Κοινωνική απαίτηση να υπάρξουν δραστικά μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια!

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Ένα ακόμη δυστύχημα, αυτή τη φορά θανατηφόρο, ήλθε να προστεθεί στα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με τα ηλεκτρικά πατίνια.
Πρόκειται για τον 13χρονο Κωνσταντίνο από τα Μακρίσια Ηλείας, που οδηγώντας το αγαπημένο του πατίνι συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο αγροτικό όχημα και έχασε τη ζωή του.

Αυτό το τραγικό συμβάν έφερε για πολλοστή φορά στη δημόσια συζήτηση την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου μέσου και τους περιορισμούς που πρέπει ΑΜΕΣΑ να τεθούν, προκειμένου να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Θα ξεκινήσω από τη βασική παραδοχή ότι, όσο αυξάνεται η κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών και δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα από την πολιτεία για τη σωστή χρήση τους, τόσο και συχνότερα θα είναι τα τροχαία ατυχήματα, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες.

Το δεύτερο που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό και σύνθετο ζήτημα, το οποίο δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι ένα πρόβλημα που διχάζει την κοινή γνώμη και ως εκ τούτου δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Υπάρχουν αυτοί που λόγω της επικινδυνότητας προτείνουν ακόμη και την καθολική απαγόρευσή τους, ιδιαίτερα από νεαρές ηλικίες και αυτοί που είναι υπέρ της λειτουργίας τους με αυστηρούς κανόνες, καθώς διαπιστώνουν πλεονεκτήματα στην αστική κινητικότητα, όπως λ.χ. τη γρήγορη και εύκολη μετακίνηση για μικρές αποστάσεις.

Στη χώρα μας, από τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΑΣ, το 2025 καταγράφηκαν 109 τροχαία ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια, εκ των οποίων τα 2 θανατηφόρα, 4 σοβαρά και 103 ελαφρά.

Ενώ για το πρώτο δίμηνο του 2026 αναφέρονται ήδη 17 ατυχήματα, από τα οποία 1 σοβαρό και 16 ελαφρά.
Όμως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα, αφού πολλά από τα θύματα τροχαίων με ηλεκτρικά πατίνια, αποφεύγουν να δηλώσουν ότι τραυματίστηκαν από τα πατίνια, για διάφορους λόγους.

Πέρα όμως από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, όλοι είμαστε μάρτυρες του τι συμβαίνει με τη χρήση των ιδιόκτητων ή των νοικιασμένων πατινιών.

Όλοι έχουμε κάποια στιγμή συναντήσει ανήλικους, που επιδεικνύοντας “άγνοια κινδύνου”, είναι «δικάβαλο» σε πατίνι, χωρίς (φυσικά) κράνη, παραβιάζουν κόκκινα φανάρια και πινακίδες stop, κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα με υπερβολική ταχύτητα και χωρίς φώτα, ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια, μιλάνε στα κινητά τους, κοκ.

Τα βλέπουμε να συμβαίνουν και στις μεγάλες και στις μικρές μας πόλεις, στην Πρέβεζα, την Άρτα, τα Γιάννενα, στην Αθήνα κ.α.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας, κυρίως προς τους γονείς, ότι το ηλεκτρικό πατίνι δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουν ως παιχνίδι , αλλά ως μέσο μετακίνησης και ο χρήστης του είναι υποχρεωμένος να έχει την κατάλληλη γνώση, να λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας (κράνη, φώτα κλπ) και να επιδεικνύει υπεύθυνη συμπεριφορά, προς όλους όσοι κινούνται στους δρόμους και στα πεζοδρόμια.

Το πιο σοβαρό όμως που επισημαίνουν είναι το γεγονός ότι και μετά την αυστηροποίηση του ΚΟΚ, τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι οδηγοί των ηλεκτρικών πατινιών, δεν συνετίζονται και δεν τηρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες οδικής ασφάλειας.
Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχει αρχίσει ήδη να γίνεται υποχρεωτική τόσο η σήμανση των πατινιών με πινακίδες κυκλοφορίας όσο και η ασφάλισή τους.

Μέτρο, το οποίο μαζί και με πολλά άλλα που έχουν προταθεί κατά καιρούς, όπως το όριο ταχύτητας των πατινιών, η απαγόρευση μεταφοράς δεύτερου ατόμου, η χρήση του κινητού τηλεφώνου κ.α., θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζονται και στην Ελλάδα και κυρίως να ελέγχεται σχολαστικά από την Τροχαία η τήρησή τους.

Όμως και οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των ατυχημάτων, με τη βελτίωση των υποδομών που χρησιμοποιούν οι χρήστες ποδηλάτων και πατινιών, με την κατάλληλη σήμανση και ιδίως με την αυστηροποίηση των κανόνων για την παραχώρηση αδειών στην ενοικίαση πατινιών.

Με την ελπίδα ότι κάτι από αυτά θα γίνει, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε, ο μικρός Κωνσταντίνος να είναι το τελευταίο θύμα από την χρήση των ηλεκτρικών πατινιών.