Όλγα Γεροβασίλη: Με αυτοκρατορική δομή η οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Μιλάτε για εξοικονόμηση κόστους ενώ δημιουργείται μια αυτοκρατορικού τύπου δομή, την Προεδρία της Κυβέρνησης και αυξάνετε τους μισθούς των μετακλητών. Η πραγματικότητα κύριοι της ΝΔ είναι ότι το σχέδιό σας για το Δημόσιο είναι ξεκάθαρο: Επιδιώκετε τη δημιουργία ενός Δημοσίου συρρικνωμένου και απόλυτα ελεγχόμενου από το Μέγαρο Μαξίμου. Απλά δεν σας ενδιαφέρει. Επιθυμείτε ένα Δημόσιο, μικρό και ανίσχυρο, που θα επιτελεί το ρόλο του τροχονόμου στα ιδιωτικά συμφέροντα. Και μάλιστα χωρίς το δικαίωμα να επιδίδει κλήσεις!»

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση της η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας “Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης”.
Στην τοποθέτησή της η κ. Γεροβασίλη σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Αν κάποιος ερχόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτές τις μέρες και διάβαζε τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ, σε σχέση με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, θα νόμιζε ότι ερχόταν σε μία τριτοκοσμική χώρα ή σε μια χώρα που μόλις έχει βγει από πολεμική σύρραξη ή κάτι αντίστοιχο.

Διαβάζω ενδεικτικά:
-Εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κανόνες αμεροληψίας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
-Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα είναι πλέον ένα συλλογικό όργανο που θα νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά θα συνέρχεται τακτικά και θα παράγει ένα συνεκτικό επιχειρησιακό κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.
-Καταπολεμάται η κομματικοποίηση στο Δημόσιο κλπ.
Κι ερωτώ: Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν κωλύματα και ασυμβίβαστα για τα μέλη της Κυβέρνησης αλλά και για τους Βουλευτές, τους Γενικούς Γραμματείς, τα μέλη των Διοικήσεων των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου;

Tις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος τις γνωρίζετε? Το ΠΔ 63/05 αναφορικά με τα Κυβερνητικά όργανα δεν ανέφερε συγκεκριμένα ασυμβίβαστα?
Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν συνεδρίαζε τακτικά μέχρι σήμερα. Δεν διαμόρφωνε την πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης? Το ΑΣΕΠ το γνωρίζετε κύριοι συνάδελφοι? Έχετε ακούσει κάτι για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων που θέσπισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επιλέχθηκαν εκατοντάδες Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές σε όλο το δημόσιο με απόλυτα αξιοκρατικές διαδικασίες και με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ?
Προφανώς και τα γνωρίζετε όλα αυτά.

Τότε γιατί όλη αυτή η προπαγανδιστική ρητορική?
Γιατί καλλιεργείτε την αίσθηση ότι όλα είναι κακώς καμωμένα στο Ελληνικό Κράτος και έρχεστε εσείς οι φοβεροί μεταρρυθμιστές να τα βελτιώσετε όλα με το καλημέρα?
Θα αναρωτηθεί κάποιος: Καλά δεν υπάρχουν προβλήματα στο Ελληνικό Κράτος? Δεν υπάρχουν παθογένειες τόσο στο πολιτικό όσο και στο διοικητικό σύστημα?
Προφανώς και υπάρχουν.
Μέχρι εδώ καμιά αντίρρηση.
Αλλά γιατί όλη αυτή η έπαρση και η υπερβολή;

Οι λόγοι είναι προφανείς κύριοι της ΝΔ.
Πίσω από την επικοινωνιακή σας καμπάνια και τις μεγαλόστομες εξαγγελίες θέλετε να κρύψετε τις πραγματικές σας προθέσεις.
-Μιλάτε για αποκομματικοποίηση ενώ στην πραγματικότητα οργανώνετε την επιστροφή στο κομματικό κράτος των ημερών σας. (…) Επί 4 χρόνια βαφτίσατε τις μεταρρυθμίσεις μας, άλωση του κράτους, με όσο λαϊκισμό και λάσπη χρειάστηκε για να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό.

-Δημιουργείτε ένα γραφειοκρατικό σύμπλεγμα με αύξηση των Γ.Γ. του ΠΘ και υπαγωγή κατ’ ευθείαν σε αυτόν της ΓΓ Ενημέρωσης, άρα έλεγχο της ΕΡΤ, του ΑΠΕ, επίσης της ΕΥΠ αλλά και τον απευθείας ορισμό του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας από τον ίδιο τον ΠΘ.
Πόση ανεξαρτησία το λες αυτό;
Μάλλον κομματικός έλεγχος, είναι η ακριβής διατύπωση, από το Μαξίμου.
Φυσικά, με όσα χρήματα απαιτούνται για τον μεγάλο αριθμό μετακλητών, που πριν τις εκλογές θα τους μειώνατε, αλλά και με αύξηση των αποδοχών τους.
Και εννοείται ότι τοποθετούνται προϊστάμενοι με ανάθεση, διορίζοντας τα δικά μας παιδιά.
Και μάλιστα καθαιρώντας τους νόμιμους υπηρετούντες όπου χρειάζεται δια της κατάργησης της δομής.

-Όσον αφορά στα ασυμβίβαστα και τη σύγκρουση συμφερόντων, επαναλαμβάνετε αυτά που ισχύουν εδώ και δεκαετίες αλλά με σημαντικές υποχωρήσεις.
Κυρίες και Κύριοι, εμείς έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση.
Ένα μεγάλο τμήμα αυτής της πρότασής μας καταφέραμε και το υλοποιήσαμε σε πολύ αντίξοες συνθήκες.
Και βέβαια σεβαστήκαμε και εμβαθύναμε περισσότερο σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προηγούμενων Κυβερνήσεων (πχ. Νόμος για την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ).
Διότι το Κράτος πρέπει να έχει συνέχεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε σοβαρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Θα είμαστε όμως απέναντι σε κάθε προσπάθεια επανόδου σε καταδικασμένες πρακτικές άλλων περιόδων.