Το δώρο της «Κωστηλάτας»

Ένα ζευγάρι τσαρούχια δώρησε με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Λαογραφικός Σύλλογος «Κωστηλάτα».

Ομιλία Κυμπουρόπουλου
Η Νομαρχιακή Οργάνωση Νέας Δημοκρατίας Άρτας, διοργανώνει την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 και ώρα 19:00, ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, με θέμα «Η αναπηρία ως πιθανός επιβαρυντικός παράγοντας στην οικογένεια». Επίσημος καλεσμένος και εισηγητής θα είναι ο Ψυχίατρος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος θα πραγματοποιήσει την κεντρική του προεκλογική ομιλία της Αθήνας, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, στις 18.30, στην μεγάλη αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ακαδημίας 7, έκτος όροφος.

Έναρξη λειτουργίας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηγουμενίτσας
Με μεγάλη χαρά χαιρετίζουμε την έναρξη λειτουργίας της κινηματογραφικής λέσχης Ηγουμενίτσας. Ευχόμαστε να έχει πορεία δυναμική και καταλυτική στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας.
Έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει, για χρόνια, στην πόλη και ελπίζουμε να μακροημερεύσει χαρίζοντας στιγμές ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
Στηρίζουμε την προσπάθεια και θέτουμε τις υποδομές του Δήμου στη διάθεση της κινηματογραφικής λέσχης συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Η αίθουσα στην πρώην μαθητική εστία έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό πολυχώρο που με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει πληροί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.
Με τα έργα που έχουν δρομολογηθεί (τοποθέτηση καθισμάτων, προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κλπ) θα αναβαθμιστεί αισθητά η πολιτιστική εικόνα της πόλης που έχει στερηθεί, εδώ και δεκαετίες, ενός αμφιθεατρικού χώρου για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού.
Συγχαρητήρια στα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης.
Καλή αρχή με βιώσιμη συνέχεια.

Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας
Εξόρμηση στο Γράμμο 13-14/04
Γράμμος: ένα άγριο βουνό στις εσχατιές της Πίνδου του οποίου η ομορφιά συναρπάζει. Η πορεία μας ξεκινάει από το χωριό Πληκάτι για να φτάσουμε στην κορυφογραμμή η οποία προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στην Αλβανία και την Ελλάδα. Κινούμαστε προς τη Μαύρη Πέτρα και από εκεί μέχρι την κορυφή Τσούκα Πέτσικ (2.521μ).
Βαθμός Δυσκολίας: 6
Ώρες πορείας: περίπου 10
Υψομετρική διαφορά: 1.230μ περίπου
Αρχηγός: Περικλής Πανάκης (τηλ. 6944650292 )
Διανυκτέρευση: σε ξενώνα και αντίσκηνα
Θα υπάρξει και μικρότερη διαδρομή διάρκειας περίπου 5 ωρών.
Αναχώρηση: Σάββατο 15:00 από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

INNOPOLIS – Κέντρο Καινοτομίας και Πολιτισμού
Εκδήλωση «Ασημένιος Τουρισμός, Μεσογειακή Διατροφή, Εμπειρία Ευζωίας» στα Ιωάννινα
Η INNOPOLIS – Κέντρο Καινοτομίας και Πολιτισμού, αποτελεί έναν από τους Έλληνες εταίρους στο έργο Silver Wellbeing «Promoting Silver tourism through valorisation of MED-diet and wellbeing routes in the CBC area» που συγχρηματοδοτείται στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος της ΕΕ, Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020.
Ο βασικός στόχος του έργου είναι η προώθηση του Ασημένιου Τουρισμού (Silver Tourism), δηλαδή των τουριστών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65+, μέσω της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών που αποτελούν την βάση της Μεσογειακής Διατροφής, και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, το κρασί και τα δημητριακά-σιτηρά.

Κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου, προβλέπεται η ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων (2 εφαρμογές για κινητές συσκευές, ανάλυση αναγκών και ροών της τουριστικής ομάδας στόχου, δημιουργία θεματικών διαδρομών εμπειρίας, βασισμένες στα βασικά προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής που είναι το ελαιόλαδο, το κρασί και τα δημητριακά-σιτηρά). Το έργο στοχεύει τέλος, να αυξήσει την ποσότητα και ποιότητα των τουριστικών ροών στην διασυνοριακή περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα προάγει την αξία της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία και ευζωία.

