Το παιχνίδι έχει ανάψει!

40 ημέρες απομένουν για τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2019

* Ο Καχριμάνης στα Ιωάννινα, παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις

* Ριζόπουλος: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και το ψηφοδέλτιο στην Άρτα

* Τσιρογιάννης: έδωσε το προεκλογικό του πρόγραμμα στη δημοσιότητα

* Ταπραντζή: από τη Ροδαυγή παρουσίασε τις προτάσεις της για τουρισμό-πρωτογενή τομέα

Περίπου 40 ημέρες πρίν την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου σε Δήμους και Περιφέρεια Ηπείρου και το «παιχνίδι, έχει ανάψει»! Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, γίνονται συγκεντρώσεις και ανακοινώνονται υποψηφιότητες δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, ενώ η παράμετρος της απλής αναλογικής, η οποία για πρώτη φορά θα υπάρχει στις εκλογές για την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, έχει ως αποτέλεσμα, τα πολλά νέα σχήματα και τους πολλούς υποψήφιους σε κάθε δήμο. Συγκεκριμένα:
-Το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου σε μια εντυπωσιακή συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του νυν και εκ νέου υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στα Ιωάννινα, κατά την οποία παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές θέσεις της παράταξής του.

– Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του συνδυασμού «Αρτινών Συνεργασία» του Δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη.
-Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου, στην περιφερειακή ενότητα Άρτας παρουσιάστηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι επισήμως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πόλη της Άρτας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος.
-Στη Ροδαυγή, το Σάββατο το πρωί 20 Απριλίου η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, παρουσίασε τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού της για την ΔΕ Ξηροβουνίου.

Τι ισχύει
Σημαντικές είναι οι αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης» στην κατάρτιση των συνδυασμών, στην λειτουργία των Δήμων και των Κοινοτήτων και πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Η απλή αναλογική αναιρεί την πρωτοκαθεδρία του Δημάρχου τύπου «αρχή ενός ανδρός». Για πρώτη φορά η ενισχυμένη αναλογική καταργείται στις δημοτικές εκλογές και προκρίνεται η απλή αναλογική για την αποτελεσματικότητα της οποίας, θα αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος.

Μια ακόμη αλλαγή επέρχεται στην κατάρτιση των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση κατάρτισης συνδυασμού και στις κοινότητες. Στα διαμερίσματα ενός Δήμου, τα οποία στο εξής ονομάζονται Κοινότητες, δύνανται να καταρτίζονται συνδυασμοί αυτόνομοι και σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από το υπόλοιπο δημοτικό ψηφοδέλτιο. Η μία συνέπεια αυτής της αλλαγής είναι να δημιουργείται εν δυνάμει πολυκερματισμός και απώλεια πολιτικής συνοχής μεταξύ της δημοτικής αρχής και των Κοινοτικών συμβουλίων. Από την άλλη όμως, διευκολύνονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι διότι με αυτό τον τρόπο καλούνται να στελεχώσουν δημοτικό ψηφοδέλτιο με λιγότερους υποψηφίους.

– Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι 17χρονοι ενώ αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς που μετέχουν στην διαδικασία καθώς προβλέπεται η εκλογή τους σε χωριστή κάλπη.
-Δημοτικό συμβούλιο: Η εκλογή του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει:

α) Τον υποψήφιο δήμαρχο
β) Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ανά εκλογική περιφέρεια, σε αριθμό ίσο τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του συνδυασμού. Η δήλωση συνδυασμού πρέπει να περιλαμβάνει υποψήφιους για το σύνολο των εκλογικών περιφερειών.
-Κατανομή εδρών δημοτικού συμβουλίου: Το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της «απλής αναλογικής των υπολοίπων».

Για την κατανομή των εδρών υπολογίζεται το εκλογικό μέτρο που ισούται με το ακέραιο πηλίκο που προκύπτει, από τη διαίρεση του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, δια του αριθμού των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, προσαυξημένο κατά μία μονάδα.

Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται με το εκλογικό μέτρο και ο κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσες το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Έδρα μπορεί να καταλάβει συνδυασμός ακόμα και αν δεν λάβει το εκλογικό μέτρο, με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων του.
Το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο ψήφων του κάθε συνδυασμού υπολογίζεται ως εξής: Σύνολο έγκυρων ψήφων συνδυασμού – (εκλογικό μέτρο x έδρες που έλαβε ο συνδυασμός με βάση το εκλογικό μέτρο)

-Εκλογή δημάρχου
Για την εκλογή δημάρχου, εφόσον κανείς συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων κατά την πρώτη Κυριακή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των επικεφαλής των 2 πρώτων συνδυασμών.
Το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου (τακτικά και αναπληρωματικά) εκλέγονται αναλογικά από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που συγκέντρωσε κάθε υποψήφιος.
Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που έλαβε το 50% των έγκυρων ψήφων συν μία, είτε στον πρώτο γύρο, είτε στο δεύτερο γύρο.
Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου κρίνουν αποκλειστικά το πρόσωπο του δημάρχου.