Χρήστος Γκόκας για την κύρωση συμβάσεων που αφορούν στην εξόρυξη Υδρογονανθράκων

Το στοίχημα είναι «ναι» στην αξιοποίηση, αλλά με προστασία του περιβάλλοντος

«Η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο – Δυτική Ελλάδα, έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Ως προς τα Εθνικά Κυριαρχικά μας Δικαιώματα που σχετίζονται με το θέμα που συζητάμε, πραγματικά ό,τι σημαντικότερο έχει συμβεί στον τομέα της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από το 1974 και μετέπειτα, είναι η πραγματοποίηση αυτών των ερευνών για υδρογονάνθρακες στις περιοχές της Μεσογείου που αφορούν τη χώρα μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Γκόκας Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των συμβάσεων που αφορούν στην εξόρυξη Υδρογονανθράκων.

«Η παράταξή μας έχει συνδεθεί με την διαχρονική πορεία και συνέχεια του νομικού πλαισίου της αξιοποίησης και διαμόρφωσης των όρων για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου των υδρογονανθράκων. Έχουμε ιστορικά καθορίσει τις εξελίξεις στον τομέα αυτό από το 1999 με τη Σύμβαση για τον Πρίνο με Υπουργό Βιομηχανίας τότε τον κ. Βενιζέλο και στη συνέχεια είχαμε πλήθος νομοθετημάτων μέχρι το 2014 και τις πρωτοβουλίες που υπήρχαν από την πλευρά της παράταξής μας με Υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη. Ορισμένα από αυτά δεν ψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τίποτα.
Όλα αυτά που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ , με πρόσχημα την πώληση μεριδίου των ΕΛΠΕ, είναι οι συνέπειες της δικής του πολιτικής του πρώτου εξαμήνου του 2015, που οδήγησαν στο να υποθηκεύσει τον τόπο και τις πιο δυναμικές εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ στο υπερταμείο. Το θέμα βέβαια των ΕΛΠΕ πρέπει να ξανασυζητηθεί στη βάση του καθοριστικού του ρόλου στην Ενεργειακή Πολιτική της χώρας σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον.

Θέλω τώρα να αναφερθώ στις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη μεγάλη συζήτηση η οποία πραγματικά εντείνεται στις τοπικές κοινωνίες.
Τίθενται πολλά ερωτήματα. Τι γίνεται με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιπτώσεις που δεν καλύπτουν και τις σεισμικές έρευνες;
Κατά πόσο είναι η πολιτική μας να δεσμευτούμε στα ορυκτά καύσιμα ως χώρα σε σχέση με τους στόχους που έχουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Τι θα γίνει με τις εξορύξεις μέσα σε προστατευόμενες περιοχές;
Αφενός, πρέπει να γίνουν αυστηροί έλεγχοι και αφετέρου επικαιροποίηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ενσωμάτωση νέων οδηγιών και κανονισμών.
Γιατί το στοίχημα είναι «ναι» στην αξιοποίηση, αλλά με προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος. Και αυτός πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος».