11ο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου

Στο επίκεντρο δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού

Στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού και τις καλές πρακτικές στην μακροπεριφέρεια Αδριατικής & Ιονίου επικεντρώθηκαν οι εργασίες της 2ης ημέρας του 11ου Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου, που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα.
Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν περιπτωσιολογικές μελέτες και βέλτιστες πρακτικές Εναλλακτικού Τουρισμού από επιχειρήσεις και φορείς στην περιοχή της Αδριατικής και Ιονίου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής Τριαντάφυλλος Αλμπάνης εστίασε στον ρόλο και τη συμμετοχή των πανεπιστημίων στα προγράμματα έξυπνης εξειδίκευσης και ειδικότερα στην περίπτωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας”.

Για τη “συστηματική διαχείριση των τουριστικών προορισμών” μίλησε ο καθ. Τμήματος Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Πρόεδρος ΕΕΣΜ Νικήτας Ασημακόπουλος.
Ο Ειδικός σε θέματα τουρισμού Συνδέσμου των Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων και του Εθνικού Ινστιτούτο Τουριστικών ΕρευνώνISNART κ. FlaviaCoccia μίλησε τον «Βιώσιµο και ΠροσιτόΤουρισμό».
-Η μάνατζερ Προορισμού και Ειδικός μάρκετιγκ πολυτελών ταξιδίων κα CristinaLambiase, μίλησε για τους Κινέζους καταναλωτές ως ομάδα παθιασμένων και εξελιγμένων ταξιδιωτών.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου διοργανώθηκε Workshop με θέμα: “Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εναλλακτικός Τουρισμός”, το οποίο συντόνισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Εύα Στεφανιδάκη.

Στόχος του Workshop ήταν ο προσδιορισμός των προκλήσεων και εμποδίων, που επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε επίπεδο μακροπεριφέρειας, καθώς και η ανάδειξη λύσεων με κοινό πεδίο εφαρμογής. Όπως προέκυψε τα σημαντικότερα εμπόδια είναι η κοινωνική οργάνωσης των σύγχρονων γυναικών, η έλλειψη δομών υποστήριξης και οι περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης.
Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν ως προτεραιότητες για την βελτίωση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας τη δημιουργία έξυπνων κοινωνικών δομών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και την αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων και την απλοποίηση της διαδικασίας πρόσβασης σε αυτούς. Περαιτέρω, αναδείχθηκε η ανάγκη για την διεξαγωγή κατάλληλων μελετών σε επίπεδο τοπικό και κλαδικό προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερο εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Από την Ελλάδα, η Αντιπρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων ΓυναικώνΕπιχειρηματιών και γενική γραμματέας του Επιμελητηρίου Λάρισας κα Καλλιόπη Τζίκα, αφού αναφέρθηκε στην προσφορά της γυναίκας στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και τις δυνατότητες, που ανοίγονται με την αξιοποίηση των δυνάμεών της και αντιμετώπιση των εμποδίων που αντιμετωπίζει στο επιχειρείν, παρουσίασε τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις δυνατότητες ανάπτυξηςκαι τους τομείς εναλλακτικού τουρισμού στη Θεσσαλία και κατ’ επέκταση στη χώρα, καθώς κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ. Ταυτόχρονα, παρουσίασε παραδείγματα καλών πρακτικών από την Γερμανία, μια χώρα που αποτελεί ομάδα στόχου για την περιφέρεια και τη χώρα, αφού οι Γερμανοί τουρίστες είναι πρώτοι σε αφίξεις στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Εκπαιδευτής Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Δημήτρης Παπαγεωργίου- Επιχειρηματίας της TreekkingΕλλάς Τζουμέρκα παρουσίασε της καλές πρακτικές του εναλλακτικού τουρισμού στην Ήπειρο και την Ελλάδα.
Η NikolinaFarcic από την Κροατία – ιδιοκτήτρια εταιρείας διοργάνωσης γάμων αναφέρθηκε στον εναλλακτικό τουρισμό στην Κροατία παρουσιάζοντας ως καλή πρακτική «Γάμους προορισμού στο Ντουμπρόβνικ”, εκπλήσσοντας του συνέδρους πετώντας μια γαμήλια ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα.
Η αντιπρόεδρος της επιτροπής γυναικών CopaCogeca, εκπρόσωπος ColdirettiDonnaImpresaMarche, CEO της LeNociAziendaAgricolaκα FrancescaGironiαπό την Ιταλία μίλησε για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τομέα της γεωργίας με στόχο την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού σε ευρωπαϊκό και ιταλικό επίπεδο.

Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ξενώνων και Διαμερισμάτων Αγροτουρισμού «Ο Άραχθος» κα Μαρία Παπαβασιλείουαναφέρθηκε στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού ως βασικό παράγοντα ανάπτυξης τουρισμού στην ΠΕ της Άρτας, παρουσιάζοντας ως πρότυπο ανάπτυξης για το νομό Άρτας περιηγητικές διαδρομές και μονοπάτια,όπως το Μονοπάτι της Βίδρας στη Σκούπα, το «Δρόμο του κάστανου» στα Πιστιανά και το «μονοπάτι της Λεύκας» στη Ροδαυγή. Ως μελέτη περίπτωσης παρουσίασε τη διαδρομή του κάστανου στην Ιταλία.
Τέλος, ηSabinaRamović, ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού γραφείου RAMS travelαπό το Μαυροβούνιο υποστήριξε την ανάγκη συνεργασίας του τοπικού πληθυσμού, των κοινοτήτων- φορέων, της κυβέρνησης και των ΜΚΟ με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και του βιώσιμου τουρισμού”.

Αμέσως μετά, ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας από την αρχαιολόγο καΜαρία Νιάρου με ταυτόχρονη μετάφραση σε τρεις γλώσσες. Οι φιλοξενούμενοι του Επιμελητηρίου ταξίδεψαν στην Αρχαία Αμβρακία, γνώρισαν τις συνήθειες και τις οικίες των Αμβρακιωτών και εντυπωσιάστηκαν από το σύνολο των ευρημάτων των ανασκαφών, που εκτίθενται στο μουσείο, με τιςΙταλίδες και Βαλκάνιες επισκέπτριες να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ των γυναικών της Αμβρακίας.
Ακολούθησε ξενάγηση από την αρχαιολόγο κα Βασιλική Γαλάνη στο ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας. Οι σύνεδροι εντυπωσιάστηκαν από τη μοναδικότητα της αρχιτεκτονικής του ναού και το θρύλο του μάστορα και του μαθητή, που συνδέεται με το χτίσιμο του ναού.
Στο βραδινό δείπνο, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας με την καθοδήγηση των καθηγητών τους παρουσίασαν κάποια από τα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα της χώρας μας, μέσα από μια σειρά επιλεγμένων τραγουδιών.

Το συνέδριο παρουσίασε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Φόρουμ Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου (AICForum) και το Επιμελητήριο Άρτας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (μέλος της Uniadrion) και το Οικονομικό Επιμελητήριο του Spit (μέλος του φόρουμ AIC) υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων.
Συμμετέχουν εκπρόσωποι 41 Επιμελητηρίων – μελών του Forum, που προέρχονται από τις χώρες Αλβανία, Βοσνία –Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Κροατία, Μοντενέγκρο, Σερβία, Σλοβενία και Ελλάδα.