Η ακρίβεια σαρώνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Το 52% της κοινωνίας δεν πιστεύει στην αποκλιμάκωση των τιμών

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη δυσφορία των πολιτών για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια – ιδιαίτερα στα τρόφιμα – αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι η τελευταία πρωτοβουλία για «κλειδωμένη» μείωση τιμών κατά 5% τους επόμενους έξι μήνες, αποδίδει καρπούς!
Επιπρόσθετα, στον δημόσιο λόγο τους ο πρωθυπουργός αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αισχροκέρδεια στις τιμές πώλησης προϊόντων τους, με την υποσημείωση, μάλιστα, ότι τα χρήματα που θα καταβληθούν στα δημόσια ταμεία, θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των πιο ευάλωτων.

Μόνο που όπως σημειώνουν κορυφαίοι νομικοί, αλλά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Βερβεσός, μέχρι την καταβολή των προστίμων, με τις προσφυγές και τα ένδικα μέσα που θα αξιοποιήσουν οι δύο εταιρείες, θα απαιτηθεί μία δεκαετία! Που σημαίνει ότι στο μόνο στο οποίο μπορεί να προσβλέπει άμεσα η κυβέρνηση είναι να λειτουργήσει το γνωστό ρητό «ο φόβος φυλάει τα έρημα».
Δυσοίωνα είναι τα μαντάτα και από την ανταπόκριση των βιομηχανιών και των προμηθευτών στη νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση τιμών κατά 5% σε βασικά προϊόντα για έξι μήνες.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του γάλακτος, το οποίο θεωρείται ευρείας κατανάλωσης προϊόν. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η τιμή έχει αυξηθεί 11,11% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν και κατά 23,07% από το 2021, χρονιά στα τέλη της οποίας ξεκίνησε η κούρσα του πληθωρισμού. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται σε πολλά ακόμα από τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως η φέτα, ο καφές, οι βρεφικές πάνες κα.
Δυσαρέσκεια, καταγράφεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ενδεικτικά, στη δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το 73% απάντησε πως έχει αναγκαστεί να μειώσει τα έξοδά του, το 67% ανησυχεί πολύ ή αρκετά για τον χειμώνα και την θέρμανση, το 17% λίγο, το 12% καθόλου και το 4% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.