Στα πλαίσια υλοποίησης των δράσεων του έργου, θα λάβει χώρα την 3η Απριλίου, 2019, στα Ιωάννινα, εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Ασημένιος Τουρισμός, Μεσογειακή Διατροφή, Εμπειρία Ευζωίας». Η εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από την INNOPOLIS, το Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας των Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μεταξύ 16.00 – 21.00.

Μήνυμα Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού σήμερα, μια ημέρα που φιλοδοξεί να ανατρέψει την οπτική της κοινωνίας για τον αυτισμό, μια ημέρα αφύπνισης ενάντια στον κοινωνικό στιγματισμό και τον αποκλεισμό.
Η εκπαίδευση αποτελεί αναμφίβολα όχημα για την επίτευξη αυτού του στόχου και συνεπώς η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής είναι νευραλγικής σημασίας, ειδικά σήμερα, που στη χώρα μας καταγράφεται μια πραγματική αύξηση των αναγκών, που προκύπτει από την σημαντική αύξηση των ποσοστών γεννήσεων παιδιών με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος.

Στόχος μας λοιπόν, είναι να μπουν όλα τα παιδιά, ει δυνατόν, στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, εντός του οποίου καθίσταται δυνατόν, τόσο το παιδί με αυτισμό, όσο και η οικογένειά του, να αγκαλιαστεί από ένα δυναμικό δίκτυο διαφόρων επαγγελματιών με στόχο την δια βίου στήριξη και εκπαίδευση σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς του.
Ειδικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι και άλλες ειδικότητες αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας παρεμβάσεις υποστήριξης των παιδιών με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, προωθώντας τις δεξιότητές τους.

Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων σε Δημόσιο και ΟΤΑ
Tη σταδιακή μείωση του αριθμού των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, προανήγγειλε με συνέντευξη της, στο ραδιοσταθμό «news 24/7» η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αφού αρχικά σημείωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 48.000 – 50.000 συμβασιούχοι στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα – ανάλογα με την χρονική περίοδο – τόνισε ότι σταδιακά ο αριθμό τους θα μειωθεί αφού «αυξάνει ο αριθμός των προκηρύξεων για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων».
«Όσο αυξάνει ο αριθμός των προκηρύξεων τόσο μειώνεται ο αριθμός των συμβασιούχων, πολλοί παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το επόμενο διάστημα θα «μειώνεται η ανάγκη για πρόσληψη συμβασιούχων» τόνισε η ίδια υπογραμμίζοντας ωστόσο πολλοί συμβασιούχοι θα γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι μέσω προκηρύξεων στις οποίες όπως υπογράμμισε τους «αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους και έχουν ενισχυμένη μοριοδότηση».

Έφερε για παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τόνισε ότι σε κάθε προκήρυξη του ΑΣΕΠ υπάρχει πρόβλεψη μοριοδότησης για αναγνώριση προϋπηρεσίας.
Τέλος ανέφερε ότι «οι συμβασιούχοι έχουν μια συγκεκριμένη θητεία» και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθούν ορισμένοι συμβασιούχοι που βρίσκονται παρά πολλά χρόνια σε καθεστώς ανανεώσης των συμβάσεων.

ΕΙΠΑΝ και ΔΗΛΩΣΑΝ
-«Δεν έχω κάποιο ταμπού, αλλά πλέον η δημόσια παρουσία μου έχει καταγράφει δίχως τη γραβάτα. Ωστόσο, έχω μια πλούσια συλλογή από γραβάτες που μου χάρισαν μια σειρά από ηγέτες μεταξύ των όποιον και ο Ζόραν. Τη γραβάτα του Ζόραν δεν την έχω στη ντουλάπα, αλλά στο συρτάρι του γραφείου μου να μου θυμίζει μια ιστορική στιγμή, ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών μας, που ήταν η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο πρακτορείο ειδήσεων «MIA» της Β. Μακεδονίας, όταν ρωτήθηκε πότε θα ξαναβάλει γραβάτα και αν έχει ακόμα τη γραβάτα που του έδωσε ο Ζάεφ.

-«Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Προοδευτικά μέτωπα με αυτούς που αντιπολιτεύτηκαν με την ακραία διχαστική ρητορική, πήραν την εξουσία πηγαίνοντας χέρι-χέρι με τα ακραία δεξιά στοιχεία του Καμένου και των ΑΝΕΛ, εφάρμοσαν την πιο σκληρή αχρείαστη μνημονική πολιτική, και ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να κυβερνούν με ένα συνονθύλευμα τυχοδιωκτών της εξουσίας χωρίς καμία κοινή ιδεολογική αναφορά, δεν αφορούν ούτε εμάς, ούτε τους προοδευτικούς πολίτες» από τη συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα τα ΝΕΑ μετά το συνέδριο στο ΣΕΦ.

