέπει να προχωρήσουν ενωμένοι προς αυτή την κατεύθυνση, προς όφελος τον πολιτών.
Η συνάντηση έκλεισε με την διαπίστωση ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την επίτευξη ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με απώτερο στόχο την μείωση των δημοτικών τελών

Δήμος Αρταίων: διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ
Διανομή τροφίμων (ελαιόλαδο, γάλα εβαπορέ, μακαρόνια, φακές, φασόλια και συμπυκνωμένο ντοματοπελτέ), για τους ωφελούμενους του επισιτιστικού προγράμματος ΤΕΒΑ, θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αρταίων από Παρασκευή 22 Μαΐου έως και Παρασκευή 29 Μαΐου 2020.
Λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, η διαδικασία της διανομής των τροφίμων θα πραγματοποιηθεί ως εξής:
•Για τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αρταίων, τις διανομές αναλαμβάνουν από αύριο Παρασκευή 22/05/2020 το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι» με κατ’ οίκον παραδόσεις και κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τους ωφελούμενους.
•Για τους δικαιούχους της πόλης της Άρτας, η διανομή θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 25/05/2020 έως και την Παρασκευή 29/05/2020 από τις 10:00 π.μ έως τη 13:00 μ.μ στο Κλειστό Γυμναστήριο Άρτας.
Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα (sms) για την ημέρα προσέλευσης, για την αποφυγή συγχρωτισμού, ενώ είναι απαραίτητο, οι δικαιούχοι να τηρούν τους κανόνες ατομικής προστασίας (γάντια και μάσκες).
Οι Δικαιούχοι του Προγράμματος, θα παραλάβουν τα τρόφιμα με την επίδειξη του δελτίου ταυτότητας και του ΑΜΚΑ τους.
Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν δύναται να προσέλθει αυτοπροσώπως στο σημείο διανομής, τα τρόφιμα μπορεί να παραλαμβάνει τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση και το ΑΜΚΑ του δικαιούχου.

Καταβολή μειωμένων εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τον Απρίλιο 2020

Την δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους, προβλέπεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» και για το μήνα Απρίλιο έτους 2020 η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών, κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους, στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.
Η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών ίσχυε για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο έτους 2020

Βανδαλισμοί Γηπέδων Δήμου Ηγουμενίτσας
Φαινόμενα ακατανόητης μανίας διαδραματίζονται για πολλοστή φορά σε βάρος της δημοτικής περιουσίας με καταστροφές και βανδαλισμούς στα γήπεδα αθλοπαιδιών επί της Γράμμου καθώς και στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Νέας Σελεύκειας.
«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν χαρακτηρίζουν μια πολιτισμένη κοινωνία και δυστυχώς στρέφονται εναντίον των δημοτών, αφενός γιατί δημιουργούν δυσλειτουργία σε χώρους και υποδομές, που χρησιμοποιούν οι πολίτες και αφετέρου γιατί τους χρεώνουν με συνεχείς δαπάνες αποκαταστάσεων.
Καταδικάζουμε τους βανδαλισμούς τόσο των εν λόγω γηπέδων όσο και άλλων χώρων του Δήμου Ηγουμενίτσας και καλούμε τους πολίτες σε περίπτωση που εντοπίσουν ανάλογες ενέργειες, να επιδείξουν με υπευθυνότητα τον ανάλογο σεβασμό προς τη δημοτική περιουσία ενημερώνοντας τον Δήμο και τις Αρμόδιες Αρχές για τέτοιου είδους απαράδεκτα φαινόμενα» αναφέρει σε δήλωσή της η Δημοτική Αρχή.

Έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων της Χώρας 
Ποσόν ύψους 75.000.000,00 € προς κάλυψη επιτακτικών αναγκών
Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων της χώρας με το ποσό των 75 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών που δημιούργησε η υγειονομική κρίση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και η απόδοση του ποσού που αναλογεί σε κάθε Δήμο θα γίνει με χρηματική εντολή του Υπ. Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ.
Κατανέμουμε συνολικό ποσό ύψους 75.000.000,00 € σε όλους της Δήμους της χώρας, για την κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών τους αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορονοϊού COVID-19. Η κατανομή του συνολικού ποσού ανά Δήμο γίνεται σε χρέωση των λογαριασμών του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ειδικότερα α) για το ποσό των 50.000.000,00 € από τον λογαριασμό με τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κλπ.» και β) για το ποσό των 25.000.000,00 € από τον λογαριασμό με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων» (Νο 33-05-0098)
Οι Δήμοι της Άρτας επιχορηγούνται ως ακολούθως:
-ΑΡΤΑΙΩΝ 384.087,99
– ΓΕΩΡΓΙΟΥΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 57.652,63
-ΚΕΝΤΡΙΚΩΝΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 67.614,31
-ΝΙΚΟΛΑΟΥΣΚΟΥΦΑ 100.247,89

Διοικητές στις 32 δομές φιλοξενίας προσφύγων
Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ορίστηκαν διοικητές σε 32 υφιστάμενες δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση αυτή «συμβάλλει στην ανάκτηση του διοικητικού ελέγχου των δομών από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η διοίκηση ασκείτο, έως σήμερα, από διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».
Η θητεία τους θα είναι ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης.
Θα ακολουθήσει η πρόσληψη και τοποθέτηση άμεσα σε δομές 150 συμβασιούχων, που έχουν ήδη επιλεγεί, για τρεις μήνες. Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες για την περαιτέρω στελέχωση των δομών, μέσω των διαγωνισμών που θα προκηρύξει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για τρία έτη, με δυνατότητα ανανέωσης και για μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό.
Τα ονόματα των διοικητών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων της Ηπείρου είναι:
– Κατσικάς: Χρήστος Μουσαφίρης
– Φιλιππιάδα: Ιωάννης Γιαννούσης