Φως για δύο δρόμους περιμετρικά της λίμνης Πουρναρίου
Πρώτο βήμα για την αξιοποίηση
Προμελέτες για Πέτα- Μελάτες και Έλατος Κορφοβουνίου- γέφυρα Τζαρή
Μια σημαντική προσπάθεια που κατέβαλαν εδώ και καιρό για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και των περιοχών πέριξ αυτής, από την Περιφέρεια Ηπείρου, τόσον ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, όσο και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, βρίσκει σιγά, αλλά με σταθερά βήματα ανταπόκριση.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ως σημαντικό βήμα, εκτιμάται πως είναι οι προμελέτες που παραδόθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητες Άρτας για δύο περιφερειακούς δρόμους, στη λίμνη, όπως είναι και αίτημα των κατοίκων εδώ και πολλά, χρόνια.
Οι προμελέτες που αποτελούν τη βάση για τα επόμενα βήματα, αφορούν τους παραλίμνιους δρόμους Πέτα- Μελάτες και Έλατος Κορφοβουνίου- γέφυρα Τζαρή.
Πρόκειται για δύο δρόμους, που θεωρούνται ότι θα δώσουν τη δυνατότητα για να υπάρχει πρόσβαση στη λίμνη Πουρναρίου, αλλά και σύνδεση των οικισμών της περιοχής πέριξ της λίμνης, η οποία χάθηκε με την κατασκευή της λίμνης.
Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, ο δρόμος Έλατος Κορφοβουνίου- γέφυρα Τζαρή, δείχνει μικρότερο βαθμό δυσκολίας, τόσο από εδαφολογικής άποψης, αλλά και χάραξης, αφού έχει αφετηρία την υφιστάμενη Επαρχιακή οδό Άρτα – Γέφυρα Πλάκας και θα ξεκινά στο τέλος του Οικισμού Έλατος Κορφοβουνίου κινούμενη ανάμεσα από τούς οικισμούς της περιοχής. Να σημειωθεί πως τα κοστολόγια, για την κατασκευή των δρόμων αυτών υπολογίζονται περίπου στο 1 εκατ. Ευρώ και το μήκος του παραλίμνιου δρόμου από Έλατο Κορφοβουνίου έως τη γέφυρα Τζαρή θα είναι περίπου 15 χιλιόμετρα.
Από την απέναντι όχθη, η κατασκευή παραλίμνιου δρόμου περιμετρικά της λίμνης Πουρναρίου από Πέτα έως Μελάτες, παρουσιάζει δυσκολίες κυρίως λόγω των εδαφών, αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής με τις έντονες κλίσεις του εδάφους και την παρουσία πλήθους από μικρά ρυάκια και ρέματα, που απαιτούν την κατασκευή πολλών τεχνικών έργων, που μπορεί να ανεβάσει τα κοστολόγια κατασκευής. Παρόλα αυτά, προβλέπεται να υπάρξει και plan B, δηλαδή, να κατασκευαστεί ένας μικρός δρόμος, ή πεζόδρομος, αλλά θα υπάρξουν κάθετοι δρόμοι για σύνδεση τόσο από την Εθνική Οδό Άρτας – Τρικάλων, όσο και από τους οικισμούς που υπάρχουν δίπλα στη λίμνη και που είχαν σύνορα στον Άραχθο, όπως είναι το Πέτα, ο Ζυγός, το Κλειστό, η Μέγκλα και η Μαρκινιάδα.
Όπως δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, οι προμελέτες που παραδόθηκαν αποτελούν σοβαρή επιστημονική βοήθεια, ενώ το όλο εγχείρημα θα εξελιχθεί με την αξιολόγηση όλων των στοιχείων, ώστε τα έργα που θα γίνουν να ανταποκρίνονται στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, για άρση του αποκλεισμού των προσβάσεων προς τη λίμνη και την αξιοποίηση των παραλίμνιων περιοχών και οικισμών. Βέβαια, από εδώ και μετά, πρέπει να υπάρξουν οι οριστικές μελέτες για να δρομολογηθούν και όλα τα υπόλοιπα. Και όπως διαβεβαίωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη για την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου, είναι και μεγάλο και συνεχές, ώστε κάποια στιγμή θα δοθεί η δυνατότητα και για την δρομολόγηση των έργων.