Χρήστος Γκόκας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε το κύρος του θεσμού της Βουλής

Ο βουλευτής Χρήστος Γκόκας, Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής:“…Η συζήτηση αφορά στον Προϋπολογισμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του Κοινοβουλίου της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία.

Η Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία λειτουργεί επί 45 χρόνια μετά το 1974, μια περίοδο ειρηνική, με μεγάλες κοινωνικές και δημοκρατικές αλλαγές και σημαντική άνοδο του βιοτικού επιπέδου στη χώρα μας. Όμως η Δημοκρατία μας έχει και προβλήματα και εχθρούς. Και μαζί με την προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας και της κοινωνίας πρέπει να μιλήσουμε και για τη Δημοκρατία που δοκιμάστηκε και άντεξε στη κρίση. Μαζί και ο κορυφαίος θεσμός της Βουλής των Ελλήνων.
Είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε το κύρος του θεσμού της Βουλής και να μην επιτρέψουμε την απαξίωσή του.

Να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών για αντιπροσώπευση των πολιτών από τους Βουλευτές τους
Το Βουλευτικό Αξίωμα να μην είναι προνόμιο μόνο ορισμένων οικονομικά ανεξάρτητων ή κάποιων θεωρητικά «επιχορηγούμενων» να εκπροσωπούν το λαό, δηλαδή εξαρτημένων.
Δεν μπορεί να είναι αυτή η ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται σπατάλες, και έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν ότι το κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας στον τόπο μας είναι πολύ μικρότερο συγκρινόμενο με άλλων Δυτικών χωρών.

Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2020, δηλαδή το κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας, είναι περίπου 0,25% του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού του κράτους.
Η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις δύσκολες αποφάσεις που επωμίσθηκε μόνη της εντελώς για την αντιμετώπιση της κρίσης, μείωσε κατακόρυφα και τις δαπάνες της Βουλής. Μάλιστα την περίοδο 2010- 2014 η μείωση πλησίασε το 40%, επίπεδα στα οποία κινείται και σήμερα. Από 222 εκατ. ευρω το 2009 στα 139,55 εκατ. ευρω σήμερα.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 1,36% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημειώνουμε στα θετικά ότι περιλαμβάνονται και δαπάνες με έμφαση στη συμμετοχή του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821. Οφείλουμε να πραγματοποιούμε και να ενισχύουμε αυτές τις δαπάνες. Το χρωστάμε στην παράδοσή μας και στην ιστορία μας.
Επίσης, εμείς ως παράταξη, με τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, έχουμε πάρει πλήθος αποφάσεων για το πολιτικό χρήμα, τη διαφάνεια με την διαύγεια παντού-και στη Βουλή- τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ –τα Πόθεν Έσχες, τον έλεγχο των Οικονομικών των κομμάτων. Εμείς δε διστάσαμε να στείλουμε επίορκους και εξωμότες στη δικαιοσύνη.

Η λέξη Δημοκρατία έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα, το χρωστάμε σ’ αυτούς που τιμούμε την ερχόμενη Κυριακή με την επέτειο του Πολυτεχνείου για τον αγώνα που έδωσαν για το Δημοκρατικό πολίτευμα…”
Και κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι με αίσθημα ευθύνης, ο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ υπερψηφίζει τον Απολογισμό του 2018 και τον Προϋπολογισμό του 2020.