Στη Ροδαυγή η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής Δημοτικής Αναγέννησης

Παρουσίαση τμημάτων του προγράμματος για τουρισμό, πρωτογενή τομέα και τον αθλητισμό

Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια: Θέλουμε πολίτες ενημερωμένους, συμμέτοχους και συνεργάτες

«Θεωρούμε ότι η σημερινή συνθήκη, με την απλή αναλογική, ανοίγει νέους δρόμους στην εκπροσώπηση και την έκφραση των πολιτών. Στην Άρτα έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη την δυναμική των συλλογικοτήτων, των διαφόρων πρωτοβουλιών, ακόμη και των απλών πολιτών, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν παραγκωνισμένοι. Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε όσους αισθάνονται αμήχανα απέναντι στην Δημοκρατία, επικαλούμενοι δήθεν «προβλήματα κυβερνησιμότητας». Πιστεύουμε στον πολίτη. Θέλουμε πολίτες ενημερωμένους, συμμέτοχους και συνεργάτες στα κοινά. Για τον λόγο αυτό, απευθύνουμε ένα πλατύ, ενωτικό και δυναμικό κάλεσμα σε όλους, όχι μόνο να επικοινωνήσουμε το όραμά μας αλλά και να γίνουμε συμμέτοχοι στην εφαρμογή του όταν αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου μας» τόνισε κατά την παρουσίαση ενός κομματιού του προγράμματός της που αφορά τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και τον αθλητισμό, που έγινε στην Ροδαυγή το Σάββατο 20/4/2019, η Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια
υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής Δημοτικής Αναγέννησης.

«Το πρώτο κομμάτι του προγράμματός, που επίσημα παρουσιάζουμε σήμερα εδώ, είναι για τον τουρισμό, και δεν είναι καθόλου τυχαίο το σημείο, γιατί, αν εδώ σ’ αυτή την περιοχή δεν αναβιώσουμε την οίστρο να κάνουν οι άνθρωποι διακοπές, κάτι που και από τα παιδικά μας χρόνια ζήσαμε, τότε θα είμαστε ανακόλουθοι με το όραμά μας… Η Άρτα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα προνομιούχα περιοχή, όπου συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα. Επιπλέον, βρίσκεται στην είσοδο της Ιωνίας Οδού και έχει πολλά μνημεία ιστορικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Θα περίμενε κανείς να έχει ακμάζοντα τουρισμό. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Από τη μια, δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές. Από την άλλη, τα σημεία ενδιαφέροντος είναι αναξιοποίητα και πολλές φορές απροσπέλαστα. Αποτέλεσμα: η Άρτα δεν υπάρχει στον τουριστικό χάρτη…» τόνισε η κ. Ταπραντζή.

Τουρισμός
Η Σοφία Βασιλάκη, φιλόλογος που παρουσίασε το κομμάτι του τουρισμού μεταξύ άλλων είπε: Το φυσικό περιβάλλον της Άρτας δεν έχει επιβαρυνθεί από τουριστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες αφήνουν αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιοχές, δεν αφήνουν οικονομικό όφελος στην τοπική κοινωνία.
Με την αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων, υπάρχει η δυνατότητα για την ανάπτυξη μικρής κλίμακας τουριστικών υποδομών, οι οποίες θα είναι διασκορπισμένες σε όλο τον Δήμο, δίνοντας έμφαση στην δυνατότητα φιλοξενίας καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να χαρούν την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Άρτας όλες τις εποχές.

Στο σημείο αυτό έρχεται ο ρόλος του Δήμου. Μέσα από το Τμήμα Marketing θα επιδιωχθεί η τουριστική πολιτική να συνομιλήσει και να συνδεθεί άμεσα με τις δράσεις του πολιτισμού και του αθλητισμού, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό την δυναμική της. Θα σχεδιαστούν και θα προβάλλονται ειδικά «πακέτα» θεματικού τουρισμού (θρησκευτικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός κ.λπ.) τα οποία θα προσφέρονται σε ιδιώτες, καθώς και σε επαγγελματίες.

Πρωτογενής τομέας
Το δεύτερο κομμάτι του προγράμματος σχετικά με το ν πρωτογενή τομέα, παρουσίασε ο Γιώργος Κοίλιας που μεταξύ άλλων είναι:
Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, και της γεωργίας σε μία κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά απαξιωμένη ύπαιθρο. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να συμβάλλει ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες εκείνες που θα κάνουν την «μηχανή» να δουλέψει.
-Θα πρέπει να καλλιεργηθεί στους νέους η αντίληψη της επιχειρηματικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, πετυχαίνοντας έτσι ένα θετικό άλμα που θα απαλλάξει τον πρωτογενή τομέα από τις παθογένειες του παρελθόντος.
-Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα παραμονής των νέων στην ύπαιθρο, καθώς και για επιστροφή όσων έχουν φύγει, ιδιαίτερα στα χρόνια της Κρίσης, και θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Για τον λόγο αυτό, ο τόπος θα πρέπει να τους εξασφαλίσει ό,τι απαιτείται για την σύγχρονη ζωή.

-Θα πρέπει να επιδιωχθεί η «καθετοποίηση» της παραγωγής, ο έλεγχος, δηλαδή, από τους παραγωγούς όλων των σταδίων παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσα από την καλλιέργεια της συνεταιριστικής κουλτούρας, γεγονός που θα προσέθετε στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος.
-Η άρδευση του κάμπου με κλειστό αγωγό από το φράγμα έχει πρωταρχική σημασία.
-Θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση και την διάδοση της τυποποίησης των προϊόντων στον τόπο παραγωγής, ενθαρρύνοντας τόσο συνεταιριστικές συλλογικότητες, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
-Θα πρέπει να συστηματοποιηθούν οι προσπάθειες, σε συνεργασία και με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου μας και με άλλους φορείς, ώστε να διεκδικηθούν με αποτελεσματικό τρόπο ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της μεταποίησης και της διάθεσης των προϊόντων.
-Θα πρέπει να επιδιωχθεί η αναγνώριση προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, κάτι που προϋποθέτει συντονισμό ενεργειών και χάραξη ειδικής στρατηγικής από τον Δήμο, το Τμήμα Γεωπονίας, φορείς και συλλογικότητες της Άρτας.

Αθλητισμός
Τέλος το πρόγραμμά για τον αθλητισμό παρουσίασε η Δάφνη Γιώτη που μεταξύ άλλων περοιλαμβάνει:
-Δημιουργία Συντονιστικού Φορέα, ο οποίος θα έχει υπό την εποπτεία του τις αθλητικές υποδομές. Συγκεκριμένα: θα είναι επιφορτισμένος με την συντήρηση και την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των βοηθητικών χώρων, καθώς και με την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με σκοπό την μείωση του κόστους συντήρησης.
-Δημιουργία νέων χώρων άθλησης με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας και μικρού προϋπολογισμού: ανοιχτά γήπεδα, ποδηλατικές διαδρομές, πεζοπορικά μονοπάτια κ.ά.
-Δημιουργία προπονητηρίων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (ακαδημίες).
-Συνεργασία με αθλητικούς φορείς και συλλόγους τόσο της Άρτας, όσο και άλλων περιοχών, με σκοπό την διοργάνωση κοινών αθλητικών δράσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα αγωνιστούμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Δυστυχώς, και στον τομέα του αθλητισμού, η Άρτα έχει μείνει τραγικά πίσω, χάνοντας πολλές ευκαιρίες απορρόφησης κονδυλίων. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι μόνον οικονομικό. Είναι πρωτίστως ζήτημα οράματος και κουλτούρας, η οποία, φυσικά, είναι κάτι που απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό, συντονισμένες και στοχευμένες επικοινωνιακές καμπάνιες και όχι ευκαιριακά «πυροτεχνήματα» με αφορμή κάποια «αστραφτερά» αθλητικά γεγονότα.
Κλείνοντας την εκδήλωση η κ. Ταπραντζή ανέφερε πως «θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες στην παρουσίαση του προγράμματός μας, πάλι σε σημεία στοχευμένα να αναδεικνύουν συνολικά τον Δήμο μας, την Κορωνησία και την τελευταία, την κεντρική στην Άρτα».