Χρήστος Γκόκας στη Βουλή

Να υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την ενσωμάτωση δύο Ευρωπαϊκών Οδηγιών προς το σκοπό αυτό, σημείωσε ότι, η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα σχέδιο που αναδεικνύει φιλόδοξους στόχους, όμως οι στόχοι αυτοί δεν αντιστοιχίζονται με την πραγματική κατάσταση και τον τρόπο με τον οποίο αντικειμενικά μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη ένα σοβαρό και αξιόπιστο πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ανακύκλωση και η διαχείριση αποβλήτων, αποτελούν ένα σημαντικό ζήτημα, με άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, σημειώνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής αντιμετωπίζει θετικά τη διαδικασία της ανακύκλωσης, όμως μια ολοκληρωμένη πολιτική διαχείριση των αποβλήτων ξεκινά από την πρόληψη μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Με κατάλληλη ενημέρωση και αντίστοιχη αγωγή στο σχολεία, ενώ προηγείται επίσης, η διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης, που συμβάλει στην φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων.

Επεσήμανε ότι οι αριθμητικοί στόχοι της Κυβέρνησης αφορούν στην ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και την ανακύκλωση των συσκευασιών, παράλληλα όμως ανοίγει ο δρόμος για την «καύση» απορριμμάτων, και ενώ η Κυβέρνηση μιλά αόριστα για δημιουργία δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων. Υπογράμμισε δε ότι η καύση των αποβλήτων δεν εναρμονίζεται με τις Οδηγίες που έρχονται για ενσωμάτωση και ειδικότερα για την προσπάθεια διαλογής σε ξεχωριστά ρεύματα.

Αναφέρθηκε επίσης στις υποχρεώσεις των Δήμων μέσα από αυτό το Νομοσχέδιο, με την παράλληλη επιβολή κυρώσεων και προστίμων, σημειώνοντας ότι τις όποιες κυρώσεις και πρόστιμα, θα πληρώσουν αποκλειστικά και μόνο οι πολίτες, τη στιγμή ωστόσο, που πρώτα, και πάνω απ’ όλα, υπάρχει η πολιτική ευθύνη. Επιπρόσθετα , τόνισε ότι απαιτούνται κατά προτεραιότητα, υποδομές ανακύκλωσης στη χώρα μας, ώστε να υπάρξει προστιθέμενη αξία, αντί για απλή απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πράσινη Μετάβαση.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την Αναθεώρηση του Νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και ιδίως στη χορήγηση σε πρώτη φάση των Βεβαιώσεων Παραγωγής, που δίδονται σωρηδόν, με μία αίτηση και μια γενική αξιολόγηση μόνο τεχνοοικονομικών στοιχείων και χαρακτηριστικά ανέφερε: “…Δεσμεύεται η έκταση και όλα ακολουθούν στα επόμενα στάδια. Οι τοπικοί φορείς δεν γνωρίζουν τίποτε και το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, αφού δεν υπάρχει κανένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και χωροταξικό πλαίσιο ανάπτυξης των ΑΠΕ κατά Περιφέρεια ή περιοχή. Δεν υπάρχει προστασία περιοχών παραγωγικών και πρόβλεψη για επιπτώσεις σε άλλες υπάρχουσες δραστηριότητες. Όπως η κτηνοτροφία στις περιοχές, όπου χωρίς σχεδιασμό αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά ή αιολικά κυρίως πάρκα. Ή αντίθετα με άλλους τοπικούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς…”

Για το λόγο αυτό, ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ, για να μη φτάσουμε στο σημείο οι πράγματι φιλικές, ως προς τη μορφή ενέργειας προς το περιβάλλον, ΑΠΕ, να θεωρηθούν και να είναι εχθρικές προς τις τοπικές κοινωνίες, το φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές δραστηριότητες.
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι από το Νομοσχέδιο αυτό, προκύπτουν προβληματισμοί ως προς της δυνατότητα της επίτευξης των πολλών φιλόδοξων στόχων της Κυβέρνησης, αναδεικνύεται η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, όπως επίσης υπάρχουν και πολλοί προβληματισμοί για τις άλλες διατάξεις, τις πολεοδομικές, για ενεργειακά θέματα κ.λπ., για τα οποία το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη καταθέσει τις δικές του Προτάσεις και αναμένει τις απαντήσεις της Κυβέρνησης σε αυτές.