Τώρα που αρχίζουν τα Σχολεία

Αφιέρωμα από τον Χρήστο Τούμπουρο

Καμία σχέση και καμιά σύγκριση δεν επιδιώκω και δεν πραγματοποιώ. Απλά, ο συνειρμός λειτούργησε.
Τα δίκαια του ανθρώπου ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ (1757-1798)
Άρθρον 22. – Όλοι, χωρίς εξαίρεσιν, έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα. Η Πατρίς έχει να καταστήση σχολεία εις όλα τα χωρία διά τα αρσενικά και θηλυκά παιδία. Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή, με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη.
Πρωτομαγιά 1967. Ο μεγάλος σεισμός στην Ήπειρο. Καταστροφή στα Τζουμέρκα
Κάθε πρωτομαγιά όλοι οι «παλιοί» ηπειρώτες θυμούνται τον σεισμό που έγινε το 1967. Ήταν 1η του Μάη όταν σείστηκε για τα καλά ολόκληρη η Ήπειρος.

Στα αρχείο του ΟΑΣΠ αναφέρεται: «Στη 1 Μαΐου του 1967 ισχυρός σεισμός (Μ=6,4) έπληξε τους νομούς Άρτας και Ιωαννίνων. 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν. 10.790 κτίρια υπέστησαν βλάβες (τα 940 καταστράφηκαν). Οι μεγαλύτερες εντάσεις στον νομό Άρτας παρατηρήθηκαν στα χωριά: Βουργαρέλι (Δροσοπηγή (ΙΧ)), Μελισσουργούς (VIII+), Θεοδώριανα, Αθαμάνιο και Τετράκωμο (VIII), ενώ στο νομό Ιωαννίνων στα χωριά: Περιστέρι (VIII), Μέτσοβο, Βαθύπεδο (VII+). Προσεισμός (Μ=4,0) εκδηλώθηκε στις 25 Μαρτίου.
Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί ο μεγαλύτερος των οποίων (Μ=5,3) έγινε την ίδια ημέρα με τον κύριο σεισμό.

Α. Η κοινωνική πραγματικότητα

Σε μια σκηνή μια ολόκληρη κοινωνία

Αυτοσχέδια σκηνή στο χωριό Άγναντα. Εξυπηρετεί πολυπληθή – πατριαρχική οικογένεια (Φωτ.: Θανάσης Νικολός)

Θεοδώριανα. Διανομή αντίσκηνων (Φωτ.: Αρχείο Παν. Λάκα)

Αίθουσα διδασκαλίας στην Άγναντα
Μαθητές του Γυμνασίου Αγνάντων έξω από τη σκηνή τους (Φωτ.: Αρχείο Χρήστου Τούμπουρου)

Β. Η εκπαιδευτική πραγματικότητα
Η σκηνή ήταν το διδακτήριο!

(Φωτ.: Γιώργος Χριστογεωργάκης)

Η φωτογραφία είναι από τους Μελισσουργούς, λίγες μόλις μέρες μετά τον σεισμό. Έχουν στηθεί σκηνές και πρέπει να μοιράζονται είδη ένδυσης στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Δίπλα στα παιδιά, όρθιοι μπροστά στο τραπέζι, διακρίνονται ο δάσκαλος και η δασκάλα του σχολείου. Κώστας Χριστογεωργάκης και η σύζυγός του Ιφιγένεια Στάμου Χριστογεωργάκη από την Άγναντα και οι δύο.

Κάπως έτσι μαθαίναμε τι εστί κοινωνική συνείδηση…
Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου Γεροβρύσης Ράμιας

Και από δω βγήκαν ΑΡΙΣΤΕΙΣ!!!
Δημοτικό Σχολείο Μουχουστίου

Πολλά σχολεία ήταν έργα τέχνης
Έτσι ερχόμασταν σε επαφή με την τέχνη
Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

ΤΟΤΕ…
Γυμνάσιο Αγνάντων 1952

ΤΩΡΑ…
Βαθύτατη τάφρος χωρίζει το σήμερα από το χθες του ιστορικού, πολύπαθου και μαρτυρικού, αλλά ολόφωτου, αιγλοβόλου και θρυλικού άλλοτε Γυμνασίου Αγνάντων. «Χάσμα μέγα εστήρικται» ανάμεσα στο σημερινό λιπόσαρκο και ετοιμόρροπο σώμα του και στο άλλοτε εύρωστο, θαλερό και ζωντανό καθίδρυμα και καταπίστευμα των γραμμάτων, της μόρφωσης και της αγωγής της Τζουμερκιώτικης νεολαίας. Οι άλλοτε ευφρόσυνες ώρες και χαρές, η περηφάνια, το καύχημα και η ελπίδα μικρών και μεγάλων, που το Γυμνάσιο σκόρπιζε σε όλο τον κοινωνικό περίγυρο των Τζουμερκοχωρίων, σταμάτησαν, χάθηκαν από την επέλαση κάποιων ανεξέλεγκτων νομοτελειακών δυνάμεων της εποχής μας. Και σήμερα απογερμένο απόμερα στην τοποθεσία «Δάφνη» των Αγνάντων νυσταλέος πια βιγλάτορας της απέραντης ερημιάς των Τζουμέρκων και του χάους της σκληρής του μοναξιάς, σέρνει το σταυρό του μαρτυρίου του ψυχορραγώντας.