«Πόλεμος» για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Ο ΦΟΔΣΑ θα αναλάβει την διαχείριση του Εργοστασίου Απορριμμάτων

Ρήξη σχέσεων Καχριμάνη-Δημάρχων μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση τους

Περιφερειάρχης: «είμαι με τον κόσμο και όχι με τα κυκλώματα»

Πρόεδρος ΑΣΔΣΑ: «οι δηλώσεις είναι προσβλητικές για τους Δημάρχους»

Σε αδιέξοδο βρέθηκαν ξανά οι σχέσεις μεταξύ Περιφερειάρχη Ηπείρου και των μελών του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ όταν μετά από μια συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από προβληματισμούς και επιφυλάξεις οι Δήμοι μέλη του ΦΟΔΣΑ, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος στην Αποκεντρωμένη για να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη ωστε να αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες που ασκεί σήμερα η Περιφέρεια και που είναι η απόρροια της πρόσφατης νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης.
Να σημειωθεί πως αρνητική ψήφο έδωσαν οι Δήμαρχοι Ζίτσας, Πωγωνίου και Ζαγορίου, «παρών» ψήφισαν οι Δήμαρχοι Μετσόβου, Πωγωνίου και Γεωργίου Καραισκάκη και «λευκό» οι 3 εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, οι 2 εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας και ο Δήμαρχος Κόνιτσας.

Αντίδραση Περιφερειάρχη
Από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ακούστηκε η πρώτη οξύτατη αντίδραση του Περιφερειάρχη στην απόφαση του ΦΟΔΣΑ να υποβάλλει αίτημα για να αναλάβει την διαχείριση του εργοστασίου απορριμμάτων.
«Όσο είμαι περιφερειάρχης θα είμαι με τον κόσμο και όχι με τα κυκλώματα. Το υπόλειμμα το θέλανε για να μην φαίνεται ο βαθμός απόδοσης του εργοστασίου. Δεν μπορεί μία κλίκα που λέγεται διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να συνδιαλέγεται με αυτούς που έχουν το εργοστάσιο χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τις αρχές της ηθικής και τιμιότητας. Δεν χρωστάμε τίποτα από τα 3,5 εκατομμύρια, είναι υποχρεωμένοι να γίνουν τα ασφαλιστικά μέτρα, είμαστε εδώ για να φυλάμε τα συμφέροντα του λαού και δεν θα προσκυνάμε κανένα», ήταν οι σκληρές κουβέντες που είπε ο Περιφερειάρχης συμπληρώνοντας ότι στο ΦΟΔΣΑ «να μην είναι υπάλληλοι κανενός κυκλώματος».
«Ο ΦΟΔΣΑ πολύ επιπόλαια έρχεται να αναλάβει τη λειτουργία και την αναβάθμιση του εργοστασίου… Εγώ θέλω να τα δώσω αλλά δεν μπορώ να τα δώσω σε βάρος των κατοίκων της περιοχής. Δεν μπορεί κάποιοι από αυτούς να μιλάνε με την εταιρεία… Εγώ είμαι με την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά αυτή να γίνεται με κανόνες και αξίες» συμπλήρωσε μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης.

Έντονη αντίδραση
Οι Συκοφαντικές δηλώσεις Καχριμάνη αποτελούν προσβολή για τους Αιρετούς και την Δημοκρατία ήταν η απάντηση από ον ΑΣΔΣΑ ΔΕ Π. Ηπειρου σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ κασι στην οποία σημειώνει:
« Η διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις συκοφαντικές και προσβλητικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, που αφορούσαν τα μέλη της και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προσβάλλει την αξιοπρέπεια των αιρετών μελών της, με εκφράσεις όπως «μια κλίκα που λέγεται διοίκηση του ΦΟΔΣΑ» και «να μην είναι υπάλληλοι κανενός κυκλώματος».
Πιστή στις δημοκρατικές αρχές της και στην εφαρμογή των νόμων, δεν θα παρακολουθήσει τον κατήφορο των δηλώσεων του Περιφερειάρχη και θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της σεβόμενη την αρχή της πλειοψηφίας των συλλογικών της οργάνων, βασική αρχή της δημοκρατίας.
Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες.
Η διοίκηση του Φορέα θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό των ηπειρωτών με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι τους, επιτελώντας υπεύθυνα το έργο το οποίο έχει αναλάβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων για τις οποίες οι θεσμοί του ελληνικού κράτους την έχουν καταστήσει υπεύθυνη.

Δικαίωση Περιφέρειας από την Ολομέλεια 
Μετά από τις αντιμαχίες αυτές, δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της προσφυγής που είχε καταθέσει ο ΦΟΔΣΑ σχετικά με την αρμοδιότητα μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα ΑΣΑ στους ΧΥΤΥ, η οποία δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της Περιφέρειας.
Την γνωστοποίηση της απόφασης έκανε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταβίβασης του Εργοστασίου στον ΦΟΔΣΑ.
«Δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να έχουμε στην επιμέλειά μας το Εργοστάσιο. Δεν παύει όμως διαχρονικά η Περιφέρεια να συνδράμει τους Δήμους: Όταν χρειάζονταν να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ τo αναλάβαμε εμείς. Όταν χρειάστηκε να κατασκευαστούν οι ΧΥΤΑ, επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ήμασταν εμείς και γενικά σε ο, τι χρειάστηκε ήμασταν πρωτοπόροι», δήλωσε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε:

«Είχα πει ότι είμαστε στη διάθεσή τους να δώσουμε και το Εργοστάσιο και οτιδήποτε αφορά τους ΣΜΑ, οι οποίοι σύμφωνα με την ΥΓΟΣ είναι στη δική μας δικαιοδοσία για τη δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραλάβουμε τα μηχανήματα, όπως προβλέπεται από τη διακήρυξη. Κατά καιρούς ερχόταν κάποιοι από το ΦΟΔΣΑ και συζητούσαμε για να βρούμε λύσεις. Αυτό στην ουσία ήταν παραπλανητικό, γιατί όταν φτάναμε στο δια ταύτα την άλλη “μέρα” ακολουθούσαν προσφυγές κλπ. Ήταν μια συζήτηση για τη συζήτηση. Η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το Εργοστάσιο. Αν το πίστευαν από τον Πρόεδρο μέχρι τους Δήμους Αρταίων και Νικολάου Σκουφά θα έπρεπε να φέρνουν τα απορρίμματα στο Εργοστάσιο….»

