Η ηθική της Γιόγκα, Yama & Niyama

Γράφει η Ιππολύτη Μηλιώνη,
Υoga instructor

Η λέξη γιόγκα αποκτά διαφορετική σημασία για τον καθένα από εμάς.Για μερικούς είναι καθαρά ένας τρόπος να εκγυμνάσεις το σώμα σου , για κάποιους άλλους είναι καθαρά μια διαλογιστική πρακτική και για κάποιους άλλους είναι η εκμάθηση και απαγγελία μερικών μάντρας.
Όποια και να είναι η ανάγκη μας η γιόγκα είτε θέλουμε είτε όχι, επιζητώντας το ή όχι , μας καθοδηγεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι ένα μέσο μεταμόρφωσης σώματος και νου εντός κι εκτός των εξήντα λεπτών που αφιερώνουμε για την πρακτική μας.
Ενώ οι σωματικές ασκήσεις και οι θέσεις που μπορεί να πάρει το σώμα μας, στροφικές, ανάποδες, κάμψεις, ασκήσεις ισορροπίας, είναι πολύ ευεργετικές καθώς δυναμώνουν το σώμα μας και το κρατούν ζωντανό, αυτό το κομμάτι της γιόγκα είναι απλά ένα από τα παρακλάδια της. Θέλω να πω ότι ενώ είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα.

Κείμενα όπως η Hatha Yoga Pradipika, Yoga Sutras, επικεντρώνονται ελάχιστα στο σωματικό κομμάτι(άσανας). Συγκεκριμένα ο Pananjali όταν μιλά για μια άσανα (θέση) δεν αναφέρεται στον πολεμιστή ή στην στήριξη στο κεφάλι αλλά σε μια θέση που επιλέγουμε να διαλογιστούμε.
Αν κάνουμε συστηματικά πρακτική για κάποιο καιρό, πολλοί αρχίζουν και αναρωτιούνται αν υπάρχει κάτι πέρα από αυτό, πέρα από το πρακτικό κομμάτι, αν υπάρχει κάτι πέρα από αυτό που συμβαίνει στο στρωματάκι μας. Και η απάντηση είναι, φυσικά και ναι, υπάρχει.
Η ιδέα, ο σκοπός της γιόγκα δεν είναι απλά να έχεις επίγνωση στο σώμα και νου κατά την διάρκεια μόνο της πρακτικής σου αλλά κυρίως στο τι γίνεται όταν φεύγουμε, όταν ρολάρουμε το στρωματάκι μας, και το αφήσουμε στην άκρη.

Ναι, ξεκινά πάντα η εξάσκησή μας για να επωφεληθούμε στο φυσικό μας επίπεδο,αλλά παρατηρούμε τον καιρό, μέρα τη μέρα τουλάχιστον οι περισσότεροι ότι η πραγματική μαγεία και αποτελέσματα αρχίζουν να εμφανίζονται και στη καθημερινότητα μας, όταν η ζωή μας αρχίζει και γίνεται πιο συνειδητή και λιγότερο τοξική για εμάς αλλά και τους γύρω μας.
Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το οκταπλό μονοπάτι της Αστάγκα Γιόγκα.
Τα βήματα 1-4 θεωρούνται εξωτερικά δηλ. ασχολούνται με το υλικό μέρος του εαυτού: σώμα, πράξεις και την διαχείριση της ενέργειας και μας προετοιμάζουν για τα επόμενα βήματα που θεωρούνται εσωτερικά και ασχολούνται με τη πνευματική εξέλιξη.
Ας μιλήσουμε αναλυτικά για κάθε σκαλοπάτι, βήμα ξεκινώντας με τα δυο πρώτα που είναι :τα Yamas και Niyamas είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του συστήματος.

Με τον όρο Γιάμα εννοούμε τον έλεγχο της συμπεριφοράς μας, την προσωπική μας ηθική.Η ηθική είναι η βάση κάθε προσωπικής και κοινωνικής αρμονίας. Ο έλεγχος της συμπεριφοράς μας αποτελεί το βασικό και πρωταρχικό θεμέλιο της εξέλιξής μας.
Τα γιάμας μας καθοδηγούν στο πως συμπεριφερόμαστε στους γύρω μας, και κατά συνέπεια στον ίδιο μας τον εαυτό.

Υπάρχουν πέντε βασικές αρχές για τον έλεγχο της συμπεριφοράς μας:
1. Ahimsa: Μη βια
2. Satya :Ειλικρίνεια, αλήθεια
3.Asteya:μη κλοπή
4.Brahmacharya:μη ζήλια
5.Aparigraha:μείωση των επιθυμιών
Με τον όρο Νιγιάμα εννοούμε τις προσωπικές μας πρακτικές , συνήθειες για μια αρμονική σχέση με τον εαυτό μας.Είναι έμπρακτες προσπάθειες να κάνουμε κάτι θετικό, ωφέλιμο που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τον εαυτό μας .

Υπάρχουν 5 niyamas:
1.Sausha:Καθαριότητα στο σώμα, περιβάλλον, καρδιά.
2.Santosa:Ικανοποίηση με το παρόν όπως είναι, αποδοχ’η του εαυτού μας και των άλλων , όλων όσων υπάρχουν και συμβαίνουν. Αναγνωρίζοντας το θετικό μέσα στο αρνητικό/
3.Tapas:Αυτοπειθαρχία.
4.Svadhyaya:Αυτοπαρατήρηση, αυτοεξέταση, αυτοανάλυση,μελέτην και στοχασμός.Καλλιεργεί αυτογνωσία, μέσα από την έρευνα και την αναζήτηση.
5.Isvara Pranidhana:Παράδοση του εαυτού μας,και των πράξεών μας σε μια ανώτερη δύναμη, στην ανθρωπότητα,τη φύση, ένα ευγενικό ιδανικό, τον Θεό, τον Γκουρού.

Ο Ιyengar περιγράφει τα Yamas αλλά και τα Niyamas σαν τα χρυσά κλειδιά που ξεκλειδώνουν την “πνευματική” μας πύλη , καθώς οι πραξεις μας προέρχονται από ένα βαθύτερο και πιο συνδεδεμένο κομμάτι του εαυτού μας.Είτε θεωρεί;ς τον εαυτό σου ”πνευματικό΄΄ είτε όχι, είτε κάνεις γιόγκα είτε όχι οι ηθικές αρχές είναι ένας δρόμος που οδηγεί στην προσωπική αλλά κοινωνική εξέλιξη.

Είναι ένας τρόπος να μπούμε σε πειθαρχία, να ανθίσουμε.
Μας βοηθά να αποβάλλουμε τις αρνητικές σκέψεις και πράξεις, να είμαστε συμπονετικοί να μάθουμε να αγαπάμε.
Είναι η ικανότητα να επιλέξουμε και να υιοθετήσουμε συνήθειες, απόψεις συμπεριφορές που μας απελευθερώνουν από τις προσκολλήσεις.Είναι ένας τρόπος να κοιτάξεις μέσα σου κι έξω σου. Να αποδεσμευτείς από το Εγώ σου.
Είσαι έτοιμος;

* Insta: ippoyoga / Akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341