«Τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία είναι το αποτέλεσμα της ορθής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας»

*του Νίκου Σπύρου

Παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες και τους περιορισμούς της πανδημίας η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε και υλοποίησε συγκεκριμένους στόχους. Οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται, οι εξαγωγές ενισχύονται ενώ η βιομηχανική παραγωγή καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία. Επιπλέον οι καταθέσεις αυξάνονται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται και το κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οικονομίας. Η χώρα αναβαθμίζεται και ενισχύει την αξιοπιστία της.

Και τί σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, ως αποτέλεσμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης, της μείωσης φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα όπως και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Οι δε επιχειρήσεις ξεκινούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και την ίδια στιγμή ενισχύεται η απασχόληση και συρρικνώνεται η ανεργία. Και σε όλα αυτά συμβάλλει σημαντικά το Ταμείο Ανάκαμψης με το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας να ωθεί την οικονομική ανάπτυξη.
Μάλιστα παρά την αναμενόμενη ύφεση της πανδημίας το επόμενο έτος, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 2022, εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα. Έτσι, για το 2022 το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων υπολογίζεται στα 2,9 δις. ευρώ. Επιπλέον φέτος, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% το 2022, δηλαδή από 1/1/2022 ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 663 ευρώ από 650 ευρώ.

Συνεχίζουμε στο δρόμο που έχουμε ήδη χαράξει. Συνεχίζουμε την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής, μεταρρυθμιστικής και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, με στόχο μια Ελλάδα δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή. Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στη νέα γενιά, το οφείλουμε στην Ελλάδα!

Ο Νίκος Σπύρου είναι Πρόεδρος ΔΕΕΠ Άρτας.