Πάνω από 46.000 πρόσφυγες- μετανάστες που πέρασαν μέσα στο 2019 στα νησιά του Β. Αιγαίου
Σε 46.026 άτομα ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν μέσα στο 2019 μόνο από τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Από αυτούς 27.148 έφτασαν στη Λέσβο, αριθμός σχεδόν υπερδιπλάσιος από τον περσινό, οι 8.076 στη Χίο και 10.802 στη Σάμο. Όπως σημειώνουν τα eklogika.gr, από τους αφιχθέντες στη Λέσβο, σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας μετακινήθηκαν 8.089 άτομα το 2017, 14.135 το 2018 και 13.406 το 2019. Η καταγωγή των διαμενόντων στη Μόρια είναι 73% Αφγανοί, 12% Σύριοι και 5% Σομαλοί. Το υπόλοιπο 10% έχει καταγωγή από διάφορες χώρες, κυρίως αφρικανικές. Ας σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του 2019 σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας επιστράφηκαν από τη Λέσβο 48 άτομα.
Στον καταυλισμό στο εσωτερικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα γύρω κτήματα στη Μόρια της Λέσβου διαμένουν σήμερα, 18.747 αιτούντες άσυλο από τους οποίους 1.150 ανήλικοι και ασυνόδευτοι κατά δήλωσή τους ή αποδεδειγμένα.
Συνολικά οι ανήλικοι διαμένοντες τη Μόρια ασυνόδευτοι ή μη, φτάνουν τους 6.500. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΥΤ το 36% του συνολικού πληθυσμού της Μόριας είναι άνδρες, το 29% γυναίκες και το 35% παιδιά και ανήλικοι έως 18 ετών.
«Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση που επικρατεί το ΚΥΤ της Λέσβου που φέτος υποδέχθηκε και περιέθαλψε περισσότερους από 27.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι ότι τα ίδιο διάστημα, στην Ιταλία υποδέχθηκαν συνολικά μόλις 11.000 άτομα» δήλωσε ο εκτελών χρέη διοικητή, υποδιοικητής του ΚΥΤ της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας, σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία που εκδόθηκαν σήμερα.
Επίσης σε σχόλιο του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής για τον εγκλωβισμό πάνω από 40.000 μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αναφέρει τα εξής: «Το Κίνημα Αλλαγής, έγκαιρα, είχε προειδοποιήσει για τα αδιέξοδα που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Έκανε προτάσεις οι οποίες δεν εισακούστηκαν.
Πλέον, με πάνω από 40.000 ανθρώπους να διαμένουν σε άθλιες συνθήκες στις «Μόριες» του Ανατολικού Αιγαίου δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει. Το σύστημα υποδοχής έχει καταρρεύσει, οι τοπικές κοινωνίες είναι σε απόγνωση, ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει λύσεις. Τα προβλήματα διογκώθηκαν. Τώρα απλώς προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα και να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Πως να κρύψεις όμως χιλιάδες παιδιά που κοιμούνται στις λάσπες μέσα στο κρύο; Πως να κρυφτείς από τους κατοίκους των νησιών που εξαπάτησες;
Διαχειρίστηκαν το προσφυγικό ως αποκλειστικά ελληνικό ζήτημα με κίνδυνο να το καταστήσουν εθνικό πρόβλημα. Δεν απαίτησαν την αλληλεγγύη της ΕΕ. Δεν κατάφεραν να πείσουν για την ανάγκη μετεγκατάστασης ούτε ενός πρόσφυγα. Δεν έλαβαν (άραγε ζήτησαν;), μέχρι σήμερα, ούτε ένα ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τις ανάγκες που προέκυψαν. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για επικοινωνιακά παιχνίδια. Σήμερα κιόλας ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το προσφυγικό πρέπει να ξαναγίνει ευρωπαϊκό ζήτημα. Και σε επίπεδο διαχείρισης και, πρωτίστως, σε επίπεδο αρχών και αξιών. Πριν να είναι αργά».