Η νηστεία κατά τον Ιωάννη Χρυσόστομο και Μέγα Βασίλειο

Υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου
Ιωάννου Λάκκα
Συντ/χου εκπ/κού

Αυτός που έχει στο νου του το φαγητό και κοιτάζει πως θα ικανοποιήσει την επιθυμία , τις απαιτήσεις της κοιλιάς, ζημιώνει την πνευματική καρποφορία της ψυχής του.Όμως εκείνος που προσπαθεί να ατονήσει τη σάρκα και τις απαιτήσεις της σάρκας, αποφεύγοντας τη λαιμαργία και πολυφαγία, αυτός θησαυρίζει ελπίδες, ότι θα απολαύσει κάτι ανώτερο. Η νηστεία κάνει τον άνθρωπο να έχει αγγελικό τρόπο ζωής και πνευματικό κάνει το σώμα του…….

Γι΄αυτό νηστεύεις τα φαγητά για να τραφείς με το Άγιο Πνεύμα, για τούτο απαφεύγεις τις σωματικές τροφές, για να χορτάσεις από πνευματικά χαρίσματα.
Ο Προφήτης Ηλίας έπειτα από νηστεία είδε το Θεό, βέβαια, όσο ήταν δυνατό να τον ιδεί σαν άνθρωπος.
Δεν είδε με τα σωματικά του μάτια τον Θεό, αλλά με τα μάτια της ψυχής του, που ήταν τόσο καθαρά…..

Μη νομίζεις ότι μόνο η νηστεία από τα φαγητά είναι η σωστή νηστεία. Γιατί παράλληλα με τη νηστεία των
τροφών, νηστεία είναι να κόβεις τα αμαρτωλά πάθη σου. Σταμάτα κάθε αδικία που σκέπτεσαι να κάνεις.
Μη στενοχωρείς τον πλησίον σου. Συγχώρησέ τον αν σε πείραξε. Μη ανακατεύετε τη νηστεία με την κατά-
κριση και τις φιλονικίες. Έτσι νηστεύεις μεν το κρέας, αλλά κατατρώγεις τον αδελφό σου……….

Αληθινή νηστεία είναι να αποξενωθείς από κάθε κακό, είναι η εγκράτεια της γλώσσας, το διώξιμο του θυμού, από κατάκριση, ψευτιά, ψεύτικο όρκο. Το να νηστεύεις αυτά κάνουν αληθινή τη νηστεία σου.
Ο Κύριος νήστευσε αν και ο ίδιος δεν είχε ανάγκη από αυτό το φάρμακο που λέγεται νηστεία, αλλ΄όμως νήστευσε για να μας δώσει παράδειγμα προς σωτηρία.
Έχουμε στη διάθεσή μας την αδελφή και σύμμαχο της νηστείας την προσευχή. Και αν θάνατος η πειρασμός η άλλα δεινά μας απειλούν, με την προσευχή και την νηστεία διαλύονται.

Δεν υπάρχει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχεις σχέση με το Θεό αν προηγουμένως δεν έχεις σχέση με το φάρμακο της νηστείας. Η προσευχή και η νηστεία είναι το έργο των Αγίων.-