«Είναι ξεκάθαρο ότι η Χαμάς έπιασε στον ύπνο το Ισραήλ»

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι η πρωτόγνωρη εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, με τις εκατοντάδες νεκρούς, συνιστά ένα ποιοτικό άλμα στη χρόνια αυτή σύγκρουση. Από τη μία η αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ικανότητα της ισλαμιστικής οργάνωσης και από την άλλη ο απόλυτος αιφνιδιασμός των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας καταδεικνύουν σε όσους έχουν τη δυνατότητα να αναστοχαστούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ότι η στρατηγική του Ισραήλ έχει αποτύχει καθώς και ότι είναι εδώ και πολλά χρόνια σε αδιέξοδο.

Στο Ισραήλ σήμερα κυριαρχεί το απέραντο πένθος αλλά και η εξίσου απέραντη επιθυμία για σκληρή εκδίκηση. Κι όμως, με απέραντο σεβασμό στο εβραϊκό αίμα που χύθηκε και στο πλαιστινιακό που έχει ήδη αρχίσει να χύνεται, είναι ίσως η πιο κατάλληλη ώρα για να τεθεί το ζήτημα με στρατηγικούς όρους κι όχι απλώς με όρους εκδίκησης, οι οποίοι το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο.

Η επέκταση των εβραϊκών οικισμών έχει πολυδιασπάσει τη συνέχεια και την ενότητα των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα ίδρυσης ενιαίου παλαιστινιακού κράτους. Η τωρινή εισβολή της Χαμάς με την εκτέλεση αμάχων έχει προκαλέσει διεθνώς απολύτως δικαιολογημένο αποτροπιασμό. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η Δύση δεν έχει δείξει την ίδια ευαισθησία για τα τρομακτικά δεινά που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός λαός (κυρίως άμαχοι) από τις κατά καιρούς στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών. Ο απολογισμός τους είναι κι αυτός αποτροπιαστικός. Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει, τραυματίσει και συλλάβει χιλιάδες Παλαιστίνιους. Όχι μόνο στελέχη της Χαμάς και της Τζιχάντ, αλλά και αμάχους.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Χαμάς έπιασε στον ύπνο το Ισραήλ. Οι υπηρεσίες πληροφορίων του Ισραήλ είχαν υποτιμήσει και τις πυραυλικές δυνατότητες της Χαμάς. Απέναντί τους δεν έχουν μόνο τις χειροποίητες ρουκέτες του παρελθόντος. Έχουν πιο εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς, ικανά να πλήξουν στόχους ακόμα και στο βόρειο Ισραήλ. Η επίθεση της Χαμάς αποδίδεται από πολλούς στην προσπάθειά της να προκαλέσει μια αιματηρή σύγκρουση με τον ισραηλινό στρατό, προκειμένου να τορπιλίσει την –σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες– επικείμενη συμφωνία προσέγγισης του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία, μετά την αντίστοιχη συμφωνία που έχει συναφθεί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αν θέλουμε να εκφράσουμε συνοπτικά τη φύση του προβλήματος, τότε θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που είναι δυσεπίλυτο επειδή και τα δύο αντίπαλα μέρη έχουν μερίδιο του δικαίου.

Πάντως, σε στρατηγικό επίπεδο, η αιματηρή επίθεση της Χαμάς επαναφέρει στο προσκήνιο το δόγμα με το οποίο το Ισραήλ αντιμετωπίζει το Παλαιστινιακό. Η έμπρακτη άρνησή του να αποδεχθεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με μαθηματική ακρίβεια τροφοδοτεί τη Χαμάς και αναπαράγει τις συγκρούσεις, με όσα αυτές συνεπάγονται. Προφανώς, η εκδίκηση του Ισραήλ θα είναι πολύ σκληρή. Ο στρατός του θα εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας, θα καταστρέψει και θα σκοτώσει. Μπορεί, όμως, να κρατήσει την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου σε καθεστώς κατοχής; Η επιδίωξη μιας στρατιωτικής λύσης, δηλαδή της συντριβής της ένοπλης παλαιστινιακής αντίστασης, το μόνο που καταφέρνει είναι να ανακυκλώνει το πρόβλημα. Άλλωστε, αυτό επιδιώκει και η Χαμάς, την ανακύκλωση της βίας.

Τέλος, όσον αφορά την Ελλάδα, θεωρώ ότι η ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν η αναμενόμενη. Απλώς η ελληνική διπλωματία θα μπορούσε να είχε αναφερθεί και στην ευρύτερη διάσταση του θέματος αυτού, τη δημιουργία δηλαδή του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη LiFO.
* Ο Σταύρος Λυγερός, είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και διευθυντής του ιστότοπου SLpress.gr