Όλγα Γεροβασίλη: O λαός δεν ξεχνά

“Στις εθνικές εκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα”

Την άποψή της σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέθεσε με συνέντευξη στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ακριβοπούλου, η Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Στην ερώτηση «Έχετε μεγάλη εμπειρία και στα Αυτοδιοικητικά. Ο σχεδιασμός για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν απέδωσε, όπως είδαμε. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;» η κ. Γεροβασίλη απάντησε:
«Θα παρατηρήσατε ότι όλο και περισσότεροι υποψήφιοι δεν κατεβαίνουν στη μάχη με κομματική σημαία ή στήριξη. Παρ’ όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να καπηλευτεί τα αποτελέσματα και στέκεται στο μπλε χρώμα του χάρτη στις τηλεοπτικές οθόνες. Αυτό δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της, καθώς βλέπει και την τοπική αυτοδιοίκηση ως κομματικό λάφυρο.

Αλλά το μπλε του χάρτη είναι η επιφάνεια. Στην πραγματικότητα είναι η παλέτα της απλής αναλογικής που ορίζει τα χρώματα του βάθους. Γιατί σε αυτές τις εκλογές, με την απλή αναλογική, αποτυπώνεται η γνήσια και πραγματικά αντιπροσωπευτική βούληση των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες.
Η απλή αναλογική είναι το υπόβαθρο για συνεργασίες και συναινέσεις. Η ΝΔ επικαλείται τη συναίνεση μόνο προσχηματικά, ενώ ακολουθεί το δόγμα “ενός ανδρός αρχή”.
Εμείς στα χρόνια αυτά ως Κυβέρνηση δώσαμε σαφή δείγματα γραφής. Συνεργαστήκαμε, χρηματοδοτήσαμε και δρομολογήσαμε έργα υποδομών ανεξάρτητα από το κομματικό πρόσημο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Και παρά την οικονομική στενότητα, μεταβιβάσαμε οικονομικούς πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, ενισχύοντας στην πράξη την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Θα προσθέσω και άλλο ένα ακόμα παράδειγμα που καταδεικνύει τη διαφορά αντίληψης σε σχέση με τη ΝΔ για την τοπική αυτοδιοίκηση. Διατηρήσαμε την ευθύνη του κεντρικού κράτους απέναντι στους ΟΤΑ, χωρίς να μετακυλήσουμε τα βάρη της οικονομικής βιωσιμότητά τους στους πολίτες, μέσα από μοντέλα τοπικής φορολόγησης, όπως θέλει να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης».

Στο ερώτημα «Θεωρείτε αναστρέψιμη τη διαφορά των 9,5 μονάδων στις εθνικές εκλογές;» η κ. Γεροβασίλη είπε:
«Είναι άλλος ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών και εντελώς διαφορετικός των εθνικών εκλογών, στις οποίες οι πολίτες ψηφίζουν για την επόμενη κυβέρνηση. Η διαφορά που καταγράφηκε στην ευρωκάλπη, που όπως ξέρετε πάντα είχε και το χαρακτήρα χαλαρής ψήφου, δεν προδιαγράφει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Αυτή η αναμέτρηση έχει διαφορετικό χαρακτήρα και οι πολίτες θα επιλέξουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα.

Έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και ένα έργο να επιδείξουμε. Η Νέα Δημοκρατία μοιράζει μόνο λόγια και υποσχέσεις. Οι πολίτες θα επιλέξουν μεταξύ του έργου και του δικού μας προγράμματος από τη μια και των υποσχέσεων, που καταρρίπτονται από τις γνωστές κυβερνητικές πρακτικές τους».