«Το έγκλημα του Φθινοπώρου» Άντερς ντε λα Μοτ

Εκδόσεις Κέδρος 2021 σελ.574

Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς

Φθινόπωρο του 1990.Μια παρέα πέντε παιδικών φίλων ( ο Άλεξ, η Καρίνα, ο Μπρούνο ,η Μαρί και ο Σίμον) κατασκήνωσαν στο λατομείο Μέρκαμπι,που σχημάτιζε μια λίμνη ,στην κωμόπολη Νέντανοςτης Νότια Σουηδίας . Ήταν πέντε χαρούμενοι και αγκαλιασμένοι φίλοι , που αποφοιτήσανε το λύκειο και πιστεύανε ότι θα είναι φίλοι για πάντα (Friendsforever). Στην παρέας τους προστέθηκαν και δύο άγνωστοι, δυο αδέλφια ο Τζο και η Τάνγια , που προμήθευσε τους νεαρούς με τσιγάρα μαριχουάνας.
Ενώ η βραδιά πέρασε πολύ ωραία με γέλια , αστεία, μπάνιο στα κρύα νερά της λίμνης ,φαγητό, πιοτό, μαριχουάνα και τραγούδια δίπλα στην φωτιά,όταν έπιασε η βροχή μπήκαν στις σκηνές τους για να κοιμηθούν. Φυσικά όλοι κάνανε και την τελευταία βουτιά του καλοκαιριού ,αν και τα νερά της λίμνης ήταν πολύ κρύα.

Την άλλη μέρα το πρωί βρέθηκε το πτώμα του φίλου τους ,Σίμον Βίντγιε,να επιπλέει στο νερό της λίμνης. Από τα μακριά ξανθά μαλλιά του ,στο πίσω μέρος του σπασμένου κρανίου του, έσταζε πολύ αίμα. Ο Σίμον ήταν μόλις δεκαεννέα χρονών , είχε αποφοιτήσει από το λύκειο, ήταν ένα υπέροχο αγόρι και ταλαντούχος.Έπαιζε και τραγουδούσε σαν άγγελος. Ήταν γιος της ΕλίσαμπετΒίντγιε και του διάσημου ζωγράφου Καρλ-ΓιούχανΒίντγιε.
Ο Διοικητής αστυνομίας του Νέντανος, Χένρι Μορέλ,μετά από έρευνα κατέληξε ότι ήταν ατύχημα και όχι εγκληματική ενέργεια.Είχε βρέξει πολύ εκείνο το βράδυ , η ορατότητα ήταν μικρή και τα βράχια εκεί πάνω στο πλάτωμα ήταν πολύ γλιστερά.Πιθανώς ο Σίμον πήγε για κατούρημα ,γλίστρησε , χτύπησε το κεφάλι του και μετά έπεσε στο νερό. Ο ήχος της βροχής πάνω στις σκηνές εμπόδισες τον Άλεξ και τους άλλους τρεις που ήταν μέσα στις σκηνές να ακούσουν κάτι.
Το 2017 έρχεται νέα Διοικητής αστυνομίας του Νέντανος, η Ανα Βέσπερ ,η οποία υπηρετούσε στο Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Στοκχόλμης. Μαζί της έρχεται και η δεκατετράχρονη κόρη της Άγκνες και ο σκύλος της Μίλο.Ο άντρας της Χόκαν , με τον οποίο είχε χωρίσει , είχε πεθάνει από καρκίνο πριν από δύο χρόνια.
Η Άνα όταν μαθαίνει για τον θάνατο του Σίμον , προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία για αυτή την υπόθεση. Όλοι όμως αποφεύγουν να μιλήσουν για τον θάνατο του Σίμον, απλώς λένε ότι ήταν ατύχημα. Ήταν όμως έτσι;

