Το λένε οι αριθμοί….

Ούτε τόπε (τόπε) ο παπαγάλος, ούτε το άκουσα στο καφενέ, ούτε το λεν οι κούκοι στα βουνά κι οι πέρδικες στα πλάγια… τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψαν πως η Άρτα έμεινε πίσω για μια ακόμη φορά, σε ότι αφορά την οικονομική κίνηση για το πρώτο εξάμηνο του 2022…

Και η ΗΧΩ, ασφαλώς και βρήκε όλα τα στοιχεία, που δείχνουν ότι εστίαση και καταλύματα, δεν φέρνουν φράγκα στην Άρτα… διότι, όταν ο τζίρος στην Άρτα, στον κλάδο των Καταλυμάτων, ας πούμε για το πρώτο τρίμηνο του 2022, είναι 371.160 και στη Πρέβεζα 677.284, τι να πεις και τι να γράψεις… καλά δεν μιλάμε για τα Γιάννενα… 6.051.821 και χωρίς να βγούμε από τις καραντίνες και τα λοιπά…

Να πούμε και για την εστίαση; ΑΡΤΑ Α’ Τρίμηνο 2022 3.767.122, ΠΡΕΒΕΖΑ Α’ Τρίμηνο 2022 3.205.811…. Γιάννενα; Α’ Τρίμηνο 2022 20.150.875!!!

Αν πάμε στο β» τρίμηνο, μιλάμε για διαφορά παρασάγγας: Β’ Τρίμηνο 2022 4.987.027 ο τζίρος στην εστίαση στην Άρτα, 9.499.672 στη Πρέβεζα, 24.568.874 στα Γιάννενα… ακόμη και η Θεσπρωτία μας ρίχνει στα… αυτιά: Β’ Τρίμηνο 2022 6.196.819 ο τζίρος…

Οπότε, θέλουμε πολύ ψωμί ακόμα, για να πούμε πως ο τουρισμός αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης στην Άρτα… αυτό είναι προνόμιο των γειτόνων οπότε, ας δούμε τι θα κάνουμε, σε άλλα πεδία…

*******Ας πούμε, τι θα γίνει με τις άλλες υποδομές που μπορούν να κρατήσουν τον κόσμο στην Άρτα και ειδικά νέους ανθρώπους… βασικά, ο αγροτικός τομέας είναι αυτός που θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος…

Η Άρτα χρειάζεται μια γενναία αναδιάρθρωση στις καλλιέργειες…. Ήδη αυτό γίνεται αλλά κάπως άναρχα και σε ατομικό επίπεδο, χωρίς καμία συνδρομή από το επίσημο κράτος… θα μου πείς, τι να κάνει; Να ρίξει κάνα φράγκο στους παραγωγούς και οι μπαξέδες με ξινές πορτοκαλιές και ομφαλοφόρα να γίνουν Ναβαλίνες… να γίνουν Lane Late… να γίνουν λεμονιές δίφορες….

Κι ακόμη, να προχωρήσουν εκείνες οι εξαγγελίες για ΠΓΕ στο ακτινίδιο… έγινε ΠΓΕ το τσαλαφούτι, αλλά το ακτινίδιο της Άρτας, που είναι το καλύτερο ακόμη και για τους εχθρούς μας, παραμένει noname!!!

******Α και η κυβέρνηση της ΝΔ να καταργήσει εκείνη την ηλίθια διάταξη πως τα ακτινίδια της Άρτας εξάγονται σε κλούβες το 20 κιλών… ήμαρτον δηλαδή…

Κάτι τρέχει…
Κάτι τρέχει, κάτι τρέχει, και ο κόσμος ντέρτια έχει
Το παράθυρο δε μπάζει, και η βρύση μας δε στάζει…..
Κάτι τρέχει, κάτι τρέχει, και το σύννεφο δε βρέχει
Ξεγελάστηκε τ’ αστέρι, βγήκε μέρα μεσημέρι….

Έτσι περιέγραφε τραγουδιστά πριν πολλά, πολλά χρόνια ο Κώστας Χατζής, τις αναστατώσεις εκείνης της περιόδου….

Κάτι τρέχει, πατριώτες… ειδικά που ο Μακρόν προειδοποιεί τους Γάλλους, λέγοντας, «τέλος η αφθονία και η ανεμελιά»!!! τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε τους Γάλλους για «το τέλος της αφθονίας», «των βεβαιοτήτων» και «της ανεμελιάς».

«Βιώνουμε μια μεγάλη ανατροπή», υπογράμμισε ο Μακρόν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις θερινές διακοπές που πραγματοποιείται σήμερα στο προεδρικό μέγαρο, επικαλούμενος την πρόσφατη «σειρά σοβαρών κρίσεων», από την Ουκρανία μέχρι την ξηρασία.

Μπροστά «στην άνοδο ανελεύθερων καθεστώτων» και «την ενίσχυση των αυταρχικών καθεστώτων», ο πρόεδρος κάλεσε τους υπουργούς του να επιδεικνύουν «σοβαρότητα», «αξιοπιστία» και να μην υποκύπτουν στον πειρασμό της «δημαγωγίας».

