Άρης Ραβανός: Ας αφήσουμε το χθες

Η Άρτα είναι ένας νομός φορτισμένος ιστορικά, από πολλές πλευρές με πολλούς πρωταγωνιστές της ιστορίας να συνδέονται μαζί της με διάφορους τρόπους. Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει, καθώς θα δει όλο το φάσμα (πατρίδα του Ναπ. Ζερβά, αρχηγού του ΕΔΕΣ, του Π. Γαρουφαλιά, πανίσχυρου υπουργού Αμυνας επί Γεωργίου Παπανδρέου φίλου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και εκ των πρωταγωνιστών της λεγόμενης «Αποστασία», του Γιάννη Μπανιά – πολιτικού μέντορα πολλών σημερινών υπουργών, του Δ.Τσοβόλα, του Στ. Τζουμάκα- στη Μεσούντα αυτοκτόνησε ο Άρης Βελουχιώτης, αρχηγός του ΕΛΑΣ, στη γέφυρα της Πλάκας συμφώνησαν Ζέρβας και Βελουχιώτης την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, κα).

Τα τελευταία χρόνια πολλά γράφηκαν και ειπώθηκαν για την οικογένεια του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, για τον πατέρα του Παύλο και τον θείο του Ηρακλή που κατάγονται από το Αθαμάνιο Αρτας και την τεχνική εταιρεία που είχαν. Με τον Πρωθυπουργό – αν και συντοπίτες- δεν έχουμε επαφή, παρά μόνο στα πλαίσια που ορίζει η ιδιότητά μου, αυτή του πολιτικού συντάκτη που καλύπτει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα και τις πρωθυπουργικές δραστηριότητες, καθώς ως γνωστόν κάλυπτα τη ΝΔ (δυο φορές ως κυβέρνηση) επί 13 συναπτά έτη. Το αποτύπωμα του πατρός Τσίπρα και του θείου του είναι, με βάση τα όσα αναφέρουν πάρα πολλοί στην περιοχή, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, αρκετά θετικό στην κοινωνία της Άρτας και αυτό καταθέτω ως μαρτυρία. Πάρα πολλοί Αρτινοί εργάστηκαν στην εταιρεία τους και πολλά τα θετικά σχόλια, ενώ ουδείς έχει συζητήσει τα περί Χούντας, κ.α. που είναι ανάξια σχολιασμού.

Η περιοχή αυτή αν και με πολύ βαριά ιστορία είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε. Ποιοι ήταν με την Αριστερά, ποιοι με το κέντρο και ειδικά την παντοκρατορία της Ενώσεως Κέντρου με τον Πέτρο Γαρουφαλιά, ποιοι με τη Δεξιά, ποιοι αργότερα με το ΠΑΣΟΚ, κα. Ας αφήσουμε το χθες – αυτό αφορά όλους- καθώς καλό είναι να μην ανοίξει η συζήτηση ποια οικογένεια και που ήταν με ποιον. Δεν ωφελεί. Η περιοχή μας, η Άρτα, τα έχει αφήσει πίσω αυτά ειδικά τα τελευταία χρόνια και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου έγιναν υπερβάσεις και είχαμε συνεργασία δεξιών με αριστερούς και κεντρώους.

Ας κοιτάξουμε μπροστά με αντιπαράθεση ουσίας και χωρίς να εμπλέκονται στη μέση τεθνεώτες, σύζυγοι, παιδιά, συγγενείς και κουμπάροι. Ας επανέλθει η πολιτική αντιπαράθεση εκεί που πρέπει να είναι και επαναλαμβάνω αυτό αφορά όλους. Και επιτέλους ας συζητήσουμε για τα μεγάλα και σοβαρά και για το αύριο. Ο δεξιός ευπατρίδης πολιτικός Κωστής Στεφανόπουλος που διετέλεσε Πρόεδρος Δημοκρατίας, πετυχημένος και δημοφιλής, είχε μιλήσει για τις αναγκαίες υπερβάσεις που πρέπει να γίνουν και να αφήσουμε το χθες.
*Το κείμενο του Άρη Ραβανού αναρτήθηκε στο facebook.