Ένας γάμος που προκαλεί τριβές σε κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση

Αντιδράσεις της Εκκλησίας για το γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

Την αρνητική θέση της Εκκλησίας στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία υπογραμίζει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τις Μητροπόλεις, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σε αυτή τονίζεται ότι «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ούτε αξεσουάρ για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας».
Στην εγκύκλιο, που εστάλη στις Μητροπόλεις, καταγράφεται η διαφωνία της Εκκλησίας της Ελλάδας με την ομόφυλη γονεϊκότητα, καθώς δεν ικανοποιούνται τα δικαιώματα των παιδιών να έχουν πατέρα και μητέρα, αλλά και η διαφωνία με τον ομόφυλο γάμο, διότι οδηγεί σε ομόφυλη γονεϊκότητα. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή επεκτείνονταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, δεν θα ήταν νομικά επιτρεπτός ο αποκλεισμός τους από το δικαίωμα υιοθεσίας, όπως ισχύει σήμερα για τα έγγαμα ζευγάρια.
Ακραίος ήταν σε ομιλία του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών, με το «όχι» στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ωδείου της Μητρόπολης: «Κάποιος πατέρας και κάποια μάνα αγαπήθηκαν για να έρθουμε εμείς στον κόσμο, σε αυτή την οικογένεια πιστεύουμε, αυτή την οικογένεια στηρίζουμε και αν κάποιος μας θεωρεί συντηρητικούς, ναι τέτοια συντήρηση την θέλουμε ναι είμαστε συντηρητικοί ρε.. τι θέλεις. Να χαίρεσαι το σκοτάδι της προόδου σου. Δεν τολμάει κανείς να κάνει μια κουβέντα, ομοφοβικός. Πού το βρήκατε ρε; είδαμε κάθε μέρα πού οδηγείται η ανθρωπότητα».

Μετά τις ευρωεκλογές
Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών (και, ενδεχομένως, το δικαίωμα στην τεκνοθεσία) φαίνεται πως μεταφέρεται για μετά τις ευρωεκλογές – παρότι η κυβέρνηση προσπέρασε τον σκόπελο Σαμαρά στην ψήφιση της τροπολογίας για τους παράτυπους μετανάστες, μια κατά συνείδηση ψήφος της πλειοψηφίας σε θέμα δικαιωμάτων θα μετρούσε διαφορετικά όσον αφορά στην εσωκομματική αντιπολίτευση εκ δεξιών και τα ιδεολογικά όρια του κυβερνώντος κόμματος, ειδικά ενόψει της κάλπης του καλοκαιριού.
Σε ρεπορτάζ της εφημ. «ΤΑ ΝΕΑ» σημειώνεται πως παρότι η διχογνωμία στη ΝΔ είναι δεδομένη, δεν είναι η μοναδική. Και στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως υπάρχουν βουλευτές που δεν δείχνουν αμέσως την ίδια διάθεση υπερψήφισης που εξάγεται από τις ηγεσίες τους. Οι αντιρρήσεις κυρίως από βουλευτές της περιφέρειας παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στο ζήτημα της τεκνοθεσίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έχει δηλώσει δημόσια πως είναι υπέρ του δικαιώματος όλων στον πολιτικό γάμο, ωστόσο «μέχρι εκεί», τραβώντας μια έμμεση διαχωριστική γραμμή στο δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Από την άλλη, κανείς από την Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει δηλώσει δημόσια ανάλογες διαφωνίες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα για το ζήτημα της τεκνοθεσίας εντοπίζονται κυρίως σε βουλευτές της περιφέρειας, στη Bόρεια Ελλάδα και στα νησιά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε να προαναγγείλει ότι θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. «Προφανώς και θα πρέπει να ψηφίσουν. Είναι ένα ζήτημα που είναι φρέσκο στην κοινωνία, εγώ ο ίδιος σπάω πολλά ταμπού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ο Κασσελάκης είναι ευνόητο ότι τάσσεται υπέρ των συγκεκριμένων αλλαγών, με απόλυτη επίγνωση πως το παράδειγμά του δημιουργεί και νέα δεδομένα για την ελληνική κοινωνία.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει συζητηθεί, όμως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κουβέντα μεταξύ των βουλευτών και το σχετικό «μασάζ» για την υπερψήφισή του. «Η πάγια θέση μας και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο.