Ανακοίνωση από το Αρτινό Κομιτάτο

Κλειστό κάστρο /Ξενία
Η ξεφτίλα μιας άρρωστης πόλης
Έστειλα ταξιδιώτες φίλους μου που πέρασαν σήμερα από την Άρτα στο κάστρο και μου έστειλαν αυτή τη φωτό: όλα κλειστά και κλειδωμένα!
Αρχαιολογία και Δήμος Αρταίων ξεφτιλίζουν καθημερινά την πόλη
Ξεκινάμε ανένδοτο αγώνα εναντίον της αδιαφορίας και της παρακμής
Όσοι Αρτινοί αισθάνονται προσβεβλημένοι από αυτή την κατάντια ακολουθούν…

Ένωση Ελλήνων Χημικών
Αιτήσεις συμμετοχής του Ε. Π. Ανταγωνιστικότητα
Σε ανακοίνωση που υπογράφει η Διοικούσα Επιτροπή Του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών αναφέρονται τα εξής:
H Ένωση Ελλήνων Χημικών ως δικαιούχος της ενταγμένης Πράξης “Κατάρτιση και Πιστοποίηση Επιστημονικών/Τεχνικών Στελεχών στη Βιομηχανία Τροφίμων και την Περιβαλλοντική Διαχείριση” με κωδικό ΟΠΣ 5003030, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε. Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης καλεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (ανεξαρτήτως του κλάδου απασχόλησης) και στις 13 περιφέρειες της χώρας, να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής σε αυτό έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες, όπως και τη σχετική πρόσκληση μπορείτε να αναζητήσετε στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www.eex.gr/activities/katartisi-pistopoiisi-5003030/2361-epanaliptiki-prosklisi-ekdilosis-endiaferontos

Πρόγραμμα επιδότησης για πρόσβαση επιχειρήσεων στο διαδίκτυο με υπερυψηλές ταχύτητες
Υπεγράφη από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι διαδικασίες για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα και τη χρήση προηγμένων υπηρεσιών για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω υποδομών νέας γενιάς.
Συγκεκριμένα, υπεγράφη από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, η απόφαση με την οποία επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις το πρόγραμμα Superfast Broadband (SFBB). Με την επέκταση αυτή χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, σε όλη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση στο Διαδίκτυο με υπερυψηλές ταχύτητες και με επιδότηση που συνολικά ανέρχεται σε 360 ευρώ ανά σύνδεση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, με εντατικούς ρυθμούς και εντός του χρονοδιαγράμματος προχωρούν οι διαδικασίες για το μεγάλο έργο του Ultrafast Broadband (UFBB), με την ολοκλήρωση του οποίου θα παρέχονται υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω οπτικών ινών σε πάνω από 2,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Στις 31 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου με 276,57 εκατ. ευρώ, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η Ελλάδα στις 16 Σεπτεμβρίου 2019. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο βήμα αναφορικά με τη δημόσια συμμετοχή στη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα καταγράφει την υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσοστό των δήμων που έχουν ζητήσει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος WiFi4EU για την ανάπτυξη σημείων σε δημόσιους χώρους με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το 82,7% των ελληνικών δήμων έχει ήδη εγγραφεί στην ειδική online υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να λάβει επιδότηση 15.000 ευρώ ο καθένας για την ανάπτυξη ασύρματων υποδομών σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα ή πλατείες.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για τον θάνατο του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Βενιζέλου
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, πληροφορηθείς τον θάνατο του πρώην βουλευτή και Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Βενιζέλου, δήλωσε: «Ο Νικήτας Βενιζέλος υπήρξε συνεπής εργάτης του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.
Στη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση, ενώ με προσωπικά του έξοδα βοήθησε οικονομικά το πλήρωμα του Αντιτορπιλικού Βέλος το οποίο κατά το Κίνημα του Ναυτικού το 1973 στασίασε και διέφευγε στην Ιταλία. Για τον λόγο αυτόν, του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό κράτος μετά την πτώση της δικτατορίας.
Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικώς, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του».

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ο Τζιτζικώστας
Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών εξελέγη δια βοής την Τετάρτη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Με την εκλογή αυτή ο κ. Τζιτζικώστας είναι ο πρώτος Ελληνας που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της ΕτΠ στα 26 χρόνια από την ίδρυσή της, διαδεχόμενος τον Βέλγο Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς.
Η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, μετά την πολιτική συμφωνία τους για τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθηθούν στη νέα θητεία του οργανισμού, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της ΕτΠ.

Επίσης, διά βοής εκλέχθηκε νωρίτερα ως ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ο περιφερειάρχης των Αζορών Βάσκο Κορντέιρο (Vasco Cordeiro). Ο Πορτογάλος περιφερειάρχης προέρχεται από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) – τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της ΕτΠ- και ήταν επίσης ο μόνος υποψήφιος, μετά την πολιτική συμφωνία των πολιτικών ομάδων που συγκροτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Είναι μία εξαιρετική τιμή για μένα. Θέλω να γνωρίζετε ότι προερχόμενος από τη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, θα υπηρετήσω την Επιτροπή των Περιφερειών, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ με τρόπο δημοκρατικό, που στηρίζεται στον διάλογο, στη συνεννόηση και στη συνεργασία», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας:

«Όλοι μαζί, με τη δύναμη που έχουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής και κυρίως να σπρώξουμε την Ευρώπη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν αυτήν τη στιγμή, και η ώρα είναι τώρα, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο».
Επίσης, μίλησε για την ανάγκη να αποκτήσει η Επιτροπή των Περιφερειών ισχυρό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον της Ε.Ε. και δεσμεύτηκε πως μαζί με τον νέο πρώτο αντιπρόεδρο θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.