Όλγα Γεροβασίλη: Τα στοιχεία καταρρίπτουν το μύθο περί έξαρσης της εγκληματικότητας
«Είναι απολύτως ψευδές ότι επικρατεί κλίμα ανομίας και ανοχής. Είναι ένας μύθος που εκπορεύεται για μικροπολιτικούς λόγους. Τα στοιχεία μας δεν λένε αυτά», τόνισε η Yπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Η αστυνομία», προσέθεσε, «κάνει οργανωμένη και μεθοδική δουλειά. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μεγάλες επιτυχίες της Αστυνομίας. Συνελήφθησαν 138 μέλη εγκληματικής οργάνωσης, άλλοι 21 είναι έγκλειστοι και 50 αναζητούνται», αναφερόμενη στην τελευταία μεγάλη υπόθεση που έφερε στο φως η αστυνομική έρευνα.
Η Όλγα Γεροβασίλη παρέθεσε για την εξέλιξη των βασικών δεικτών εγκληματικότητας που είναι πτωτική τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία τετραετία (2015-2018) σε σύγκριση με την προηγούμενη (2011-2014), ο ετήσιος μέσος όρος στις ανθρωποκτονίες είναι μειωμένος κατά 43%, αντίστοιχα στις ληστείες καταγράφεται μείωση κατά 17% και στις κλοπές – διαρρήξεις μείωση κατά 9%. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια από τις ασφαλέστερες χώρες, τόνισε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Η Υπουργός επισήμανε ότι «έχει σημασία πότε επιλέγονται, ως πρώτο θέμα, ειδήσεις περί ανομίας» εξηγώντας: «Επιλέγονται, όταν έχουμε βελτίωση της ζωής των συμπoλιτών μας και όταν πλήττεται η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως με την εμπλοκή συνεργάτη της ΝΔ, σε ζητήματα παιδεραστίας. Τότε γίνεται πρώτο θέμα η βία. Υπηρετώ το δόγμα “νόμος και τάξη” για να φοβίσω τους πολίτες και να υποβαθμίσω το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας».
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε «για συνδικαλιστές που υπηρετούν αυτή την λογική», με αφορμή ανακοίνωση της ‘Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «προσπαθεί να δώσει όλα εκείνα τα εφόδια στην ΕΛ.ΑΣ για να μπορεί να κάνει την δουλειά της», ενώ υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που «κατάργησε 6.700 οργανικές θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ σε εποχές “παχέων αγελάδων”, ενώ ούτε το κτιριακό ζήτημα είχε λύσει».
Σε ερώτηση για την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, η Υπουργός επισήμανε ότι «προκαλούσε προβλήματα με τον τρόπο δράσης της και δρούσε τυφλά».
Προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στα Καταστήματα Κράτησης
Με εξακόσιους τριάντα εννέα (639) επιπλέον μόνιμους υπαλλήλους, διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων, θα ενισχυθούν, το επόμενο διάστημα, τα Καταστήματα Κράτησης της xώρας. Επιδεικνύεται έτσι εμπράκτως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των φυλακών.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (αποφ. 16/399 – 17/401/31.1.2019) για την κίνηση των διαδικασιών πρόσληψης διακοσίων πενήντα οκτώ (258) υπαλλήλων, στο νέο Κατάστημα Κράτησης Δράμας, και 381, στα λοιπά καταστήματα κράτησης της χώρας. Ειδικότερα προβλέπονται συνολικά οι ακόλουθες θέσεις: 234 Φύλακες, 204 Εξωτερικοί Φρουροί, 28 Ιατροί, 51 Νοσηλευτές, 25 Κοιν. Λειτουργοί, 5 Ψυχολόγοι, 5 Κοινωνιολόγοι, 7 Εγκληματολόγοι, 7 Μηχανικοί, 11 Πληροφορικοί, 53 Διοικητικοί και 9 λοιπών ειδικοτήτων.
Η προπαρασκευή έχει ήδη αρχίσει από το Υπουργείο ενώ η προκήρυξη αλλά και όλη η διαδικασία επιλογής θα γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή του ΑΣΕΠ. Με την πλήρη στελέχωση των Καταστημάτων Κράτησης προσδοκάται η μέγιστη δυνατή επίτευξη των στόχων της σωφρονιστικής πολιτικής τόσο για την ασφάλεια όσο όμως και για την ανθρωπιστική μεταχείριση των κρατουμένων με σκοπό την κοινωνική επανένταξη.