Κανένας δεν μιλάει για τον Σίμον .Ούτε ο πατέρας του ,ούτε η Μαρί, ούτε ο Μπρούνο ή ο Άλεξ. Ούτε κανένας άλλος ,τουλάχιστον όχι δυνατά. Σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ. Ο Σίμον όμως υπήρξε.
Η Άναείναι σίγουρη ότι κάποιος ή κάποιοι κρύβουν αυτό που πραγματικά συνέβη.Το συμβάν ήταν μια τραγωδία για πολλούς περισσότερους εκτός από την οικογένεια Βίντγιε. Η αίσθηση ότι κάτι διαδραματίζεται γύρω της , κάτι που ακόμα δεν έχει καταλάβει τι είναι.
Όταν βρίσκεται στο λατομείο της Γκλαρέα ένας άντρας νεκρός πάνω σε ένα δέντρο, που είχε πέσει από ύψος εβδομήντα μέτρων, η Άνα ψάχνει να βρει αν ήταν εγκληματική ενέργεια και αν αυτό συνδέεται με το δυστύχημα του Σίμον πριν 27 χρόνια.

Έρχεται η στιγμή που πρέπει να κάνει κανείς αυτό που είναι σωστό …
Τι είναι αυτό που κάνει την Άνα να ψάξει όλο και πιο βαθιά την υπόθεση του Σίμον ;
Γιατί έχει την αίσθηση η Άνα ότι έχει συμβεί κάτι άλλο εκτός από το δυστύχημα ,κάτι τραγικό και συγχρόνως τρομακτικό,που δεν μπορεί να εξηγηθεί ;
Γιατί οι τέσσερις φίλοι του Σίμον τον κατηγορούσαν εκείνο το τραγικό βράδυ, ότι ήταν προδότης , ότι υπερασπίστηκε ένα βιαστή και πήγε με ένα πουτανάκι να κάνει έρωτα ;
Γιατί το τραγικό αυτό συμβάν ανησυχεί ακόμα τον κόσμο της περιοχής ,αν και έχουν περάσει είκοσι εφτά χρόνια ;
Γιατί οι περισσότεροι αποφεύγουν να μιλάνε για τον θάνατο του Σίμον ;
Τι σχέση έχει ο Τζο και η Τάνγιαμε τον θάνατο του Σίμον ;
Τι σχέση έχει το τραγούδι-μπαλάντα ,που τραγουδούσε συνήθως ο Σίμον και έλεγε για σκοτεινά ,μοναχικά νερά(I΄llseeyoubythewaters.Thedarkandlonelywaters) ;
Τι δείχνει η τεράστια ,εντυπωσιακή τοιχογραφία ,που έφτιαξε ο Καρλ-Γιούχαν Βίντγιε ;

Γιατί η Ελίζαμπετ Βίντγιε πιστεύει ότι ο γιός της δολοφονήθηκε και γιατί εμπιστεύεται μόνο τον Μπρουρ Κλάιν και τον δικηγόρο Λαρς-Όκε Γκούναρσον;
Μπορεί το παρόν να ξεκλειδώσει το παρελθόν;
Ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου θα μείνει με ανοιχτό το στόμα στο τέλος του μυθιστορήματος, όταν θα βρεθεί μια απρόοπτη λύση του μυστηρίου του θανάτου του Σίμον.
Ένα συναρπαστικό και συγκλονιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα.
«Το έγκλημα του Φθινοπώρου» ήταν υποψήφιο για το Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας το 2017.Έχει μεταφραστεί σε 11 γλώσσες.
Διαβάστε το ,θα σας συναρπάσει.
Ο Άντερς ντε λα Μοτ είναι πρώην αξιωματικός της αστυνομίας τής Στοκχόλμης και πλέον συνεργάζεται με διεθνείς εταιρείες ως σύμβουλος ασφαλείας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες. Τα βιβλία της τριλογίας Παιχνίδι (“Παιχνίδι”, για το οποίο του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της Σουηδικής Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, “Βόμβος” και “Φυσαλίδα”) έγιναν μπεστσέλερ σε πολλές χώρες και μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη από την Gaumont. Το “Σημειωματάριο”, που κυκλοφορεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες, και το “Τελεσίγραφο” για το οποίο του απονεμήθηκε το 2015 το πρώτο βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος της Σουηδικής Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας πρόκειται να μεταφερθούν στη μικρή οθόνη, με την υπογραφή των Lionsgate και η TwentiethCenturyFox.