ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσεται ολόκληρη η Ελλάδα

Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον

Η Δέλτα κυρίαρχη προς το παρόν

Καθοδική η τάση στα νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Με τα νέα κρούσματα στην Ήπειρο να δείχνουν καθοδικές τάσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στη σκιά της Όμικρον αφού ο μεν
ECDC εντάσσει ολόκληρη την Ελλάδα στο «βαθύ κόκκινο», ενώ καταγράφονται 17 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 της γονιδιωματικής ανάλυσης σε 1.173 δείγματα που αφορούν στην περίοδο 6 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου, αναδείχθηκαν συνολικά 1.144 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Εξ αυτών, τα 1.130 αφορούν στο στέλεχος Delta και 14 αφορούν στο Omicron. Τα 14 στελέχη Omicron εντοπίστηκαν σε τρία εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Ηρακλείου και σε έντεκα εγχώρια κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου (7), Λακωνίας (3) και Ηρακλείου (1).

Όμως στην τελική ευθεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό για την περιοχή μας, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει την Ευρώπη αλλά η μετάλλαξη «Δέλτα» συνεχίζει να καλπάζει και να δυσκολεύει τον έλεγχο της πανδημίας λόγω της μεγάλης μετάδοσης.
Πιο συγκεκριμένα στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσεται ολόκληρη την Ελλάδα στον ανανεωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Στο χάρτη του ECDC, ο οποίος «φωτογραφίζει» την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου βυθίζεται στο «κόκκινο» στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ.
Ειδικότερα στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, ολόκληρη η χώρα εμφανίζεται με «βαθύ κόκκινο», όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ε.Ε.
H χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται.
Αναφορικά με τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πράσινο», με την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία να είναι στο «κίτρινο».

Η μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής Όμικρον, είναι αυτό που φοβίζει πλέον τον πλανήτη. Καμία παραλλαγή του κοροναϊού δεν εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα όπως η Όμικρον. Η μια μετά τις άλλες χώρες βρίσκονται σε συναγερμό. Το ίδιο φυσικά και η Ελλάδα. Ενδεικτική για την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της Ελλάδας είναι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και πρόσθετων μέτρων (που θα αφορούν κυρίως τα εργαστηριακά τεστ) μέσα στα Χριστούγεννα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ECDC υπάρχει «πολύ υψηλός» κίνδυνος η παραλλαγή Όμικρον του COVID-19 να καταστεί κυρίαρχη στην Ευρώπη στις αρχές του επόμενου έτους και να οδηγήσει σε αυξανόμενο αριθμό σοβαρών λοιμώξεων, δήλωσε την Τετάρτη ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, φοβούνται περαιτέρω διασπορά του ιού λόγω των περισσότερων συναναστροφών σε κλειστούς χώρους μέσα στις γιορτές. Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, πρότεινε να απαγορεύεται η είσοδος ακόμα και σε εμβολιασμένους στα μπουζούκια, τα κλαμπ και γενικά τα κέντρα διασκέδασης, και να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους έχουν κάνει και την 3η δόση του εμβολίου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη του αυξημένου testing σε όλο τον πληθυσμό αλλά και την παράταση των σχολικών διακοπών μετά τις γιορτές.
«Μιλάμε για ένα σενάριο επικράτησης της Όμικρον και νομίζω ότι μέσα στις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου. Η Όμικρον αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς αλλά δεν ξέρουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ, δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους» επισήμανε ο ίδιος.