«Είναι εύκολο να υποσχόμαστε τα πάντα, μερικές φορές να λέμε τα πάντα και ό,τι τύχει. Ας μην υποκύπτουμε σ’ αυτούς τους πειρασμούς, είναι ο πειρασμός της δημαγωγίας. Ανθούν σήμερα σε όλες τις δημοκρατίες, σε ένα περίπλοκο κόσμο που φοβίζει…», πρόσθεσε ο Μακρόν χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα συμπεράσματα.

*******Κάτι τρέχει, πατριώτες… κάτι έρχεται, αλλά που εμείς στην Ελλάδα, πετσοκομμένοι από τα χρόνια των μνημονίων, μοιάζει σα να είμαστε όπως ο βρεγμένος στη βροχή… σα να μη φοβόμαστε, κάτι άλλο…

Modenature …

Πήγε να βγάλει από την εγκατάλειψη το παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, ο Ελισάφ και τα κατάφερε με φαστ-τρακ διαδικασίες…

Νομίζω όμως πως έμπλεξε… καθότι, εκεί στην «παγουρόπολη», παρουσιάσθηκε μια οργανωμένη συλλογικότητα που θα τον στριμώξει τον Δήμαρχο… μου θυμίζει τα παλαιά επιχειρήματα των δικών μας αριστερών και λοιπών ελιτίστικων δυνάμεων που ήθελαν το ΞΕΝΙΑ, «κέντρο πολιτισμού»… και το κατάφεραν…

Εμφανίστηκαν λοιπόν εν Ιωαννίνοις, οι Φίλοι του ΚΕΜΟΝΤΕ (ΚΕντρο ΜΟΝτέρνας ΤΕχνης Ιωαννίνων) και «προστάζουν» ως άλλοι «πασάδες»…. Παλιό Πανεπιστήμιο: Γιατί “όχι” Δημαρχείο, γιατί “ναι” κέντρο πολιτισμού!!!

Η επιστολή προς το Μωυσή Ελισάφ, ξεκινά λέγοντας τα εξής; “Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε, αφού προσπαθήσατε να εξαφανίσετε την άϋλη πνευματικότητα της εκπαιδευτικής ταυτότητας ταυτόχρονα με τη μνήμη των αγώνων για Δημοκρατία και Ελευθερία, τώρα προσπαθείτε να καταστρέψετε το ίδιο το υλικό κέλυφος του κτιρίου του Παλιού Πανμίου. Την παλιά ύβρι της εγκαταλείψεως, που κράτησε τριάντα χρόνια, τώρα την ανανεώνετε με τη σύγχρονη βίαιη ύβρι της φαντασιώσεώς σας να το μετατρέψετε σε “Διοικητήριο”….

*****Πωπωπω… τη βαριά διανόηση, είναι ετούτη ρε παιδιά…

Άκου πατριώτη, ένα από τα επιχειρήματα…
-αίθουσα εισόδου: Η κιονόστιχος είσοδος του Παλιού Πανμίου είναι αίθουσα με ελεύθερες στρόγγυλες και τετράγωνες πανύψηλες κολώνες, με λευκά μάρμαρα, είναι ευρεία και φωτεινή, έχει γενναίες διαστάσεις, άνετη προσβασιμότητα και εξαιρετικές θέες.

.»Γιατί αυτήν την αίθουσα ομορφιάς και ευφρόσυνου μεγαλείου, που δεν υπάρχει δεύτερη στην πόλη, το “Διοικητήριό σας” την ελαττώνει και την αλλοιώνει με πανέλα και τζαμαρίες που ακουμπούν πάνω στις κολώνες, καταστρέφοντάς την»!!!

-Άκου και ένα ακόμη επιχείρημα…. «modenature (από τα: modern + architecture) Έτσι λέγεται το ανάγλυφο βάθος των όψεων των σύγχρονων, αλλά, μεταφορικά, και των παλιών κτιρίων, σε βάθος ο,3ο/ ο,5ο / ο,7ο/ ο,9οm. Είναι η σύγχρονη συνέχεια του αρχαιοελληνικού θριγκούτων ναών, εκεί που αναδεικνύονται οι λεπτομέρειες και οι κατασκευαστικές δεξιότητες, εκεί που παίζεται όλο το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς, σχηματίζοντας την ταυτότητα και την ιδιοπροσωπία του κτιρίου.

.»Η modenature όλων των όψεων του Παλιού Πανμίου είναι ανεπανάληπτη, με κορυφαία επεισόδια της ανατολικής και της νότιας όψεως, ψηλά όπως φαίνεται από την αυλή του αιθρίου» λένε οι άνθρωποι του ΚΕΜΟΝΤΕ….

