Αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ της Άρτας

Γράφει ο Ευάγγελος Χρηστάκης
Πολιτικός Μηχανικός

Είναι ευχάριστο που επιτέλους, ξεκίνησε η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ της Άρτας. Στα τέλη του 2016 άνοιξε ο δημόσιος διάλογος για την αξιοποίηση του σημαντικότερου ίσως, από σύγχρονης αρχιτεκτονικής άποψης, κτιρίου της πόλης μας.

Τότε το Τεχνικό Επιμελητήριο κλήθηκε να συμμετάσχει σε μία συζήτηση για το εάν συμφωνεί ή όχι με την προτεινόμενη χρήση του κτιρίου από τη Δημοτική αρχή, αρχικά ήταν ξενοδοχείο, που στη πορεία αποδείχθηκε ότι αυτή η χρήση δεν ήταν εφικτή. Έγινε αρκετός δημόσιος διάλογος για ένα ζήτημα το οποίο όπως είχαμε εξαρχής δηλώσει σαν ΤΕΕ Άρτας αλλά και προσωπικά, απαιτούσε ιδιαίτερο χειρισμό, μελέτη σκοπιμότητας και ώριμο διάλογο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Μετά από 4 σχεδόν χρόνια, στις 30 Απριλίου 2020, αναρτήθηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Δήμου Αρταίων, η “Δημόσια Διαβούλευση επί της Πρότασης της Αρχιτεκτονικής Μελέτης Αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΣ”. Γίνεται συνοπτική παρουσίαση μίας εκ των εναλλακτικών προτάσεων που προτείνει το αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε την υλοποίηση της μελέτης, και συγκεκριμένα της Γ’ Εναλλακτικής Πρότασης, όπως απεικονίζεται στα ανηρτημένα σχέδια που φέρουν υπογραφή 23/09/2019.
Αναγνωρίζοντας την επιστημονική επάρκεια και το έργο της Μελετητικής Ομάδας της BETAPLAN SA που ανέλαβε την υλοποίηση της μελέτης και σεβόμενοι τον αρχικό σχεδιασμό του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ της Άρτας από τους καταξιωμένους αρχιτέκτονες και καθηγητές κ. Διονύσιο Ζήβα και κ. Άρη Κωνσταντινίδη, η Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας προκειμένου να τοποθετηθεί στη Δημόσια Διαβούλευση, ζήτησε με έγγραφο της, από το Δήμο Αρταίων όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που παραδόθηκαν από τη μελετητική Ομάδα των αρχιτεκτόνων για να αξιολογήσει και να προτείνει με επιστημονικά κριτήρια, την καλύτερη πρόταση που έχει μελετηθεί, για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ της πόλης μας.

Άλλωστε ο ρόλος της Δημόσιας Διαβούλευσης είναι να τοποθετούμαστε επί συγκεκριμένων προτεινόμενων προτάσεων και όχι να κρίνουμε μία πρόταση και μία αρχιτεκτονική ομάδα που έχει μελετήσει τουλάχιστον 3 εναλλακτικές προτάσεις για τη διαμόρφωση του κτιρίου χωρίς να τις γνωρίζουμε στο σύνολό τους.
Επομένως ως μηχανικοί αλλά και πολίτες της Άρτας αναμένουμε και τις άλλες προτάσεις ώστε να τοποθετηθούμε δημόσια για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, ενός κτιρίου της σύγχρονης αρχιτεκτονικής του μεταπολεμικού μοντερνισμού της χώρας μας.
Θα κλείσω με τα λόγια του αρχιτέκτονα που σχεδίασε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 αυτό το κτίριο, καθηγητή ΕΜΠ κ. Διονύσιου Ζήβα, ο οποίος είχε πει ότι είναι ένα κτίριο σύγχρονο αλλά όχι αλαζονικό, ειλικρινές, αλλά όχι βάρβαρο, προσαρμοσμένο στην τοπογραφία του χώρου και φιλικό προς τους επισκέπτες.