Η δημοκρατία είναι η απάντηση

του Βασίλη Τσίρκα

Το Πολυτεχνείο συμβολίζει την άσβεστη φλόγα για ελευθερία και δημοκρατία και τους αγώνες της νεολαίας και του ελληνικού λαού ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Ήταν η πιο μαζική και αποφασιστική αντιστασιακή πράξη, για την εδραίωση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί την κορύφωση ενός πολύμορφου αντιδικτατορικού αγώνα και τον καταλύτη για την πτώση της Δικτατορίας. Αποτέλεσε την αρχή του τέλους της, αφού συντάραξε το δικτατορικό καθεστώς και αμφισβήτησε ριζικά τις εξαρτημένες υποτελείς σχέσεις της χώρας.
Η ιστορία του Πολυτεχνείου είναι ζώσα μνήμη, γραμμένη με το αίμα πιστοποιημένων νεκρών, με το αίμα και τον πόνο χιλιάδων τραυματιών, με τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια εκατοντάδων νέων ανθρώπων στα κρατητήρια της Αστυνομίας και του ΕΑΤ ΕΣΑ. Ο αγώνας τους για την Παιδεία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας.

Οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές. Και στη σημερινή συγκυρία, όμως, το Πολυτεχνείο και το διαχρονικό μήνυμά του έχει και παιδαγωγικό και πολιτικό ρόλο. Μας θυμίζει ότι η ελληνική κοινωνία είναι η κοινωνία της δημιουργίας και της ελπίδας που γεννούν οι αγώνες, οι μάχες για τη ζωή και την αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη και η ευρηματικότητα του λαού και της νεολαίας.
Αυτές οι υγιείς δυνάμεις, μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων εμμονών, μπορούν να ανιχνεύσουν και να ανοίξουν νέους δρόμους και σήμερα. Αυτές οι δυνάμεις είναι εκείνες που μπορούν σπάσουν ταμπού και να υπερβούν υφιστάμενα δόγματα. Αυτό απαιτεί, όμως, να δείξουμε εμπιστοσύνη στη νεολαία, τους νέους επιστήμονες, να εμπνεύσουμε την έρευνα, να στηρίξουμε την αναζήτηση.
Σήμερα ζούμε το πρωτοφανές παράδοξο σε καιρό ειρήνης, μετά από αιώνες, να μην μπορούμε να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ό, τι είχαν οι αμέσως προηγούμενες γενιές. Νέες κρίσεις κυοφορούνται και απειλούν την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο.
Σήμερα που η σταθερή εργασία, η εγγυημένη σύνταξη, η δημόσια παιδεία και η δημόσια υγεία, δεν είναι δεδομένα και γίνονται άπιαστο όνειρο για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, οφείλουμε να ξαναδώσουμε στην πολιτική και τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζουμε δημοκρατικό, κοινωνικό και ανατρεπτικό περιεχόμενο.
Σήμερα που ο χώρος της υγείας, της παιδείας και της ασφάλισης εκχωρούνται συστηματικά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, καλούμαστε να αντιπροτείνουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα είναι αξιόπιστο και θα εγγυάται στους πολίτες ότι θα μπορούν με ασφάλεια να σχεδιάζουν το μέλλον τους.

Σήμερα που η κλιματική κρίση ορίζει από την αρχή την ίδια τη ζωή, οφείλουμε να μην αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον ως αντικείμενο στυγνής οικονομικής εκμετάλλευσης αλλά ως υπέρτατο αγαθό που πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Σήμερα που η πανδημία επαναπροσδιορίζει την έννοια των δημόσιων αγαθών και κυρίως της δημόσιας υγείας, δεν είναι δυνατόν να μην σχεδιάζουμε από την αρχή ένα σύγχρονο και ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας για όλους.
Σήμερα που η νεοφιλελεύθερη επίθεση ακυρώνει ό, τι κερδήθηκε με αγώνες, συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος και επιβάλλει παντού την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών και κρίσιμων κρατικών λειτουργιών, οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτό το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα και να σχεδιάσουμε ένα νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο, που θα επιτρέπει να ανασάνουν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας.
Σε αυτή τη συνολική κίνηση και με οδηγό τις αξίες των γενιών που αγωνίστηκαν για περισσότερη δημοκρατία, δικαιοσύνη και ελευθερία, καλούμαστε να αρθρώσουμε έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο που θα απαντάει στα σημερινά επίδικα και θα δίνει προοπτικές για το μέλλον.

48 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μήνυμά του μας εμπνέει, μας κινητοποιεί και μας ενώνει για την υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Μας επιφορτίζει με την ευθύνη να υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία ενάντια στη νεοφιλελεύθερη απολυταρχία, τον φασισμό και τους νοσταλγούς της χούντας.
Γιατί η περισσότερη δημοκρατία είναι η απάντηση ενάντια σε όσα μας καθηλώνουν σε κοινωνικό μαρασμό και οπισθοδρόμηση. Και τα αποθέματα αυτενέργειας, κουράγιου και θέλησης αυτού του λαού για να διεκδικήσουν και να πραγματώσουν ένα καλύτερο μέλλον είναι ανεξάντλητα.

* Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία