Το Γυμνάσιο Πέτα στην Ισπανία

Το Γυμνάσιο Πέτα στα πλαίσια του διετούς προγράμματος Erasmus+ ΚA2, που υλοποιεί μαζί με την Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία (Μαρτινίκα), Κροατία και Ρουμανία, με θέμα “DimensionsofEuropeanCulturalHeritage- Διαστάσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς – DECH” πραγματοποίησε την πέμπτη κινητικότητα απο 3-8 Φεβρουαρίου 2020 στο O BarcodeValdeorrasστη Γαλικία της Ισπανίας.

Συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί, η κ. Καραγιάννη Ευφημία καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και διευθύντρια του Γυμνασίου Πέτα, η κ. Μπουσδρή Κωνσταντίνα, φυσικός και ο κ. Παπαμαργαρίτης Χαρίσιος καθηγητής πληροφορικής. Οι μαθητές Αναγνωστάκη Αποστολία, Νικολάου Αθηνά (Γ Γυμνασίου) και Μπαλάς Γεώργιος (Β Γυμνασίου) φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες και είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν εξασκώντας τα αγγλικά και να αναπτύξουν στενούς δεσμούς φιλίας με τους οικοδεσπότες τους.
Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών της κινητικότητας μαθητές και καθηγητές ακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που διοργάνωσε το σχολείο I.E.S Martaguisela.
Οι αποστολές από τις έξι χώρες ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, συνάντησαν τις τοπικές αρχές και μέσα από διάφορες δραστηριότητες όπως παραδοσιακά ισπανικά παιχνίδια και ισπανικά φαγητά σε γεύμα που διοργανώθηκε από τους γονείς των Ισπανών μαθητών, είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την Ισπανική πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης ανέπτυξαν μια εφαρμογή για κινητά όπου θα μπορούν να αντιστοιχούν παραδοσιακά μουσικά όργανα από τις έξι χώρες του προγράμματος με τους ήχους τους.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος επισκέφθηκαν το SantiagodeCompostelaπρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας της Γαλικίας στην Ισπανία.

Ο καθεδρικός ναός, που δεσπόζει στην κύρια πλατεία της παλιάς πόλης και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο (Santiago), είναι ο προορισμός ενός από τους πιο σημαντικούς δρόμους προσκυνήματος, γνωστού ήδη από τον 9ο αιώνα ως του Δρόμου του Αγίου Ιακώβου, γαλικιανά: CamiñodeSantiago. Το 1985 όλη αυτή η διαδρομή αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Επισκέφθηκαν επίσης τoLasMédulas, μια ιστορική τοποθεσία δίπλα στην ποληΠονφεραδα που ήταν το πιο σημαντικό ορυχείο χρυσού στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Το 1997 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι ήταν μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη, ότι έκαναν φίλους που θα ήθελαν να ξαναδούν σύντομα και ότι διευρύνθηκαν οι πνευματικοί τους ορίζοντες γνωρίζοντας πολιτιστικά στοιχεία των χωρών εταίρων στο πρόγραμμα. Η επόμενη κινητικότητα του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Βαρσοβία (Πολωνία) από 2/5/2020 έως 8/5/2020.