Ενσυναίσθηση

Γράφει η Μηλιώνη Ιππολύτη (*)

Τι είναι λοιπόν η ενσυναίσθηση (empathy) και γιατί είναι πολύ διαφορετική από την συμπάθεια (sympathy);

Η ενσυναίσθηση συχνά μπερδεύεται με την ταύτιση των συναισθημάτων του άλλου, αυτό όμως που πραγματικά σημαίνει είναι μια πιο βαθιά επικοινωνιακή διαδικασία, είναι η προσπάθεια μας ,ειλικρινή, να ακούσουμε τον άλλον, να νιώσουμε, να καταλάβουμε τα κίνητρα του, τις επιθυμίες του.

Από την άλλη η συμπάθεια, είναι ότι νιώθω για κάποιον λύπη, ότι αισθανόμαστε κι εμείς όπως αυτός, και θέλουμε να τον δούμε σύντομα καλύτερα. Συμπληρωματικά με τον όρο συμπόνοια είναι ακόμη πιο έντονος ο όρος συμπάθεια, καθώς ακολουθείται από μια ισχυρή επιθυμία να απαλύνουμε τον πόνο του άλλου.

Κάποια χαρακτηριστικά της ενσυναίσθησης, είναι α) η προοπτική, η ικανότητα να δει κάποιος την οπτική γωνία του άλλου ως δική του αλήθεια, β) η αποφυγή της κριτικής, όσο δύσκολο και να είναι για μερικούς, γ) την αναγνώριση του συναισθήματος στους άλλους.

Η ενσυναίσθηση είναι να νιώθεις μαζί με τους ανθρώπους. Είναι μια επιλογή, μια ευάλωτη επιλογή. Γιατί αν θέλω να συνδεθώ μαζί σου, θα πρέπει να συνδεθώ με κάτι μέσα στο κεφάλι μου, με κάτι μέσα μου, που αναγνωρίζει αυτό το συναίσθημα.

Σχεδόν πάντοτε η ανταπόκριση της ενσυναίσθησης ξεκινά με την φράση “τουλάχιστον”. Και το κάνουμε συνέχεια.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα και αμέσως θα αναλογιστεί ο καθένας από εσάς τουλάχιστον μερικές δεκάδες φορές που έχει ανταποκριθεί έτσι.

Μας λέει ο συνομιλητής μας ότι το παιδί του ο Γιώργος πχ αποβλήθηκε από το σχολείο, και κάποιος από εμάς θα πει, τουλάχιστον η Μαρία(η αδερφή του) είναι άριστη μαθήτρια.

Η αντίδραση μας είναι αυτή, επειδή όταν κάποιος μας λέει κάτι που είναι εξαιρετικά οδυνηρό γι’αυτόν, αμέσως εμείς προσπαθούμε να του χρυσώσουμε το χάπι, προσπαθούμε να τον κάνουμε να δει την κατάσταση κάπως ,πιο αισιόδοξα. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, αυτό είναι όμως που αναζητά ο απέναντι ,από εμάς;

Αν μοιραστώ κάτι μαζί σου, κάτι που μου είναι αρκετά δύσκολο προτιμώ να μου πεις : Δεν ξέρω τι να πω αλήθεια, χαίρομαι όμως πολύ που το μοιράστηκες μαζί μου.

Η ανταπόκριση αυτή , θα με κάνει να νιώσω πολύ καλύτερα. Αυτό είναι που κάνει καλύτερα τα πράγματα, το βαθύ ενδιαφέρον σου, η επιθυμία σου, η πρόθεση σου να βρίσκεσαι εκεί κοντά μου, χωρίς να μιλάς.

Στην ουσία αυτό που πρέπει να κάποιος να κάνει για να νιώσει κάποιος καλύτερα, να τον βοηθήσει είναι να κάνει τρία πράγματα: να ακούει, να ακούει, να ακούει.

Εσύ έχεις δοκιμάσει ποτέ να ακούσεις πραγματικά αυτά που έχει να σου πει κάποιος;

Πηγή: Σημειώσεις από το επιμορφωτικό σεμινάριο Mindfulness.

Image from the dailystar.net

(*) Υoga instructor, επιμορφούμενη Πανεπιστημίου Αιγαίου : Ενσυνειδητότητα/ Mindfulness. Ανάπτυξη και διαχείριση Συναίσθηματων.

* Insta: ippoyoga / Akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341