-«Οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για την Ευρώπη: για τις αιτίες της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, για τους νεοφιλελεύθερους καταναγκασμούς που τη δεσμεύουν, για την επικίνδυνη άνοδο της Ακροδεξιάς, για το μέλλον και την προοπτική της, για την κοινωνική και θεσμική της ανασυγκρότηση.
Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ξέρουν τι πρέπει να αλλάξει. Έχουν μια σαφή θέση τόσο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό όσο και ενάντια στην Ακροδεξιά. Στις ευρωεκλογές θα αντιπαρατεθούν εκτός των άλλων το πολιτικό σχέδιο της κοινωνικής ισοπέδωσης της ΝΔ και το πολιτικό σχέδιο για την κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει».
Από την ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση «Προοδευτική συμμαχία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Κώστας Μπάρκας: η οικονομία και η αγορά εργασίας βρίσκονται σε ένα άλλο επίπεδο
«Όλα τα στοιχεία πλέον δείχνουν πως η οικονομία της χώρας μας αλλά και η αγορά εργασίας βρίσκονται πια σε ένα άλλο επίπεδο», δήλωσε σήμερα, μεταξύ άλλων, στoν ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο Υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Μπάρκας.
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «χωρίς να λέμε πως λύσαμε όλα τα προβλήματα, η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, η μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες αλλά και η δημιουργία σχεδόν 400.000 νέων θέσεων εργασίας από το 2015 μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι πλέον τα βήματα είναι όλο και περισσότερο προς μια πολύ θετική κατεύθυνση».
Ο κ. Μπάρκας τόνισε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και του Π.Σ. Εργάνη, τον Φεβρουάριο, ο οποίος είναι και ένας “δύσκολος” μήνας όσον αφορά τη διακύμανση της ανεργίας και την εύρεση εργασίας στη χώρα μας, δημιουργήθηκαν 28.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια στιγμή που αυξήσαμε τον κατώτατο και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους έως 25 ετών», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Σ.ΕΠ.Ε., τονίζοντας ότι το σώμα «το οποίο, μετά την ακραία υποβάθμιση που είχε δεχτεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ– ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει αμείωτα την εξαιρετική δουλειά που κάνει όλο αυτό το διάστημα, με συνεχείς και στοχευμένους ελέγχους στο σύνολο της αγοράς εργασίας».

Σε σχέση με την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εργασιακά, υπενθύμισε ότι «η ΝΔ φέρει την κύρια ευθύνη για την εκτόξευση της ανεργίας κοντά στο 30% και της ανεργίας των νέων κοντά στο 60%. Η αναφορά των στελεχών της ΝΔ σε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας είναι μια υπεκφυγή στη προσπάθεια να κρύψουν τις δικές τους “αμαρτίες” και να δημιουργήσουν ένα νέο αφήγημα. Εμείς αντίθετα έχουμε κάνει ήδη μια σειρά απτών παρεμβάσεων με στόχο την προστασία των εργαζομένων στη χώρα μας».
Ερωτώμενος για την συνάντηση Τσίπρα– Ζάεφ, ο Υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «η σημερινή παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία είναι μια ιστορικής σημασίας παρέμβαση, όχι μόνο γιατί μαζί του βρίσκονται περισσότεροι από 100 Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι βλέπουν ως μια ευκαιρία τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και γιατί εμπεδώνεται με αυτή την παρουσία ο πρωταγωνιστικός ρόλος που παίζει πια η χώρα μας στα Βαλκάνια».

Τέλος, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, ο κ. Μπάρκας υπογράμμισε ότι «ο πρώην υπουργός είναι οπαδός του δόγματος που έλεγε ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα έρθει μέσα από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μέσα από ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βάση ενός υποτιμημένου φθηνού εργατικού δυναμικού, αφήγημα που έχει καταρρεύσει. Ο κ. Στουρνάρας δεν σέβεται τον ρόλο του ως κεντρικού τραπεζίτη αλλά πράττει πολιτικά, ενώ έχει πέσει πάρα πολλές φορές έξω στις προβλέψεις του».