ΤσικνοΠέμπτη με Delivery!!!

Με κλειστά ταβέρνες και εστιατόρια εν μέσω πανδημίας…

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε και οι Αρχές είχαν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν το μήνυμα για εορτασμό σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, προκειμένου σε μία τόσο δύσκολη φάση της πανδημίας τους κορονοϊού στη χώρα μας να μην έχουμε περαιτέρω διασπορά του ιού.
Φέτος η Πέμπτη, 4 Μαρτίου, η Τσικνοπέμπτη δηλαδή, είναι διαφορετική, καθώς τα καταστήματα της εστίασης παραμένουν κλειστά ενώ τα περιοριστικά μέτρα του lockdown είναι αυστηρά, σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Δεδομένου ότι τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν συναθροίσεις, ούτε «επιδρομές» σε ψητοπωλεία, η Τσικνοπέμπτη φέτος θα πρέπει να εορταστεί είτε με delivery, είτε ενεργοποιώντας την ψησταριά στο σπίτι.
Με την απαγόρευση κυκλοφορίας και με τους κλασικούς έξι επιτρεπόμενους λόγους μετακίνησης μέσω sms στο 13033, δεν δίνονται στους πολίτες και πολλές επιλογές, παρά μόνο αυτή της συνάντησης σε στενό οικογενειακό κύκλο.

“Σήμερα τσικνίζουμε»
Άλλες χρονιές, τα μαγαζιά της Άρτας στο κέντρο και στις γειτονιές άναβαν ψησταριές σε δρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια και η τσίκνα γέμιζε την ατμόσφαιρα.
Η έκφραση « τσικνίζουμε» ακούγονταν απ΄ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα και οι ψησταριές τα μπάρμπεκιου έπαιρναν φωτιά, λουκάνικα, κοκορέτσι, παϊδάκια, μπιφτέκια και κοντοσούβλι έχουν την τιμητική τους, το κρασί έρεε άφθονο, το κέφι φτάνει στα ύψη.
Το Τριώδιο αποτελείται από τρεις εβδομάδες εκ των οποίων η πρώτη ονομάζεται Προφωνή, η δεύτερη ονομάζεται Κρεατινή και η τελευταία Τυρινή.
Η λέξη «τσικνοπέμπτη» περιέχει τον όρο «τσίκνα» που υποδηλώνει την μυρωδιά του ψημένου κρέατος. Ημερολογιακά εορτάζεται έντεκα ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτώντας και επισήμως την προετοιμασία των χριστιανών ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.

Η Τσικνοπέμπτη είναι ένα πατροπαράδοτο έθιμο του οποίου οι ρίζες χάνονται στο χρόνο. Εν προκειμένω, με την Τσικνοπέμπτη οι πιστοί έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν όσες ποσότητες κρέατος τους έχουν απομείνει ούτως ώστε να οδηγηθούν στην Κυριακή των Αποκρέω που είναι η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος.

Τσικνοπέμπτη εν μέσω lockdown 
Μπορεί η φετινή Τσικνοπέμπτη να μην μας επιτρέπει να βγούμε έξω για να διασκεδάσουμε και να απολαύσουμε τα εδέσματα της ημέρας σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα ή μεζεδοπωλείο. Φέτος ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δεν άφησε περιθώρια για κάτι διαφορετικό, δεν αλλάζουν τα μέτρα την Τσικνοπέμπτη καθώς κάποιοι ήλπιζαν σε αλλαγή μέτρων αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη γιορτή, όπως είχε γίνει για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
Δυστυχώς τόσο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας όσο και στην Ήπειρο, δεν επιτρέπει σε καμία αλλαγή. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους, τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση και είμαστε σε περιβάλλον αυστηρού lockdown. «Ας περάσουμε την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε -μετά από μερικές μέρες- αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Χαρδαλιά.

“Plan b”
Παρόλα αυτά, παρότι δεν υπάρχει η δυνατότητα φέτος να πάμε σε ταβέρνες για το παραδοσιακό τσίκνισμα, ωστόσο φέτος το “plan b” για το έθιμο έχει δύο επιλογές: τσίκνισμα στο σπίτι, ή Delivery!
Όσοι μπορούν θα το τσικνίσουν οικογενειακά με σουβλάκια, μπριζόλες και όλα τα απαραίτητα. Την τιμητική τους έχουν σε αυτή την περίπτωση τα κρεοπωλεία.
«Από την Τρίτη άρχισε ο κόσμος να ψωνίζει» λέει στην ΗΧΩ ο Κύρκος Κεφάλας εκ των Ιδιοκτητών Κρεοπωλείου στο κέντρο της Άρτας. «Παϊδάκια, πανσέτες, μπριζόλες, είναι αυτά που ζητά ο κόσμος. Ετοιμάζουμε παραγγελίες και θα εξυπηρετούμε μέχρι το μεσημεράκι της Τσικνοπέμπτης», λέει ο κ. Κεφάλας για την ζήτηση που μπορεί να είναι μειωμένη στον καιρό της πανδημίας και του lockdown, αλλά ο Έλληνας κρατά τα έθιμα.

