Τζουμέϊκερς: Η διεθνική συνεργασία για την κατασκευή αγροτικών εργαλείων

«Σχεδιάζω παγκόσμια, κατασκευάζω τοπικά». Με αυτό το συνεργατικό μοντέλο, μια δραστήρια κοινότητα ανθρώπων, που εδρεύει στο Καλέντζι του Νομού Ιωαννίνων, σχεδιάζει και κατασκευάζει εργαλεία για αγροτική παραγωγή μικρής κλίμακας.
Πρόκειται για τους Τζουμέικερς (Jumakers), οι οποίοι στελεχώνουν την ερευνητική κολεκτίβαP2P Lab, μια αγροτική κοινότητα που επικεντρώνεται στα κοινά και στις εφαρμογές ανοιχτών τεχνολογιών. Η ομάδα αναζητά λύσεις εναρμονισμένες με το τοπικό περιβάλλον, που ταυτόχρονα να μπορούν να προσαρμόζονται σε μια παγκόσμια κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, γνώσεις και αρχές.

Ουσιαστικά, όπως τονίζει το μέλος του P2P Lab και συντονιστής δράσεων των Τζουμέικερς, Αλέκος Πανταζής , παίρνοντας ως παράδειγμα τη Wikipedia, όπου διαπιστώνεται η ψηφιακή αναβίωση των κοινών, παρόμοιο εγχείρημα επιχειρείται και στον αγροτικό χώρο για την κατασκευή κλασικών ή εξειδικευμένων εργαλείων, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες της δουλειάς γεωργών και κτηνοτρόφων.
Είναι η σύνδεση της άυλης παραγωγής με την υλική, την ψηφιακή συνεργασία με την τοπική κατασκευή, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πανταζής.

«Ξεκινώντας από τα παραδοσιακά κοινά, όπου οι παππούδες μας είχαν κοινές χορτολιβαδικές εκτάσεις ή δασικές περιοχές ξύλευσης για τη θέρμανση των κατοίκων των χωριών, ή συντηρούσαν όλοι μαζί τα αυλάκια για να ποτίζουν τα χωράφια τους και άλλα παραδείγματα, βλέπουμε σήμερα ότι υπάρχει μια δυνατότητα αναβίωσης της οριζόντιας συνεργασίας (των σχέσεων) και της ομότιμης παραγωγής, χωρίς copyrights, αλλά με ελεύθερο διαμοιρασμό της γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο και διαχείρισή της ως κοινό αγαθό και κατασκευή με τις κατά τόπους φυσικές και κοινωνικές συνθήκες».

Τα αγροτικά εργαλεία
Τα περισσότερα άτομα που στελεχώνουν το ανοιχτό εργαστήριο P2P Lab, εργάζονται ως ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ταλίν στην Εσθονία. Με την αξιοποίηση πόρων από την ΕΕ, κατάφεραν να φτιάξουν ένα πλήρως οργανωμένο εργαστήριο, να εξασφαλίσουν τους μισθούς δύο ανθρώπων και να ξεκινήσουν τις δράσεις τους.
Μέσα από το κοινοτικό εργαστήριο των Τζουμέικερς κατασκευάστηκαν αρκετά κλασικά, αλλά και εξειδικευμένα εργαλεία μικρής κλίμακας, με τελευταίο το τριβείο ρίγανης. Το έργο αυτό κέρδισε το πρώτο βραβείο, ανάμεσα σε 250 ιδέες σχετικά με προϊόντα βουνού, του ευρωπαϊκού προγράμματοςIncredible.

Μεταξύ των εργαλείων που κατασκευάστηκαν είναι ένας πασσαλοκαρφωτήρας, σχεδιασμένος ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία της περίφραξης, ένας ηλιακός ξηραντήρας, μια μηχανική πρέσα, μια θεριστική μηχανή για μικρά λαχανικά, ένα σκαπτικό χειρός, σχεδιασμένο ώστε να διευκολύνει μικρής-κλίμακας όργωμα, μια συσκευή συρμάτωσης μελισσοκομικών πλαισίων, ένας μετεωρολογικός σταθμός, αυτοματισμός ποτίσματος κ.ά.
Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, για όλα τα εργαλεία των Τζουμέικερς έχει γίνει καταγραφή και υπάρχουν ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι για τους οδηγούς κατασκευής, σχεδιαστικά αρχεία,φωτογραφίες και άλλο χρήσιμο υλικό. Η κοινότητα είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους,όχι μόνο για κτηνοτρόφους και γεωργοί ή μελισσοκόμους.
«Βασιζόμαστε στις τοπικές γνώσεις για το τι μπορούμε να κατασκευάσουμε. Μπορεί κάποιος που έχει σκεφτεί κάτι, ή έχει μια ανάγκη, να έρθει να μιλήσει με εμάς και η λογική μας είναι να το φτιάξουμε μαζί με αυτόν, αφού η λογική είναι της κοινής διεργασίας», καταλήγει ο κ. Πανταζής.

Πηγή: ypaithros.gr