Ένταση κατά την επίσκεψη της Όλγας Γεροβασίλη στην Πτολεμαΐδα

Στοχευμένη ενέργεια από ακροδεξιά στοιχεία

Επεισόδια σημειώθηκαν με αφορμή την παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων Πυροσβεστών, στη Σχολή Πυροσβεστικής Πτολεμαΐδας. Διαδηλωτές κατά της Συμφωνίας της Πρεσπών συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας διαδηλωτής και τέσσερις αστυνομικοί.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν περίπου 50-60 άτομα, της ομάδας των αυτοαποκαλούμενων «Πτολεμαίων της Μακεδονίας» που συγκεντρώθηκαν σε απόσταση από τη σχολή, ανταποκρινόμενοι στο χθεσινό «προσκλητήριο ακροδεξιών κύκλων», επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό, που είχε στηθεί σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη Σχολή, με αποτέλεσμα να γίνουν συμπλοκές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ από αστυνομική πηγή, επικεφαλής των «Πτολεμαίων», ήταν γνωστός ακροδεξιός της περιοχής, ο οποίος μάλιστα έχει και τη συνδικαλιστική ιδιότητα.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η Ασφάλεια Κοζάνης προχώρησε στη σύλληψη δύο ατόμων με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στα επεισόδια και στις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να είναι μέλος της ομάδας «Πτολεμαίοι Μακεδόνες» και να έχει ηγετικό ρόλο στη διοργάνωση των σημερινών κινητοποιήσεων.

Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν διακομίστηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Ο ένας έχει θλάση πλευρών, ο δεύτερος εξάρθρωμα ώμου και οι άλλοι δύο μώλωπες από χτυπήματα.

Το σκηνικό έντασης σημειώθηκε αρκετά μέτρα μακριά από τις εγκαταστάσεις της σχολής Πυροσβεστικής, στην προσπάθεια των διαδηλωτών να προσεγγίσουν το σημείο που θα βρισκόταν η υπουργός.

Η τελετή της ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε κανονικά με την απονομή των πτυχίων στους  89  νέους πυροσβέστες.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για στοχευμένη και προαποφασισμένη ενέργεια «από ακραίους κύκλους που κινούνται με βάση ένστικτα, τα οποία δεν είναι συμβατά με τη δημοκρατία».

Όπως επισημαίνει, «ο λαός της Πτολεμαΐδας, ο λαός της Κοζάνης γύρισε την πλάτη» σε αυτούς τους ακραίους κύκλους

Η Όλγα Γεροβασίλη, σε ανάρτηση της στο Τwitter, δείχνει ευθέως τη Χρυσή Αυγή ως «παρούσα» στο «προσκλητήριο», που είχε γίνει από χθες μέσω του διαδικτύου για συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα των αυτοαποκαλούμενων «Πτολεμαίων της Μακεδονίας», επικαλούμενη και δήλωση που έκανε ο Χρυσαυγίτης βουλευτής Χρήστος Παππάς για τα επεισόδια, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «προδότες» τους αστυνομικούς που «χτυπούν αλύπητα τους Έλληνες πατριώτες».