Παράνομος ο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι διαπράττεται παρανομία με τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας ως ΧΥΤΑ, ενώ ανέφερε και το ζήτημα που είχε προκύψει κατά τη μεταφορά του υπολείμματος την περίοδο που είχε αναλάβει το έργο ο ΦΟΔΣΑ.
« Ξέρετε – είπε – για πολύ μεγάλο διάστημα μέσω του ΦΟΔΣΑ έγινε μεταφορά του υπολείμματος με το ΑΦΜ της Περιφέρειας, και τυχαίως το ανακαλύψαμε», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που εντοπίζεται με την απόδοση του εργοστασίου ως προς το υπόλειμμα που δεν καλύπτει το στόχο του 39%.
Ο Περιφερειάρχης συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι μετά την ψήφιση της διάταξης στη Βουλή, πίστευε «ότι θα επικρατήσει η λογική και θα άφηναν την Περιφέρεια για λίγο διάστημα να έχει την ευθύνη. Οι ίδιοι δεν έχουν τα εχέγγυα για να το λειτουργήσουν. Το πρώτο εξάμηνο χρωστάνε 4,1 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια με τη σειρά της στο Εργοστάσιο 2,177 εκ. ευρώ. {…}.Αυτό είναι το παράπονο το δικό μας. Κάνουν αίτηση στις 15 Ιουλίου να ενημερωθούν, αλλά δεν έρχεται κανένας. Και την 1η Αυγούστου ζητούν να πάρουν το εργοστάσιο. Με τι εχέγγυα; Με τα λεφτά που δεν έχετε δώσει οι περισσότεροι από εσάς για να λειτουργήσει το εργοστάσιο;

Που παράνομα λειτουργείτε το ΧΥΤΥ Βλαχέρνας σε ΧΥΤΑ; Εδώ είμαστε υπόλογοι. Δεν είναι δικό μας σπίτι», είπε ανάμεσα στα άλλα και συνέχισε: «Δίνουμε λόγο στους πολίτες και πρέπει να τους σεβόμαστε και για το υπόλειμμα θυμίζω ότι η διαφορά της τιμής που πετύχαμε ήταν30% και δεν έχουν ενδιαφερθεί από το ΦΟΔΣΑ. Είμαι υποχρεωμένος να πάω στην Εισαγγελική Αρχή για τη μη λειτουργία των ΣΜΑ, για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, για τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή, για το θέμα του υπολείμματος, ως και στην Αρχή Διαφάνειας, σύμφωνα και με την υπόδειξη του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του και αναρωτήθηκε:
“Νιώθουν ότι είναι έτοιμοι (να αναλάβουν το εργοστάσιο), χωρίς να έχουν πληρώσει; Νιώθουν αυτοί ότι είναι έτοιμοι, όταν δεν φέρνουν μέχρι σήμερα απορρίμματα στο εργοστάσιο; Εγώ λέω μέσα στο χρόνο να τα δουλέψουμε και μαζί, να έρχονται εδώ κάθε μέρα να βλέπουν τι γίνεται για να μάθουν τη δουλειά. Και μετά ποιος θα πάρει τις ευθύνες, όταν φτάσουν στον ουρανό όλα τα προβλήματα.
{…} Κάνω έκκληση να έλθουν να συζητήσουν και να τους παραδώσω το Εργοστάσιο.. Αφού πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν, στη διάθεσή τους. Έχουμε το δικαίωμα να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που έχει οριστεί για το Νοέμβριο. Γιατί υπάρχει τόση πρεμούρα; Ακούμε επίσης ότι θέλουν να μεταφέρουν το έργο στο ΥΠΕΡΡΑΑ για να επιστραφεί το 50% και να μπορούν μετά να βάλουν ιδιώτη στη διαχείριση των ΣΜΑ».

Στη συνεδρίαση
Ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης που τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ μετά την εισήγηση του Προέδρου αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες στην Περιφέρεια Ηπείρου για την δουλειά που έχει κάνει είπε: «Τώρα προέχει η μετάβαση στη νέα εποχή χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση στους Δήμους και κυρίως να μην επιβαρυνθούν το πρόστιμο των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης. Τάχθηκε υπέρ της εισήγησης του Προέδρου θεωρώντας ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή.
Η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση ανέφερε ότι είναι αυτονόητη η διαχείριση των απορριμμάτων από τους δήμους αλλά, υποστήριξε «κάποιοι δεν θέλουν να απογαλακτιστούν. Δεν θέλουν να φύγουν από τη μαμά ή το μπαμπά και να κάνουν δικά τους βήματα».
Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος αφού σημείωσε ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι υπόθεση των Δήμων, δήλωσε πως αδυνατεί να μεταφέρει απορρίμματα στα Γιάννινα χωρίς λειτουργία των ΣΜΑ. «Το μοναδικό όφελος για τον δήμο μου είναι η ενιαία τιμολογιακή πολιτική» είπε ο Περ. Μίγδος.