Τυροκομείο για βιολογική φέτα ετοιμάζει η Ένωση Ιωαννίνων

Ιδιόκτητη μονάδα παστερίωσης αποκτά η ομάδα του «Γιαννώτ’κου»

Την κατάσταση στα χέρια τους, προχωρώντας στην καθετοποίηση της παραγωγής τους και διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από την υπεραξία του γάλακτος που παράγουν, επιχειρούν να πάρουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων, μέσα από δύο νέα επενδυτικά σχέδια συλλογικών σχημάτων, τα οποία έχουν υποβληθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν λάβει ήδη προέγκριση στο πλαίσιο του Μέτρου της Μεταποίησης (Δράση 4.2.1 του ΠΑΑ 2014-2020), σύμφωνα με ρεπορτάζ στην «Ύπαιθρο Χώρα»

Το πρώτο σχέδιο προέρχεται από τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Η Ένωση», ο οποίος προχωρά στη δημιουργία μιας πρότυπης γαλακτοκομικής μονάδας για την παραγωγή βιολογικής φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων από αιγοπρόβειο γάλα, δίνοντας ουσιαστικά σάρκα και οστά σε μια ιδέα που εδώ και χρόνια «στριφογύριζε» στο μυαλό της διοίκησης. «Πρόκειται για μια παλαιότερη απόφαση του ΔΣ που είχε ληφθεί στον απόηχο των εξελίξεων με τη Δωδώνη, απλά περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο πρόγραμμα για να την υλοποιήσουμε», λέει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο πρόεδρος της Ένωσης, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.

Ομάδα Παραγωγών
Στο μεσοδιάστημα, ένας «πυρήνας» περίπου 50 αιγοπροβατοτρόφων-μελών του συνεταιρισμού συνέστησε Ομάδα Παραγωγών, οι οποίοι ακολούθως εντάχθηκαν στη Βιολογική Κτηνοτροφία. «Οι κτηνοτρόφοι αυτοί παράγουν ένα πολύ ποιοτικό προϊόν, το οποίο ήθελαν οι ίδιοι να διαχειριστούν, καθώς οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου δεν έδειχναν έως τώρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βιολογικό γάλα και το απορροφούσαν απλώς ως ‘‘συμβατικό’’, με τις αντίστοιχες φυσικά τιμές», εξηγεί ο κ. Μπαλτογιάννης.

«Θεωρήσαμε, λοιπόν, υποχρέωσή μας να τους παρέχουμε το πλαίσιο και τις υποδομές για να το καταφέρουν», προσθέτει ο ίδιος.
Κάπως έτσι, πριν από περίπου δύο χρόνια, με ένα μικρό σχετικά μετοχικό κεφάλαιο, συστήθηκε η Συνεταιριστική Ηπειρωτική Βιομηχανία Γάλακτος (ΣΗΒΙΓΑΛ) στην οποία, εκτός από την Ένωση, συμμετέχουν η Ζοίνος (οινοποιία που παράγει τα περίφημα κρασιά της Ζίτσας και επίσης ανήκει στο συνεταιρισμό), αλλά και ένας μικρότερος συνεταιρισμός από τον Κατσικά Ιωαννίνων.

Στα 4,9 εκατ. ευρώ η επένδυση
Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ανέγερση μονάδας βιολογικών ζωοτροφών αγγίζει τα 4,9 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια ενίσχυση να ανέρχεται στο 50%.
Τα υπόλοιπο ποσοστό θα καλυφθεί από τη ΣΗΒΙΓΑΛ, η οποία σύντομα θα προχωρήσει για τον σκοπό αυτόν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το μεγαλύτερο βάρος της οποίας θα επωμισθεί η Ένωση Ιωαννίνων. Παράλληλα θα διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αλλά και από το νεοσύστατο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ντεμπούτο με φασόν
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτογιάννη, έχει ήδη βρεθεί το οικόπεδο στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων στο οποίο θα ανεγερθεί η νέα γαλακτοβιομηχανία, ενώ από την επόμενη κιόλας γαλακτοκομική σεζόν η ΣΗΒΙΓΑΛ θα ρίξει στην αγορά φέτα που θα παραχθεί φασόν σε μονάδες της περιοχής ή όμορων νομών. «Ήδη, έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις, ακόμα και με τυροκομεία που βρίσκονται εκτός της Ηπείρου», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης.
Σε ένα απώτερο στάδιο υπάρχει η σκέψη να δίνεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να αποκτούν μετοχές στη γαλακτοβιομηχανία, οι οποίες, σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας, θα μπορούν να μεταβιβαστούν στους διαδόχους τους, όχι όμως και να πουληθούν σε τρίτους.
Εν αναμονή κάποιας καινούργιας κίνησης από πλευράς συνεταιρισμών ή ιδιωτικού εμπορίου, η οποία θα μπορούσε να σπρώξει υψηλότερα τις τρέχουσες τιμές του σκληρού σιταριού βρίσκεται η αγορά, καθώς ο αλωνισμός προχωρά με γοργούς πλέον ρυθμούς και στη Β. Ελλάδα.
Δήλωση της Αντιδημάρχου Βάσως Μέγα για την ίδρυση της

Σ.Η.ΒΙ.ΓΑΛ.Α.Ε
Η Αντιδήμαρχος αρμόδια για τον Πρωτογενή Τομέα κα. Βάσω Μέγα, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” κ. Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, ενημερώθηκε για την ένταξη στο πρόγραμμα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων του ΥΠ.Α.Α.Τ – ΕΣΠΑ 2014-2020 της κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων (η οποία είχε προγραμματιστεί με την ίδρυση της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – «Σ.Η.ΒΙ.ΓΑΛ. Α.Ε», στην οποία συμμετέχει και η ομάδα παραγωγών αιγοπρόβειου βιολογικού γάλακτος του Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών” ).

Σε δήλωσή της η κ. Μέγα σημειώνει: «Από την πλευρά μας ως Δήμος Ιωαννιτών θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που προάγει το πνεύμα του συνεργατισμού αλλά και την ανάδειξη των τοπικών τυροκομικών ποιοτικών προϊόντων της περιοχής.
Ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν και θα είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες και πάντα δίπλα στους παραγωγούς, ιδιαίτερα σε εποχές δύσκολες λόγω των χαμηλών τιμών του γάλακτος αλλά και της δυσκολίες στην προώθηση και διάθεση των προϊόντων τους.
Εμείς σαν Δήμος Ιωαννιτών και προσωπικά ως αρμόδια Αντιδήμαρχος για τον πρωτογενή τομέα από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είχαμε θέσει σαν στόχο τη δημιουργία ομάδων παραγωγών αλλά και άλλων συλλογικών οργανώσεων παραγωγών, δεδομένου του ότι και οι κατευθύνσεις της Κ.Α.Π (Κοινή Αγροτική Πολιτική) στοχεύουν στην δημιουργία συνεργατικών σχημάτων.
Ελπίζουμε ότι το παράδειγμα του Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών” και της παραπάνω ομάδας παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος του Συνεταιρισμού, θα ακολουθήσουν κι άλλοι κλάδοι του πρωτογενή τομέα».