Η παράδοση λοιπόν, θέλει ψητό κρέας, καπνό και τσίκνα. Αν και τα δύο τελευταία δεν θα τα ζήσουμε σε όλη τους την έκφανση, την κρεατοφαγία μπορούμε να την απολαύσουμε, στην άνεση του σπιτιού μας κάνοντας Delivery.
Πανέτοιμοι δηλώνουν και οι σουβλατζήδες που ξεκίνησαν να ετοιμάζονται για την Τσικνοπέμπτη, αφού προβλέπουν ότι θα υπάρξει αύξηση στις παραγγελίες Delivery, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν θα ανάψουν κάρβουνα στο σπίτι κι ακόμα περισσότεροι εκείνοι που μαθημένοι τα προηγούμενα χρόνια στο έτοιμο, έχουν το δικό τους “plan b”.
Φέτος εκτός από παραγγελίες στη δουλειά, για το μεσημέρι, αναμένονται αυξημένες παραγγελίες και στο σπίτι, ειδικά που στην Άρτα το ωράριο είναι για όλα τα μαγαζιά μέχρι στις 6 το απόγευμα.

«Είμαστε πανέτοιμοι για την Τσικνοπέμπτη. Φέτος, που πολλοί συμπολίτες δεν μπορούν να ανάψουν κάρβουνα, ή να βγούν έξω, ετοιμαστήκαμε για να τους εξυπηρετήσουμε» λέει στην ΗΧΩ, ο ιδιοκτήτης του γνωστού Ψητοπωλείου στην Άρτα, «Η Κορυφή Της Γεύσης», ο Γιώργος Μαυρογιώργος.
«Έχουμε κοκορέτσια, φρυγαδέλια, μπριζολάκια, λουκάνικα, σουβλάκια, φυσικά πίτες γύρο, μερίδες γύρο και ψητά της ώρας. Κι ακόμα αναψυκτικά, μπύρες, κρασιά» λέει ο κ. Μαυρογιώργος, που επισημαίνει πως «θα είμαστε απ’ το πρωί για εξυπηρέτηση με ντελίβερι, μέχρι στις 6 το απόγευμα θα εξυπηρετούμε για οινοπνευματώδη και μέχρι στις 12 το βράδυ για φαγητό».

Αναζήτηση «έξυπνων τρόπων»
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, «έξυπνους» τρόπους για να μειώσει το ιικό φορτίο άμεσα και να μπορέσει να ανοίξει μετά τις 15 Μαρτίου την οικονομική δραστηριότητα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και κάτω από λιγότερη πίεση αναζητά η κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε και η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «εξετάζεται η χρήση του μηνύματος για τη φυσική άσκηση να γίνεται μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο». Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των σχολείων, ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο η κατάσταση θα είναι καλύτερη. «Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Πελώνη.

Σε μια προσπάθεια να εξηγηθούν οι λόγοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τόνισε πως «υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων. Το ένα είναι η κόπωση όλων μας μετά από ένα χρόνο πανδημίας, το δεύτερο είναι ο καιρός, και το τρίτο είναι οι μεταλλάξεις».
Αναφερόμενος στο πότε αναμένεται να υιοθετηθούν νέα μέτρα, μιλώντας στο Mega, είπε ότι «σε κάθε επετειακή εκδήλωση ή περίοδο, την ώρα που μεγαλώνει και η μέρα, και ο καιρός είναι καλύτερος, υπάρχει συγχρωτισμός τις μεσημεριανές ώρες μέχρι το lockdown… Δεν γνωρίζω ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αγορά, αν θα είναι στοχευμένα μέτρα, ή με ενισχυμένο lockdown. Φαίνεται δύσκολο και το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς πρέπει να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, και ιδιαίτερα στις νοσηλείες».

Ψηλά τα κρούσματα
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο στο Νομό Άρτας επιβεβαιώθηκαν 9 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία η κατάσταση στην περιοχή μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά σταθερή, ενώ πολύ ψηλά είναι τα κρούσματα για τα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία και στα χαμηλά είναι η Πρέβεζα.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών για την Άρτα ανέρχεται σε 7, για τη Θεσπρωτία σε 11,14 για τα Γιάννινα σε 14 και για την Πρέβεζα σε 2,71.
Τα κρούσματα ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού υπολογίζονται για την Άρτα σε 13,26 για τη Θεσπρωτία σε 48,18 για τα Γιάννινα σε 11,91 και για την Πρέβεζα 3,48.