ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής
Μέλη της Ερευνητικής Ομάδας του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχαν στην 4η συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου BalkanMed INNOVA, Βαλκανο-Μεσογειακό Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του προγράμματος «INTERREG Βαλκανική-Μεσόγειος 2014-2020». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 07-08 Νοεμβρίου 2019 στα Τίρανα, Αλβανία, παρουσία εκπροσώπων όλων των εταίρων του έργου. Ο Συντονιστής του έργου καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος παρουσίασε τις δράσεις του έργου και καθόρισε τα επόμενα στάδια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

Στα πλαίσια του έργου θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες ΔΩΡΕΑΝ διαδικτυακά μαθήματα για την επαγγελματική κατάρτιση σε 4 οικονομικούς τομείς στρατηγικής σημασίας που δραστηριοποιείται το έργο: Τουρισμός & Πολιτιστική Κληρονομιά, Ενέργεια και Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Αγροτοδιατροφικός τομέας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικτυακών μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Επιπρόσθετα, προβλέπονται δράσεις καθοδήγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων με απώτερο στόχο τη δικτύωση επιχειρήσεων από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει στον ιστότοπο του έργου (http://www.balkanmed-innova.eu/). Όσοι παρακολουθήσουν επιτυχώς τα μαθήματα, θα μπορέσουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε θέματα επιχειρηματικότητας, να υποβάλλουν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο και να διαγωνιστούν για τα βραβεία επιχειρηματικότητας.
Οι τρείς (3) πιο καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες από την Περιφέρεια Ηπείρου θα βραβευθούν και θα ενισχυθεί η δημιουργία της νέας επιχείρησής τους μέχρι το ποσό των 4.000 €.

Στην «Εργάνη» οι απασχολούμενοι στα οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα
Υπεγράφη από τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η Υπουργική Απόφαση με την οποία μπαίνει τάξη, για πρώτη φορά, στα οικοδομικά και τεχνικά έργα, ιδιωτικά και δημόσια, μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής στην Εργάνη των απασχολούμενων σε αυτά.
Στην Υπουργική Απόφαση ορίζονται οι σαφείς υποχρεώσεις του εργοδότη οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου σχετικά με την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού στο καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, την απογραφή του οικοδομοτεχνικού έργου, την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) καθώς και την καταβολή των εισφορών.

Ο υπουργός δήλωσε σχετικά: «Μία ακόμα σημαντική παρέμβαση του Υπουργείου που ολοκληρώνεται με την παρούσα υπουργική απόφαση καθώς μπαίνει για πρώτη φορά τάξη σε ένα κρίσιμο πεδίο, αυτό των οικοδομοτεχνικών έργων, είτε αφορά δημόσια έργα είτε ιδιωτικά. Ήταν μία πολύμηνη προσπάθεια στην οποία συνέβαλαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας μέσα από την οποία καταφέραμε να εντάξουμε στο ηλεκτρονικό περιβάλλον καταγραφής και ενημέρωσης του συστήματος Εργάνη, όλα τα οικοδομικά και τεχνικά έργα. Πρόκειται για μία γκρίζα περιοχή της αγοράς εργασίας στην οποία υπήρχε έντονη αδιαφάνεια καθώς ήταν πολύ δύσκολη η παρακολούθηση και η καταγραφή της. Με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε όλοι οι εργαζόμενοι των δημοσίων έργων θα αναγγέλλονται ηλεκτρονικά ενώ οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά έργα θα απογράφονται στο σύστημα Εργάνη.
»Με αυτό τον τρόπο, για πρώτη φορά, μία έως τώρα αχαρτογράφητη περιοχή στην αγορά εργασίας, ενσωματώνεται στην Εργάνη και πλέον διαφυλάσσεται η νομιμότητα και η διαφάνεια και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς εργασίας».

ΓΣΕΕ :απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΟΤΟΕ 
Η ΓΣΕΕ καλεί την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να τηρήσει και να εφαρμόσει απαρέγκλιτα όλους τους όρους της συμφωνίας της με την ΟΤΟΕ.
Η Διοίκηση της Τράπεζας οφείλει να εγκαταλείψει τις μεθοδεύσεις και τις προσχηματικές τοποθετήσεις εργαζομένων ανά την Ελληνική επικράτεια και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης τους, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας.
Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία παραβίαση των όρων της Συμφωνίας και καμία βλαπτική μεταβολή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δήμος Ιωαννιτών: Προς δημοπράτηση το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου
Την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος έργων για το 2019 ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό την αναβάθμιση δικτύου εμπορικών οδών στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης που αποτελεί υποέργο της πράξης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου του Δήμου Ιωαννιτών.
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της μεγάλης παρέμβασης καθώς το επόμενο βήμα είναι η έγκριση των όρων δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σκοπός της σημερινής είναι να προχωρήσει στην υλοποίησή του με ταχείς ρυθμούς.
Σημειώνεται ότι υλοποιείται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Η περιοχή παρέμβασης είναι το ιστορικό- εμπορικό κέντρο της πόλης που οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη, Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Άγιος Νικόλαος) και Ευαγγελίδη.
Οι ενέργειες που περιλαμβάνονται είναι η αναβάθμιση του δικτύου των εμπορικών οδών, με έργα ανάπλασης, νέο αστικό εξοπλισμό και φυτεύσεις, τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων, εγκατάσταση εξοπλισμού πρόσβασης στο διαδίκτυο ενώ περιλαμβάνει και δράσεις για την ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής και την υποστήριξη λειτουργίας και προβολής του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,8 εκατομμύρια.

Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και ο ΕΟΤ 
Προβάλουν την Θεσσαλονίκη σε Γερμανούς εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου
Ένα απόλυτα πετυχημένο fam trip (ταξίδι εξοικείωσης) πραγματοποιήθηκε από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, κατά το οποίο στελέχη από γερμανικά τουριστικά γραφεία επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική και την Πιερία.
Με την αγαστή συνεργασία του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης , του ΕΟΤ Γερμανίας , της AEGEAN AIRLINES και την υποστήριξη του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Χαλκιδικής και της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, τα στελέχη των γερμανικών τουριστικών γραφείων είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης ως προορισμό City Break. Ένας προορισμός που μπορεί να συνδυαστεί με κοντινές αποδράσεις, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τον τουρίστα που αγαπά τα ταξίδια σε ορεινούς προορισμούς.

Η ομάδα των Γερμανών στελεχών περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, απόλαυσαν την πλούσια γαστρονομία της και επίσης επισκέφθηκαν την έκθεση Philoxenia. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Θεσσαλονίκη είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και την προβολή ταινίας στο πλαίσιο του 60ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Όπως δήλωσε η κα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης: ‘ όλες οι δράσεις προβολής της Θεσσαλονίκης μας, αν δεν βασίζονται στις καλές συνεργασίες δεν τελεσφορούν’..

Η ΠΣΕ του ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων για το Πολυτεχνείο
Ανακοίνωση εξέδωσε η Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) του ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων για την επέτειο εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Το σύνθημα ‘Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία’, 46 χρόνια μετά, είναι ξανά επίκαιρο όσο ποτέ. Οι Έλληνες ζουν υπό τα δεσμά των οικονομικών ολιγαρχών της νεοφιλελεύθερης Ε.Ε. Σήμερα η πολιτική που επέβαλε η τρόικα σε όλους τους Ευρωπαίους, γέννησε μια νέα ακροδεξιά στην Ευρώπη. Οι Έλληνες καλούνται για ακόμη μια φορά να παλέψουν για τα στοιχειώδη, καθώς οι επιβληθείσες μνημονιακές πολιτικές ισοπέδωσαν την αξιοπρεπή διαβίωση του λαού, επιφέροντας συνθήκες ακραίας λιτότητας και φτώχειας και ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει έναν νέο ολιγαρχικό αυταρχισμό, με όργιο καταστολής και συλλήψεων, ενάντια στους φοιτητές του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της σχολής τους την 11/11.

Τότε είχαμε ωμή καταστολή, συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες, τανκς κλπ, ενώ τώρα έχουμε χρηματοικονομικό καταναγκασμό μέσω τραπεζών, δεσμεύσεις πρώτης κατοικίας και ξεπούλημα ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, ξεπούλημα κόκκινων δανείων ιδιωτών σε αρπακτικά αμοιβαία κεφάλαια. Το Πολυτεχνείο είναι ο φάρος για αντίσταση στη δουλοπρέπεια, στην εξαθλίωση, οικονομική και πνευματική, στη φίμωση του λόγου, στον μισανθρωπισμό και τη μισαλλοδοξία. Εκείνοι κοίταζαν ψηλά και γι’ αυτό δεν λύγισαν.
Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες των Ιωαννίνων να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και τη διαδήλωση-πορεία μνήμης και τιμής στους αγώνες των φοιτητών του Πολυτεχνείου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17η Νοέμβρη στις 5 μ.μ. από το πάρκο ηρώων Πολυτεχνείου επί της οδού Δόμπολη, συμπορευόμενοι με το ΜέΡΑ25.

Ιωάννινα: Στο Πάρκο Λιθαρίτσια το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Στο Πάρκο Λιθαρίτσια θα βρίσκεται μέχρι το τέλος του μήνα το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το οποίο μεταφέρει το μήνυμα της ανακύκλωσης σε ολόκληρη την χώρα.
Πρόκειται για μία κινητή μονάδα που στοχεύει στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των μαθητών στα θέματα της κυκλικής οικονομίας.
Από το πρωί σήμερα υποδέχεται μαθητές σχολείων του Δήμου οι οποίοι παρακολουθούν διαδραστικά προγράμματα, παίζουν και μαθαίνουν.
Έτσι μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της ανακύκλωσης στην οικογένειά τους.
Τον χώρο επισκέφθηκαν ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας και ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Βασίλης Βλέτσας.
Συνομίλησαν με τους υπεύθυνους της μονάδας τους οποίους ευχαρίστησαν για την δράση που αναπτύσσουν στα Γιάννενα καθώς και με τα παιδιά που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην κινητή μονάδα.

«Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους. Η ανακύκλωση είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, το πιο σημαντικό. Η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των μαθητών είναι από τις πιο αξιόλογες δράσεις που μπορούν να συμβάλουν ώστε η ανακύκλωση να μπει σε όλα τα σπίτια» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Εκ μέρους του Κινητού Κέντρου η κ. Αγγελική Χατζηνικολάου κάλεσε όλους τους μαθητές να επισκεφθούν την μονάδα, να παίξουν και να μάθουν καθώς όπως είπε, μπορούν να γίνουν οι πρεσβευτές της ανακύκλωσης στις οικογένειές τους.
Σημειώνεται ότι το κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης λειτουργική με ηλεκτρική ενέργεια που είναι από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές.

Ανακοίνωση της “Δημοτικής Αναγέννησης”
Η Γραμματεία και εκλεγμένη ομάδα της “Δημοτικής Αναγέννησης”, με επικεφαλής την Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών τροφίμων και Διατροφής…
Καθετί που χάνεται αποτελεί χτύπημα για την τοπική κοινωνία μας και τους συνδημότες μας…Πόσο μάλλον για το τμήμα Επιστημών τροφίμων και Διατροφής που αναστέλλεται η λειτουργία του για το 2020!
Ζητούμε άμεσα να πάρει θέση ο δήμαρχος κος Τσιρογιάννης, που δυστυχώς σιώπησε τόσες ‘μέρες, ώστε ο Δήμος μας να γίνει εστία αντίστασης σ’αυτή την απόφαση.
Η “Δημοτική Αναγέννηση” θα διεκδικήσει και θα κινηθεί με όλες τις δυνάμεις της για να ανακληθεί η απόφαση αυτή, και το αίτημα χρόνων του τόπου μας να “πάρει σάρκα και οστά”.

«Δωρεάν μέτρηση Σακχάρου για τους πολίτες στο Δήμο Νικολάου Σκουφά»
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Νικολάου Σκουφά με το Νοσοκομείο της Άρτας, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 08:00 π.μ στην αίθουσα ΚΑΠΗ στο Πέτα, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εξέταση Σακχάρου, από επισκέπτες υγείας.
Η συγκεκριμένη δράση, εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών του Δήμου Νικολάου Σκουφά που αφορά σε θέματα Υγείας.

Δήμος Ιωαννιτών: Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το προσφυγικό
Αναλυτική συζήτηση για το προσφυγικό και την κατάσταση στην περιοχή έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ πρόκειται για ένα εθνικό πρόβλημα με πολλές διαστάσεις. Υπογράμμισε δε ότι σε όλες τις συναντήσεις με τους Υπουργούς επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης ενημέρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σχέδιο μετακινήσεων.
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ζητήθηκε από τον ΔΟΜ να εξετάσει την δυνατότητα παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο πέριξ του Κέντρου Φιλοξενίας του Κατσικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν στις αρχές του μήνα, στην Ήπειρο φιλοξενούνται 3.650 πρόσφυγες και μετανάστες. Απ’ αυτούς, περίπου 2.000 βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών.
1.063 άτομα βρίσκονται στη δομή του Κατσικά και άλλοι 900 περίπου βρίσκονται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.
Όσον αφορά την εθνικότητά τους, 28% είναι Σύριοι, 25,6% Αφγανοί, 23,1% Ιρακινοί και 23,3% διαφόρων εθνικοτήτων. Πρόσφυγες είναι το 19% και 81% έχουν αιτηθεί άσυλο.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Συνεδρίου της ΝΔ
Το αναλυτικό πρόγραμμα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ ανακοίνωσε το κόμμα, μετά από τη σημερινή συνεδρίαση της Οργανωτικής του Επιτροπής.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί 29/11-01/12 στο Metropolitan Expo του Αεροδρομίου Αθηνών.
Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Το Σάββατο 30/11, οι εργασίες θα συνεχιστούν με τις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων. Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθούν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών και οι τοποθετήσεις των συνέδρων στο πλαίσιο των δύο θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου:

Ι. «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον Λαϊκισμό».
ΙΙ. «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας».
Στο τέλος της ημέρας, θα διεξαχθεί νυχτερινός συμβολικός αγώνας δρόμου 4km, προκειμένου να ενισχυθεί η μάχη εναντίον της κακοποίησης των γυναικών.
Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής, 1/12, με την τελική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Τα πρόσωπα που έχουν προσκληθεί, οι παράλληλες δραστηριότητες και εν γένει η θεματολογία του συνεδρίου επιβεβαιώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τους πολίτες και αναδεικνύουν τη σύγχρονη φυσιογνωμία της», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα και το επίσημο λογότυπο του συνεδρίου.