Συνέντευξη Δημήτρη Σταμούλη

Οι κερασιές δεν ανθίζουν μονάχα στη Γαλλία, οι κερασιές δεν ανθίζουν μονάχα μια φορά

«Δε μας συνεπήραν οι σειρήνες της εξουσίας και οι καριέρες, δεν προσαρμόσαμε τις ιδέες μας, δε γίναμε ψυχροί και απόμακροι» σημειώνει σε συνέντευξή του στην ΗΧΩ ο Δημήτρης Σταμούλης, υποψήφιος βουλευτής Άρτας, με το ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ.
Γνωστός για την ενεργή του παρουσία στα κοινά της Άρτας ο Δημήτρης Σταμούλης, ερωτηθείς γιατί βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή, υπογραμμίζει ότι «Θεωρούμε ότι πρέπει να βάλουμε πλάτη στη δημιουργία μιας Νέας αγωνιστικής και εμπνευσμένης Αριστεράς. Μιας νικηφόρας Αριστεράς που θα καταστεί εμβρυουλκός δύναμη πραγματικών προοδευτικών εξελίξεων, με ένα μεταβατικό πρόγραμμα άμεσων λύσεων και χωρίς μετάθεσή τους στην δευτέρα παρουσία».
Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, να ψηφίσουν το ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, επισημαίνει και τα εξής: «Η ισχυροποίησή μας σ’ αυτές τις εκλογές θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την Αριστερά, το μοναδικό αντίβαρο στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην ερημώσουν κι άλλο τα χωριά μας, για να μη φύγουν στη μετανάστευση κι άλλα νιάτα, για να μην πάρουν τα σπίτια μας τα κοράκια. Ενότητα της Αριστεράς για να μην αναδυθεί η κάθε Μελόνι, ο κάθε Όρμπαν, ο κάθε Βορίδης. Για να ξαναγεννηθούν οι ελπίδες και οι αγώνες. Oι κερασιές δεν ανθίζουν μονάχα στη Γαλλία, οι κερασιές δεν ανθίζουν μονάχα μια φορά».

Η συνέντευξη του Δημήτρη Σταμούλη:

ΕΡΩΤ.: Δημήτρη Σταμούλη, ξανά στην ενεργό πολιτική. Τι σε τράβηξε;
ΑΠΑΝΤ.: Εμείς τα τελευταία δίσεκτα χρόνια, αν και ευάριθμοι, δεν αποτραβηχτήκαμε από την πολιτική, τα κοινά και τα κινήματα. Δεν παρατήσαμε το όνειρο, δεν ευτελίσαμε τη ζωή μας μέσα στις άμεσες επαφές ή σχέσεις ή αλληλεξαρτήσεις. Δε μας συνεπήραν οι σειρήνες της εξουσίας και οι καριέρες, δεν προσαρμόσαμε τις ιδέες μας, δε γίναμε ψυχροί και απόμακροι. Αλήθεια πόσο κουραστικό είναι να είσαι κακός!!!
Θεωρούμε ότι πρέπει να βάλουμε πλάτη στη δημιουργία μιας Νέας αγωνιστικής και εμπνευσμένης Αριστεράς. Μιας νικηφόρας Αριστεράς που θα καταστεί εμβρυουλκός δύναμη πραγματικών προοδευτικών εξελίξεων, με ένα μεταβατικό πρόγραμμα άμεσων λύσεων και χωρίς μετάθεσή τους στην δευτέρα παρουσία. Έχουμε χρέος, κυρίως, απέναντι στους νέους, που τους ρημάξανε τα όνειρα τους.

ΕΡΩΤ.: Είπε ο Βαρουφάκης, πως κάποιοι δεν χωράνε στην Αριστερά του ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ. Για σένα ποιοι Δεν χωράνε; Και ποιους θα καλούσες;
ΑΠΑΝΤ.: Το ‘’ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ’’ είναι μια ενότητα, μια συμμαχία κομμάτων και ανένταχτων της Αριστεράς. Συγκεκριμένα η συμμαχία αυτή αποτελείται από το ΜέΡΑ 25, τη Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, άλλες Αριστερές δυνάμεις και ανένταχτους της Αριστεράς.
Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, στην οποία ανήκω, απηύθυνε πρόταση συνεργασίας προς το Κ.Κ.Ε., ΜέΡΑ25 και την εξωκοινοβουλευτική ριζοσπαστική – αντικαπιταλιστική αριστερά (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.). Από αυτές τις δυνάμεις απάντησε θετικά το ΜέΡΑ25. Η ριζοσπαστικοποίηση του ΜέΡΑ25 και η πολιτική συγκυρία κατέστησαν εφικτή την εκλογική του συνεργασία με την ΛΑΕ-ΑΑ σε προγραμματική βάση με όρους ισοτιμίας σε 5 βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας μιλάει για εκλογική συνεργασία ανοιχτή και σε άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.) και ανένταχτους αγωνιστές. Δεν χωράνε κόμματα που υπέγραψαν και στηρίζουν μνημόνια, χωράει όλος ο απλός κόσμος της Αριστεράς όπου κι αν ανήκει, ο κάθε προοδευτικός πολίτης.