Ω, γιες, που έλεγε κι ο Βουτσάς… κάπου τα έχω ξανακούσει αυτά το επιχειρήματα… νομίζω τότε που πήγαν οι «κάτω τα χέρια» της Άρτας, στο ΚΑΣ για τα τοιχία στα Ψαροπλιά και ισχυρίζονταν πως ήταν κτίσμα της… Ρωμαϊκής εποχής!!!

Ω, γιες… έμπλεξε ο Ελισάφ… καλά ξεμπερδέματα…

Εφιάλτης στο S/M!!!
Εφιάλτης για τα νοικοκυριά έχει γίνει η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες, με τις αυξήσεις στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να μη δείχνουν κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης ή έστω σταθεροποίησης.

Τα σημειώνω πατριώτη, να το εμπεδώσεις… όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του MEGA ιδού μερικές ανατιμήσεις:
-Αλεύρι (1 κιλό): Μάρτιος 1,28€ – Αύγουστος 1,86€, αύξηση 45%
-Ψωμί για τοστ (500 γρ.): Μάρτιος 1,85€ – Αύγουστος 2,20€, αύξηση 18,9%
-Γάλα (1 λίτρο): Μάρτιος 1,38€ – Αύγουστος 1,82€, αύξηση 31%
-Μακαρόνια (500 γρ.): Μάρτιος 0,97€ – Αύγουστος 1,20 €, αύξηση 23,7%

Ανατιμήσεις «φωτιά» υπήρξαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο… κι όλοι λένε, πως έρχεται νέος κύκλος αυξήσεων τον Σεπτέμβριο σε:
-κρουασάν, τσουρέκια και κέικ έως και 20%
-τυριά έως 12%
-σαπούνια & υγρά πιάτων έως 9%
-ζυμαρικά έως 8%
-καθαριστικά και μαλακτικά ρούχων έως 8%
-ρύζι 5%

Που βαδίζομεν κύριοι; Σε ποια χώρα θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας; Και οι μεγαλύτεροι τα εγγόνια μας;

********Παρεμπιπτόντως διαβάζω πως ξαφνικά Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν στην τομάτα… Μετά τον τουρισμό και τα logistics, η υδροπονική καλλιέργεια τομάτας αναδεικνύεται το νέο Ελ Ντοράντο για τους εγχώριους επενδύτες. Αυτό μαρτυρούν οι επενδύσεις στον κλάδο γνωστών επιχειρηματιών, διαβάζω στο Euro2day.gr

Η αύξηση των εσόδων της παγκόσμιας αγοράς υδροπονίας –λένε- αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα, την υψηλότερη απόδοση από τη συμβατική γεωργία, την αυξανόμενη έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια, την υψηλή κερδοφορία και την αύξηση της ερημοποίησης.

Οι μονάδες της υδροπονίας, έχουν δεκαπενταπλάσια απόδοση ανά στρέμμα, συγκριτικά με τις καλλιέργειες στο χωράφι, μειώνουν το κόστος παραγωγής και προστατεύουν το προϊόν από τις αλλαγές του καιρού…

******Ερώτημα: ποιος μπορεί να επενδύσει σε τέτοιες κοστοβόρες καινοτομίες; Μα οι έχοντες, (…λεφτά και άκρες στην εξουσία) φίλες και φίλοι…

«Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί στροφή προς την υδροπονική καλλιέργεια και “μπαράζ” εγκρίσεων ένταξης νέων επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο. Μόλις μέσα σε ένα 24ώρο εγκρίθηκαν 9 επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 9 εκατ. ευρώ μόνο στη Χαλκίδα…», λέει το Euro2day.gr

Ξέρουν κάτι, που εμείς οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε; Ω γιες… έρχεται πείνα… οπότε, τα λεφτά θα πάνε στα τρόφιμα…

Αβγό… ελευθέρας βοσκής!!!
Διαβάζω επίσης, (ypaithros.gr) ότι στην αβγοπαραγωγή στρέφονται οι νέοι πτηνοτρόφοι… Οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις –λέει- εντάσσονται σε μικρού και μεσαίου δυναμικού, που ξεκινούν από 200 κοτόπουλα ανά μονάδα εκμετάλλευσης και φτάνουν ακόμη και σε 7.000 και στη συντριπτική τους πλειονότητα προσανατολίζονται στην αβγοπαραγωγή.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές δραστηριοποιούνται κυρίως νέοι πτηνοτρόφοι, οι οποίοι βρίσκουν εργασιακή διέξοδο με χαμηλό κόστος εγκατάστασης… εκτιμούν δε, πως υπάρχει μία μεγάλη στροφή του καταναλωτικού κοινού σε προϊόντα, τα οποία προέρχονται από ήπιες και φιλικές μεθόδους παραγωγής και ορθής διαβίωσης των ζώων, κάτι το οποίο δεν το έχουν οι κλωβοστοιχίες.

Αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο κόστος παραγωγής, όπου το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευτεί στα ύψη, ιδού μια ακόμη επένδυση στη τροφή… ίσως να είναι η λύση, για όσους δεν μπορούν να βάλουν ακτινίδια!!!

Ν.Α.Σ.