Χρήστος Γκόκας: νοθευμένες παρτίδες μελιού στους δικαιούχους ΚΕΑ

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής , κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό, σχετικά με τη διανομή μελιού στους δικαιούχους ΚΕΑ, καθώς και για τα φαινόμενα διαρκούς νοθείας στο μέλι, όπως προκύπτει από σχετικούς ελέγχους.
Ειδικότερα, όπως τονίζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, διαπιστώθηκε ότι παρτίδες μελιού από εταιρείες που εμπορεύονται μέλι μετά από τη διενέργεια σχετικών ελέγχων, βρέθηκαν να είναι νοθευμένες και ο ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση αυτών των παρτίδων μελιού από εταιρείες , αφού ύστερα από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκαν σε διάφορες συσκευασίες πρόσθετες χρωστικές οι οποίες δεν επιτρέπονται στο μέλι αλλά και η νόθευσή του με εξωγενή σάκχαρα.

Επί πλέον, αναφέρεται ότι τα προϊόντα αυτά, παρήχθησαν από μείγματα μελιού προερχόμενα από χώρες εντός και εκτός ΕΕ και δεν αφορούν σε προϊόντα μελιού αποκλειστικά ελληνικής συγκομιδής.
Παράλληλα , σημειώνει ότι, κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στους δικαιούχους ΚΕΑ, δόθηκαν, σύμφωνα με τους ίδιους, μεταξύ άλλων, και ποσότητες μελιού που προέρχονται από τουλάχιστον μία εκ των εταιρειών των οποίων παρτίδες μελιού, βρέθηκαν νοθευμένες, με εμπορικές ονομασίες μάλιστα όπως αυτές για τις οποίες αναφέρεται ότι ποσότητες εξ’ αυτών είχαν ελεγχθεί και βρέθηκαν ακατάλληλες.

Ο κ. Γκόκας, υπογραμμίζει ότι, στους πολίτες που παρέλαβαν προϊόντα μελιού, ως βοήθημα, υπάρχει εύλογη ανησυχία αλλά και έντονος προβληματισμός για την ποιότητα μελιού που τους δόθηκε να καταναλώσουν, και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αν αυτό ήταν τελικά κατάλληλο για κατανάλωση.
Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι οι πολίτες δικαιούχοι του ΚΕΑ, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα που αποβαίνουν σε βάρος της υγείας των πολιτών, αλλά θέτουν σε κίνδυνο και την ίδια την αξιοπιστία του προϊόντος.
Καταλήγοντας, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά, ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας δικαιούται υψηλή προστασία από τέτοιες πράξεις και ιδιαίτερα δικαιούται προστασία απέναντι σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και ουσιαστική οικονομική στήριξη και ενίσχυση. Όπως επίσης τονίζει, ότι το ελληνικό μέλι είναι ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας με άριστη ποιότητα και οφείλει η Πολιτεία να διαφυλάξει το ίδιο το προϊόν από κάθε προσπάθεια και από κάθε μέσο υποτίμησης της αξίας του αυτής.

Για όλα τα ανωτέρω, θέτει μια σειρά ερωτήσεων προς τον αρμόδιο Υπουργό, όπως: Αν διανεμήθηκε στους δικαιούχους ΚΕΑ μέλι προερχόμενο από τις εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί σχετικές κυρώσεις λόγω κυκλοφορίας μελιού που δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί ή είναι νοθευμένο, Αν το μέλι που διανεμήθηκε στους δικαιούχους του ΚΕΑ είχε ελεγχθεί, Αν οι ποσότητες αυτές που διανεμηθήκαν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές που ελέχθηκαν και βρέθηκαν νοθευμένες ή ακατάλληλες, και Αν καταναλώθηκαν από πολίτες δικαιούχους του ΚΕΑ, τέτοιες ποσότητες.

Επίσης, ρωτά, πως σκοπεύει το Υπουργείο να διασφαλίσει την ποιότητα των τροφίμων που διανέμονται στους δικαιούχους ΚΕΑ, και τέλος ρωτά τον Υπουργό σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις νοθείας μελιού στο μέλλον και να προστατευθεί ένα τόσο σημαντικό προϊόν από φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την υψηλή ποιότητά του, καθώς επίσης ρωτά και για τις εξελίξεις που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση και στα μέτρα στήριξης του μελισσοκομικού κλάδου ως πληττόμενου λόγω της πανδημίας.