ΕΡΩΤ.: Πάντως αυτή η «Νέα Αριστερά» άργησε τουλάχιστον μια πενταετία… Γιατί τώρα και όχι το 2019 ή και το 2015;
ΑΠΑΝΤ.: Το 2015 οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν το όχι του ελληνικού λάου και δεν το απεμπόλησαν, όλες σχεδόν ενωμένες δημιούργησαν την Λαϊκή Ενότητα που κατέβηκε στις δεύτερες εκλογές και για λίγους ψήφους δεν μπήκε στη Βουλή. Στις επόμενες εκλογές του 2019 οι δυνάμεις του ΟΧΙ στα μνημόνια διασπάστηκαν σε τρία κόμματα, που κατέβηκαν στις εκλογές: ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας και Λαϊκή Ενότητα. Οι σημερινές συνθήκες της χώρας είναι τόσο ασφυκτικές για την ομαλή πορεία της, που καθιστούν την ενότητα της Αριστεράς και την ρήξη όχι μόνο αναγκαία, αλλά ταυτόχρονα και τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή. Το ΟΧΙ του Ιουλίου του 2015 έδειξε ότι ο λαϊκός παράγοντας, όταν κατανοεί ότι κρίνεται η τύχη της χώρας και διαφαίνεται απτά η δυνατότητα μιας διαφορετικής πορείας δεν ορρωδεί, αλλά βγαίνει στο προσκήνιο, ανατρέπει τα δεδομένα και είναι έτοιμος να αναλάβει το ενδεχόμενο κόστος της ρήξης. Γι’ αυτό καθήκον της Νέας αγωνιστικής Αριστεράς εδώ και τώρα, είναι να δείξει με συγκεκριμένα βήματα, ότι έχει πάρει το μάθημα της πρόσφατης ιστορίας και μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

ΕΡΩΤ.: Πως θα έκρινες τη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα 2015-2019; Δεν έγιναν και σωστά πράγματα; Ας πούμε στην Άρτα, δεν έγιναν κάποιες θετικές κινήσεις;
ΑΠΑΝΤ.:Στις εκλογές του 2019 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την εγκατάλειψη της Άρτας και της Ηπείρου. Πριν λίγες ημέρες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίασε την εγκατάλειψη της Άρτας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εκθείασε τη δικιά του τετραετία. Και οι δυο τους κουβάλησαν τις δέκα εντολές στις πλάτες τους για να μας σώσουν στα λόγια και να ανοίξουν για μας τις πύλες του παραδείσου. Δυστυχώς οι ελέφαντες δεν κρύβονται πίσω από τις παπαρούνες και το κυριότερο έρχονται καταπάνω μας. Η αδήριτη πραγματικότητα βοά και δεν κρύβεται όσα μπότοξ κι αν της κάνεις. Το δημογραφικό πρόβλημα και η ελάττωση του πληθυσμού, όπως και η αφερεγγυότητά τους, τους αποστομώνει. Δε φταίνε αυτοί, τόσοι είναι. Έξεστι τοις Κλαζομενίοις ασχημονείν. Είναι αντίπαλοι και ταυτόχρονα συνένοχοι.

ΕΡΩΤ.: Τι θα έλεγες στους Αρτινούς; Γιατί να ψηφίσουν στις 21 Μάη, ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ;
ΑΠΑΝΤ.:Με την εκλογική αυτή συνεργασία, όπου κάθε κόμμα κρατά την αυτοτέλειά του, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την Αριστερά. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα φέρει κι άλλες δυνάμεις, θα αλλάξει τους καταθλιπτικούς συσχετισμούς, θα δημιουργήσει αισιοδοξία και πάθος. Θα σταθεροποιήσει την πίστη ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Θα ενταφιάσει την απαισιοδοξία ότι δε γίνεται τίποτε. Η ισχυροποίησή μας σ’ αυτές τις εκλογές θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την Αριστερά, το μοναδικό αντίβαρο στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην ερημώσουν κι άλλο τα χωριά μας, για να μη φύγουν στη μετανάστευση κι άλλα νιάτα, για να μην πάρουν τα σπίτια μας τα κοράκια. Ενότητα της Αριστεράς για να μην αναδυθεί η κάθε Μελόνι, ο κάθε Όρμπαν, ο κάθε Βορίδης. Για να ξαναγεννηθούν οι ελπίδες και οι αγώνες. Oι κερασιές δεν ανθίζουν μονάχα στη Γαλλία, οι κερασιές δεν ανθίζουν μονάχα μια φορά.