Το «χρυσόμαλλον» έδρα-νον!

Σβήνουν-γράφουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων
-Ειδικό ενδιαφέρον στην εκλογική μας περιφέρεια
-Τα ονόματα της ΝΔ στην Άρτα με στόχο την 3η έδρα

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανοίγει και επισήμως η προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Τα κομματικά επιτελεία παίρνουν θέσεις μάχης, ενώ πυρετός διεργασιών επικρατεί για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που είναι σε φάση τελικής επεξεργασίας, πλην όμως δεν έχουν ακόμα κλείσει.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα προβλέπεται ιδιαίτερη μέριμνα για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με αυξήσεις μισθών, δικαιότερη φορολογία, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και ισχυρό κοινωνικό κράτος, ετοιμάζονται οι εκλογικές λίστες.

«Το κυρίαρχο σ` αυτές τις εκλογές είναι η προγραμματική αντιπαράθεση και η σύγκριση των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Έθνος. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός θα επιλέξει το σχέδιο που δίνει ανάσα και προοπτική για την επόμενη μέρα και όχι αυτό που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στις σκοτεινές μέρες της λιτότητας και της κοινωνικής ερήμωσης», προσθέτει ο κ. Τζανακόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε την Κάλυμνο και την Κω τη Ρόδο και το Καστελόριζο, έστειλε μήνυμα ενότητας λέγοντας πως το κόμμα του έχει συγκροτημένο σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, από το οποίο δεν περισσεύει κανένας. «Αυτοί που επενδύουν στον φόβο θα δουν το αποτέλεσμα στις κάλπες» πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΦΠΑ στα φάρμακα θα παραμείνει στο 6%.

Τα ψηφοδέλτια
Σε σταυρόλεξο έχει εξελιχθεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας για τις εθνικές εκλογές. Στην Πειραιώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις τελευταίες ημέρες σβήνουν και γράφουν ονόματα για τις τελικές λίστες των υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις 7 Ιουλίου, με μια σειρά από δεδομένα να οδηγούν σε ανατροπές ακόμα και για «κλειδωμένες» μέχρι πρότινος υποψηφιότητες.

Προκειμένου να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν πιο ισχυρά ψηφοδέλτια σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν ανατροπές ακόμα και για ονόματα που μέχρι πρότινος η συμμετοχή τους εθεωρείτο δεδομένη ή είχαν ανακοινωθεί σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες.
Υπό αυτό το πρίσμα, ανακοινώσεις για το ψηφοδέλτιο του κόμματος θα υπάρξουν μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών στις αρχές της εβδομάδας, αν και στο ενδιάμεσο γίνονται κλιμακωτές ανακοινώσεις. Για παράδειγμα, τις προηγούμενες μέρες, τρία ονόματα που δοκιμάστηκαν με σταυρό στο ευρωψηφοδέλτιο, εντάχθηκαν στα εθνικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Πρόκειται για τον Γιώργο Αμυρά, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στα Ιωάννινα, τόπο καταγωγής του, τον καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος μετά από πολλά μπρος-πίσω στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, αλλά και την Τόνια Αράχωβα, η οποία θα είναι υποψήφια στην Αιτωλοακαρνανία. Βασικό στοιχείο των τριών είναι ότι έχουν δοκιμαστεί στη σταυροδοσία και βάζουν, τουλάχιστον οι κ. Αμυράς και Καιρίδης, γερή υποθήκη, προκειμένου να είναι στην επόμενη ΚΟ του κόμματος.

Στόχος ο γαλάζιος χάρτης
Το ενδιαφέρον της ΝΔ επικεντρώνεται κυρίως στις μονοεδρικές και στις 3εδρικές εκλογικές περιφέρειες μία εκ των οποίων είναι και η Άρτα,, καθώς στόχος είναι να επαναληφθεί η εικόνα του «γαλάζιου» χάρτη που εμφανίστηκε στις Ευρωεκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόνο πέντε περιφέρειες: τον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, τη Β’ Πειραιώς, την Άρτα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στις ευρωεκλογές πήρε 33,24% και 15.324 ψήφους έναντι 27,65% και 12.310 ψήφους το 2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της kontra news για το Νοµό Άρτας σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του βουλευτή Γιώργου Στύλιου. Στη λίστα θα είναι και πάλι η δικηγόρος Εύη Καραµπίνα, κόρη του πρώην βουλευτή Άρτας Κώστα Καραµπίνα, ενώ συζητείται ακόµα και µένει να φανεί εάν τελικά θα κερδίσει το χρίσµα η Μαριλένα Παπαγεωργίου, η σύζυγος του πρώην υφυπουργού Υγείας Γιώργου Παπαγεωργίου. Υποψήφιος αναµένεται να είναι ο Ντίνος Παπαδηµητρίου, και ή ο πρώην πρόεδρος του Επιµελητηρίου Χρήστος Παπάζογλου ή ο πρώην δήµαρχος Σκουφά, Στάθης Γιαννούλης, αν και ο δεύτερος έχει το προβάδισµα.
Κλείδωσε της Άρτας;
Πληροφορίες πάντως της ΗΧΩ αναφέρουν πως στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ ψάχνουν μια ακόμη υποψηφιότητα γυναίκας, μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως λέγεται ήδη έχουν δεχτεί πρόταση δύο γυναίκες που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του Χρήστου Τσιρογιάννη.
Οι πληροφορίες που έφτασαν στην ΗΧΩ αργά χθες το απόγευμα, ήθελαν να καταλαμβάνει θέση στο ψηφοδέλτιο της Νδ στην Άρτα η δικηγόρος Δήμητρα Νικολάου, κόρη του προέδρου του δικηγορικού Συλλόγου Άρτας και γνωστού στελέχους της Τοπικής ΝΔ, αλλά και με πολλά χρόνια θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Μιχάλη Νικολάου.
Επίσης οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο να απαρτίζεται από τους Γιώργο Στύλιο, Ντίνο Παπαδημητρίου, Ευστάθιο Γιαννούλη και η Εύη Καραμπίνα.

Στην Ήπειρο
Στο ίδιο δημοσίευμα της kontra news οι λίστες της ΝΔ για την υπόλοιπη Ήπειρο έχουν ως εξής:
– Νοµός Ιωαννίνων Σίγουρη είναι η θέση του νυν βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τασούλα, ενώ στη λίστα θα είναι εκτός εάν δεν είναι υποψήφιος για το δήµο Ιωαννίνων και ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης που λέγεται ότι κλίνει για τη Βουλή και όχι για την αυτοδιοίκηση. Το όνοµα που τοποθετήθηκε είναι του Γιώργου Αµυρά, προερχόµενου από το Ποτάµι και υποψήφιου ευρωβουλευτή, ενώ συζητείται ως έκπληξη του πρώην πρύτανη του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Γιώργου Καψάλη που προέρχεται από την κεντροαριστερά. Συζητείται έντονα η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Δαρδαµάνη που προέρχεται από το Μητρώο Στελεχών της Ν.Δ. Επίσης, υποψήφιος αναµένεται να είναι ο δικηγόρος, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Χάρης Λαζάνης και ο πρώην διοικητής του Νοσοκοµείου Χατζηκώστα Λάµπρος Γεωργόπουλος. Λέγεται ότι επιθυµεί διακαώς ο καρδιολόγος, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας, αδελφός του πρώην βουλευτή Αντώνη Φούσα.

-Νοµός Θεσπρωτίας Εκτός του νυν βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στο Νοµό Θεπρωτίας θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Καραµανλή και Σαµαρά, Αντώνης Μπέζας.

-Νοµός Πρέβεζας Εκτός του νυν βουλευτή Στέργιου Γιαννάκη σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του Νοµού Πρέβεζας του ξενοδόχου και µέλους της Πολιτικής Επιτροπής Σπύρου Κυριάκη που διατηρεί στενές σχέσεις µε την οικογένεια Μητσοτάκη. Εκτός απρόοπτου υποψήφιος αναµένεται να είναι ο πρώτος σε ψήφους εκλεγµένος στην Π.Ε. Γιώργος Κατσαούνος, πολιτικός φίλος του Δηµήτρη Αβραµόπουλου. Επίσης στη λίστα θα είναι ο Δηµήτρης Γιολδάσης και η ξενοδόχος Άννα-Μαρία Ανατολιωτάκη.

Κλείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Στα εκλογικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ για την Άρτα φαίνεται να έχουν καταλήξει.
Πέραν των δύο βουλευτών της Όλγας Γεροβασίλη και του Βασίλη Τσίρκα, στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι στο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο Δημήτρης Τάτσης και Ελπίδα Μπέκα, ενώ προς ολοκλήρωση βρίσκονται και οι συζητήσεις με υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με το ψηφοδέλτιο της Τζένης Ταπραντζή.
Στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα ήταν 1ος με 34,77% και 16.030 ψήφους. Στις ευρωεκλογές του 2014 είχε πάρει 32,68% και 14.548 ψήφους.

Κίνημα Αλλαγής
Αδιευκρίνιστα τα πράγματα στο Κίνημα Αλλαγής για την Άρτα. Ονόματα για γυναίκες δεν ακούγονται, ενώ και για τις υπόλοιπες 3 από τις 5 θέσεις ο μόνος σίγουρος υποψήφιος φέρεται ο πρώην βουλευτής Χρήστος Γκόκας, Τη σύγχυση επέτεινε και ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, όπου αναφέρονταν ως υποψήφιος βουλευτής στην Άρτα κάποιος Σωτήρης Παπαγεωργίου, χωρίς να υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες.
«Η μικρομεσαία επιχείρηση πλήρωσε ακριβά την πολιτική και τις δεσμεύσεις Τσίπρα, χρειάζεται ουσιαστική στήριξη και όχι προεκλογικές παροχές εξαγοράς», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, από το Μοναστηράκι.
Το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ-Ένωση Δημ. Εθνικής Μεταρρύθμισης Ε.Δ.Ε.Μ.-Ανανεωτική Αριστερά-Προοδευτικό Κέντρο-Κινήσεις Πολιτών) στις ευρωεκλογές πήρε 8,15% και 3.757 ψήφος, έναντι 8,40% και 3.741 ψήφους το 2014.

ΚΚΕ
«Από τις κάλπες πρέπει να αναδειχθεί ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, γιατί θα είναι στήριγμα της ζωής και των αγώνων των εργαζομένων και του λαού», ανέφερε στην ΕΡΤ ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.
Όπως όλα δείχνουν, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Άρτα θα καλυφθεί εκ των ενόντων.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ πήρε στις ευρωεκλογές 5,20% και 2.398 ψήφους έναντι 6,30% και 2.804 ψήφους το 2014.

Εξαερώθηκαν οι ΑΝΕΛ
Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του εθνικού συμβουλίου των ΑΝ.ΕΛ., που συνεδρίασε σήμερα, το κόμμα δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές. Όπως δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, «οι ΑΝΕΛ και εγώ σήμερα αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε την απόφασή μας να μην μετάσχουμε στις βουλευτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον επόμενο μήνα. Ακούσαμε τη φωνή του ελληνικού λαού. Είναι καθήκον μου να συνεχίσω να υπηρετώ τον Ελληνικό λαό. Θα παραμείνω ενεργός».
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ στις πρόσφατες ευρωεκλογές πήραν 0,78% και 360 ψήφους, ενώ το 2014 πήραν 2,66% και 1.186 ψήφους.

ΜέΡΑ25 
Τους πρώτους υποψήφιους βουλευτές του ΜέΡΑ25 για τις πρόωρες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ στην μακρά λίστα συμπεριλαμβάνεται και το όνομα της συζύγου του Δανάης Στράτου.

Στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ανακοινώθηκαν οι εξής υποψηφιότητες:
ΑΡΤΑ
Τσαμπάς Ευάγγελος, Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Ηλεκτρονικών Μηχανών Γραφείου

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Βακολίδης Νίκος, Ορθοδοντικός
Λάμπρης Χρήστος, Οδηγός Βουνού, Στέλεχος τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων
Μάκης Ηλίας, οδοντιατρος
Στράτου Σοφία, Ιατρός
Λιούτα Λαμπρινή, Αθλήτρια Τριαθλου

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Παππάς Αθανάσιος (Σάκης), Ελεύθερος επαγγελματίας

ΠΡΕΒΕΖΑ
Νίκου Ερωτόκριτος, Αγρονόμος, τοπογράφος, μηχανικός
Στην Άρτα το ΜέΡΑ25 στις ευρωεκλογές πήρε 1,83% και 844 ψήφους.

Δεξιά της ΝΔ
Τέλος τα δύο κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ πήρε 2,89% και 1.331 ψήφους (6,23% και 2.773 ψήφους το 2014), και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ πήρε 1,69% και 779 ψήφους.