Μισοτιμής οι Κλημεντίνες
Ενώ στο 10% των τιμολογίων εκτιμάται η ενίσχυση αγροτών στα λιπασμάτων
Μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών παραγωγού ανάλογα την κάθε περιοχή
Προσφυγές από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους για την εξισωτική
Με μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών παραγωγού ανάλογα την κάθε περιοχή, συνεχίζονται οι κοπές στα μανταρίνια Κλημεντίνες, κάτω από την πίεση πότε με τις καιρικές συνθήκες και πότε με την έλλειψη εργατών.
Με τιμές παραγωγού στο χωράφι να βρίσκονται στην Άρτα στα 17 λεπτά περίπου, οι παραγωγοί βλέπουν μια ακόμη χρονιά να φεύγει και εκείνοι να βλέπουν πως οι κόποι τους χάνονται.
Σε ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Τσόγκας, παραγωγός από την Άρτα, αναφέρει ότι «φέτος η ποιότητα των μανταρινιών είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρσι αλλά η τιμή τους είναι απογοητευτική για τον παραγωγό. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή στην Άρτα με τους παραγωγούς να είναι απελπισμένοι, αφού βλέπουν τις τιμές στις Κλημεντίνες να κυμαίνονται στα 28 – 32 λεπτά το κιλό (μικτά). Σήμερα γίνονται κοπές σε εντελώς απαξιωτικές τιμές παραγωγού στο χωράφι στα 17 λεπτά. Σαν παραγωγός γνωρίζω το κόστος καλλιέργειας το οποίο φτάνει φέτος στα 21 λεπτά. Ότι τιμή πουλήσω κάτω από αυτό το όριο είναι με ζημιά. Κάποιοι που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα πουλάνε σε τόσο χαμηλές τιμές και ουσιαστικά απαξιώνουν το προϊόν. Την ίδια στιγμή βλέπουμε στην λιανική αγορά της περιοχής μας να αγοράζει μανταρίνια ο καταναλωτής στα 1,45 και ακόμη και στα 1,95 ευρώ το κιλό. Δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος στην αγορά ρωτάνε οι παραγωγοί την κυβέρνηση».
Ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από την Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα την συγκομιδή και δεν υπάρχουν προσβολές από ασθένειες. Επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών γης και αυτό το πρόβλημα έχει «φρενάρει» τις κοπές. Οι τιμές παραγωγού σήμερα στην περιοχή παραμένουν στα ίδια επίπεδα των 30 λεπτών των κιλό. Οι παραγωγοί φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να μην πουλήσουν σε τιμές που θα είναι απαξιωτικές για το προϊόν».
Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι ίδιοι έμποροι που σε άλλες περιοχές αγοράζουν τις Κλημεντίνες γύρω στα 40 λεπτά εδώ δίνουν πολύ χαμηλότερη τιμή. Αυτή την εποχή η καλύτερη τιμή που κόβουν οι παραγωγοί είναι στα 23 λεπτά το κιλό. Έχουν πωληθεί όμως μανταρίνια και στα επίπεδα από18 έως 19 λεπτά τιμή παραγωγού. Μιλάμε για πολύ χαμηλές τιμές. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος σε εμπόρους και μεσίτες και από την άλλη τα κοπτικά είναι αυξημένα στα επίπεδα των 12 – 13 λεπτών».
Από την πλευρά του όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο εκ μέρους του Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδας, ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, «αυτή την εποχή οι Κλημεντίνες πάνε φουλ για εξαγωγές. Η ποιότητα στην Αργολίδα είναι πολύ καλή. Οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο μικτές είναι στα 50 – 55 λεπτά το κιλό και καθαρές στα 40 – 45 λεπτά. Πάνε και προς την εγχώρια αγορά (Λαχαναγορά και λαϊκές αγορές) αλλά είναι μικρές ποσότητες».
Στο 10% η ενίσχυση λιπασμάτων;
Με τη λήξη της υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, αυτό που μένει είναι η έκδοση της σχετικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ύψος της ενίσχυσης θα διαμορφωθεί ως ένα ποσοστό επί της αξίας των τιμολογίων που έχουν αναρτήσει οι δικαιούχοι στην ΑΑΔΕ. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό θα βρίσκεται γύρω από το 10%, καθώς με δεδομένο ότι το κονδύλι για την ενίσχυση είναι 60 εκατ. ευρώ, μόλις το υπουργείο έχει στα χέρια του όλα τα επιλέξιμα τιμολόγια για αγορά λιπασμάτων κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, θα είναι σε θέση ορίσει το ποσοστό ενίσχυσης επί των τιμολογίων.
Αν το σύνολο των παραστατικών δείχνει ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, τότε το ποσοστό ενίσχυσης επί των τιμολογίων, θα διαμορφωθεί στο 10%. Αν τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων που θα αναρτηθούν στην ΑΑΔΕ δίνουν μια συλλογική δαπάνη στα 500 εκατ. ευρώ, τότε το ποσοστό ενίσχυσης θα είναι 12% και ούτω καθ’ εξής.
Προσφυγές μετακινούμενων για εξισωτική
Σε ενδικοφανείς προσφυγές καλεί τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους ιδίως από περιοχές της Θεσσαλίας ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διορθωθούν τα αποτελέσματα της εξισωτικής που ανακοινώθηκαν προ ολίγων ημερών και άφησαν εκτός ενίσχυσης αρκετούς από αυτούς. Στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταξύ άλλων αναφέρονται: «Με αφορμή ερωτήματα για το γεγονός ότι μικρός αριθμός μετακινούμενων κτηνοτρόφων από την περιοχή της Θεσσαλίας, δεν συμπεριλαμβάνεται στην κατάσταση εγκεκριμένων παραγωγών της 1ης κατάταξης του Μ13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (Εξισωτική αποζημίωση), για το έτος αιτήσεων 2022, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ανακοινώνει: Όσοι είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι και υπάγονται στην ανωτέρω περίπτωση, μπορούν με την υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής (στο gov.gr) κατά των αποτελεσμάτων της 1ης κατάταξης, να αιτηθούν την διόρθωση των αποτελεσμάτων η οποία θα ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της 2η κατάταξης του Μ13…. Τέλος θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι με την αύξηση του προϋπολογισμού της Προκήρυξης του Μ13 για το έτος αιτήσεων 2022, κατά 14 εκ ευρώ, με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, τα απαιτούμενα ποσά για την ένταξή και την πληρωμή των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, είναι επαρκή».