Η Γεωπολιτική διάσταση του κορονοεμβολίου

Γράφει ο Νότης Μαριάς

Την ώρα που στην Αθήνα ο πολιτικός κόσμος διαγκωνίζεται για μια θέση στην πασαρέλα των τηλεμβολίων, ο υπουργός υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η Μαδρίτη σχεδιάζει «να συντάξει κατάλογο με τους πολίτες της που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και να μοιραστεί τα ονόματά τους και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (Η Καθημερινή 29/12/2020), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια πανευρωπαϊκή Σπιναλόγκα. Όμως παρά την έγκριση των διαφόρων εμβολίων από ΗΠΑ και ΕΕ, η παγκόσμια κοινή γνώμη εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη γύρω από το ζήτημα αυτό, ιδίως μετά τις ανεπίτρεπτες πολιτικές παρεμβάσεις Τραμπ και Μέρκελ προς τις κατά τα άλλα ανεξάρτητες αδειοδοτικές Αρχές τις οποίες κυριολεκτικά χειραγώγησαν προκειμένου να εκδώσουν θετική απόφαση για το κορονοεμβόλιο νέου τύπου.

Και ενώ ο Μπιλ Γκέιτς επανέρχεται δριμύτερος προβλέποντας νέα πανδημία σε τρία χρόνια (see.news23/11/2020 &ElFinanciero 25/11/2020) στην Νέα Ζηλανδία πολιτική ηγεσία και πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι καθώς εκεί έχουν χτυπηθεί ελάχιστα από την πανδημία αριθμώντας μόνο 25 νεκρούς (TheNewDaily 23/12/2020). Την ίδια στιγμή στη Βραζιλία ήδη ξέσπασε σύγκρουση μεταξύ του Προέδρου της χώρας και του Κυβερνήτη της Πολιτείας του Σαν Πάολο ο οποίος αντίθετα με τον Μπολσονάρο επιμένει υπέρ του εμβολίου και μάλιστα έχει προκρίνει για την Πολιτεία του το κινεζικό εμβόλιο της SinovacBiotech το οποίο όμως αντιμετώπισε συγκεκριμένα προβλήματα στη Βραζιλία, με τον Anvisa, δηλαδή τον αντίστοιχο ΕΟΦ της Βραζιλίας, να δηλώνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού κυμαίνεται λίγο πάνω από το 50% (MercoPress 24/12/2020). Και καθώς Βραζιλία και Αργεντινή δεν έχουν κόντρα μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, το Μπουένος Άιρες προέκρινε το ρωσικό εμβόλιο έχοντας προμηθευθεί 25 εκατ. δόσεις, με το Πρόεδρο της χώρας να δηλώνει ότι θα κάνει το ρωσικό εμβόλιο, ενώ ταυτόχρονα ήρθε σε ρήξη με αμερικανική πολυεθνική που παράγει το νέου τύπου εμβόλιο καθώς αυτή έθεσε απαράδεκτους νέους όρους για τη χορήγηση του εμβολίου στην Αργεντινή (MercoPress 24/12/2020).

Στη Δύση βεβαίως προχωρούν με τα «εμβόλια του ΝΑΤΟ» δηλαδή τα εμβόλια νέου τύπου συγκεκριμένων αμερικανικών και γερμανικών εταιριών ενώ συνεχίζουν εντελώς αναιτιολόγητα να αποκλείουν από ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ το ρωσικό εμβόλιο. Μάλιστα ενόψει της τεράστιας γεωπολιτικής διάστασης που έχει λάβει το κορονοεμβόλιο (LaStampa 28/11/2020) με πρωταγωνιστές ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα και Ρωσία, οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις προσαρμόζουν την τακτική τους προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη στην τοπική πολιτική αγορά.
Τεράστια κέρδη όμως καταγράφουν ήδη οι διάφορες πολυεθνικές ιδίως στις ΗΠΑ ενώ την ίδια στιγμή δίνουν ψίχουλα στους εργαζομένους τους. Σύμφωνα με μελέτη του BrookingsInstitute (Brookings.edu 22/12/2020) οι πολυεθνικές Amazon και Walmartαύξησαν και οι δύο μαζί τα κέρδη τους κατά 10,7 δις δολάρια σε σχέση με το 2019, αύξηση περίπου 56% ενώ η τιμή των μετοχών τους εκτοξεύθηκε κατά 70% και 36% αντίστοιχα. Αυτό είχε ως συνέπεια την αύξηση της περιουσίας του ιδιοκτήτη της πρώτης κατά 75,6 δις δολάρια και των 3 ιδιοκτητών της δεύτερης κατά 40,7 δις δολάρια. Όμως το 1 εκατ. εργαζόμενοι της Amazon και το 1,5 εκατ. εργαζόμενοι της Walmart πήραν ως επιπλέον αμοιβές κινδύνου μόνο 1,8 δις δολάρια και 1,6 δις δολάρια αντίστοιχα, ήτοι κατά μέσο όρο 1.800 δολάρια και 1.066 δολάρια αντίστοιχα έκαστος για όλο το διάστημα της πανδημίας, αφού το ωρομίσθιο των 15 δολαρίων των εργαζομένων στην Amazon αυξήθηκε κατά 0,99 δολάρια, ήτοι 7%, ενώ το ωρομίσθιο των 11 δολαρίων της Walmart αυξήθηκε κατά 0,71 δολάρια, ήτοι αύξηση 6%.
Κατά τα άλλα Κογκρέσο και Τράμπ συγκρούστηκαν για το αν θα δοθούν 600 δολάρια ή 2.000 δολάρια ως ενίσχυση στις αμερικανικές οικογένειες λόγω πανδημίας (APNews 24/10/2020)

* Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής