Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για Παπαγγελόπουλο – Novartis

Δεκτή από τη Βουλή η επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου για τη Novartis μέσα σε σφοδρή αντιπαράθεση με αναστάτωση και ενστάσεις για ακυρότητα της ψηφοφορίας.
Τελικά έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση που κατέθεσαν 30 βουλευτές της ΝΔ για την επέκταση του κατηγορητηρίου προς τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο, σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Novartis.
Η πρόταση έγινε δεκτή με 175 «ναι» σε σύνολο 177 ψηφισάντων, καθώς από την ψηφοφορία απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Στην κάλπη βρέθηκαν και 2 άκυρα ψηφοδέλτια.

Με βάση την πρόταση που εγκρίθηκε, η έρευνα που διεξάγει ήδη η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης επεκτείνεται για τα αδικήματα:
1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος
2. Εκβίαση
3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου
4. Δωροληψία Υπαλλήλου
5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας
6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος
7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας
Στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Στην ψηφοφορία δεν μετείχαν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, και ο Χάρης Καστανίδης για προσωπικούς λόγους. Και οι τρεις απέστειλαν στο προεδρείο πρόθεση ψήφου.

Σημειώνεται ότι κατά την ομιλία του στη συζήτηση, ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για «εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του» και σημείωσε ότι θα προβεί σε πολλές και μεγάλες αποκαλύψεις για πτυχές της υπόθεσης κατά την κατάθεσή του στην «προανακριτική», ή και αν χρειαστεί και στο ειδικό δικαστήριο.

Η ψήφος του Στ. Καλογιάννη
Ενώ η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης εκ παραδρομής έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη χωρίς προηγουμένως να το βάλει μέσα σε σφραγισμένο φάκελο. Το περιστατικό έγινε αμέσως αντιληπτό και διεκόπη η ψηφοφορία για λίγα λεπτά. Η εφορευτική επιτροπή πήρε απόφαση να ανοιχτεί η κάλπη και επειδή ήταν ένα μόνο το ψηφοδέλτιο που διακρινόταν ότι είναι χωρίς φάκελο επεστράφη στον βουλευτή. Ο κ. Καλογιάννης το έβαλε στο φάκελο και τότε το έριξε στην κάλπη. Ο βουλευτής της ΝΔ ψήφισε παρουσία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εξευτελισμό» του Κοινοβουλίου και του Συντάγματος από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με την «παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή», ενώ σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής «οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για την άκυρη αυτή διαδικασία».
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε σχόλιο του ότι «δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που χαρακτηρίσαμε την υπόθεση της προανακριτικής ως μεγάλο φιάσκο και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν με τις μεθοδεύσεις τους να μας δικαιώσουν». Τονίζει ότι «σήμερα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ξεπέρασαν κάθε όριο, εξευτελίζοντας το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα της χώρας με την παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή». Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι «απροκάλυπτα και σε απευθείας μετάδοση, δεν δίστασαν να “διορθώσουν” βουλευτή που ψήφισε άκυρο και να επαναλάβουν τη διαδικασία ανοίγοντας την κάλπη για να αφαιρέσουν το ‘λάθος’ ψηφοδέλτιο και να ξαναψηφίσει ο βουλευτής αυτή τη φορά ‘σωστά’». Παραθέτει δε το βίντεο με το περιστατικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος της Βουλής οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για την άκυρη αυτή διαδικασία και να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου».

Να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία ζητά η Ο. Γεροβασίλη
«Να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία γιατί δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», ζητεί, για τη σημερινή ψηφοφορία η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής. «Η απουσία της αντιπολίτευσης από τη διαδικασία της σημερινής ψηφοφορίας δεν σημαίνει ότι δεν ελέγχεται και δεν εποπτεύεται από τον ελληνικό λαό. Η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοσή της, με εικόνα και ήχο από το Κανάλι της Βουλής, αυτό τον σκοπό έχει και σήμερα συνέβαλε καθοριστικά στο να εντοπιστεί η λαθροχειρία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, η οποία μάλιστα συνετελέσθη ενώπιον σας!», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής και επισημαίνει ότι «βασικός κανόνας της εκλογικής διαδικασίας, για την ανάδειξη σωματείων -πόσω δε μάλλον στην εκλογική διαδικασία που διεξάγεται εντός του Ναού της Δημοκρατίας, της Βουλής των Ελλήνων- είναι ότι η κάλπη σφραγίζεται πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και ανοίγει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, προκειμένου να αρχίσει η αποσφράγιση των φακέλων, ο διαχωρισμός των ψηφοδελτίων σε έγκυρα, άκυρα και λευκά και η καταμέτρηση των έγκυρων ψήφων».

Η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «η κάλπη, επ’ ουδενί, δεν μπορεί να αποσφραγισθεί πριν το τέλος της ψηφοφορίας . Αν αυτό συμβεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε η εκλογική διαδικασία δεν είναι έγκυρη».

Απείχε το ΚΚΕ
Την απόφαση του ΚΚΕ να απέχει από την ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση που κατέθεσαν 30 βουλευτές της ΝΔ για την επέκταση του κατηγορητηρίου για τον Δ. Παπαγγελόπουλο σχετικά με την υπόθεση της Novartis, ανακοίνωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στη σχετική συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, κάνοντας λόγο «για ανούσια δικομματική αντιπαράθεση».
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ Novartis-Παπαγγελόπουλος» το οποίο «προσφέρεται για ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ειδικά σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται οι στρατηγικές συγκλίσεις» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι εδώ και δύο χρόνια με ευθύνη ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων το σήριαλ αυτό δεν έχει προσφέρει τίποτα στην αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας.

Ελληνική Λύση
Την αντίθεση της Ελληνικής Λύσης στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Κ. Βελόπουλος, μιλώντας κατά τη σχετική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση που κατέθεσαν 30 βουλευτές της ΝΔ.
Ο Κ. Βελόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσει στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως επιχειρεί να συγκαλύψει το πραγματικό σκάνδαλο «που είναι η ζημιά του Δημοσίου και των Ελλήνων πολιτών από τις πρακτικές της ‘γερμανικής Novartis’», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βελόπουλος ενώ διερωτήθηκε: «Βρήκατε λεφτά; Γιατί δεν ψάχνετε; Ποιο είναι το ύψος της οικονομικής ζημίας του Δημοσίου από την υπόθεση της Novartis; Ποια είναι η σκευωρία; Ότι ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να βάλει τον Σαμαρά στη φυλακή; Ή τον κ. Γεωργιάδη; Είστε σοβαροί; Το πιστεύετε αυτό; Αν είναι έτσι αποδείξτε το! Δεν το κάνετε όμως. Απλώς ξεχειλώνετε την υπόθεση για να κερδίσετε χρόνο.

» Οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για τη Novartis. Ο Έλληνας είναι σήμερα άστεγος, άνεργος, πεινασμένος, το παιδί του έχει φύγει στο εξωτερικό και βέβαια μέσα σε όλα αυτά δεν μπορεί να ασχοληθεί με τη Novartis. Δεν τον νοιάζει η Novartis! Αν όμως υπάρχει κάτι σοβαρό που προκύπτει από αυτή την υπόθεση πείτε το και σε εμάς να καταλάβουμε. Προς τι αυτή η φαυλότητα; Εσάς δεν σας ενοχλεί αυτή η φαυλότητα;», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.