ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ (ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗ)

Κύριε Υπουργέ είστε γιατρός με ιστορικό παίκτη του μπάσκετ. Σίγουρα γνωρίζετε για την ερυθροποιητίνη και τη δράση της. Την ανακάλυψε ένας μεγάλος Έλληνας γιατρός , ο μακάριος πλέον Γιώργος Σταματογιαννόπουλος με διεθνή αναγνώριση του έργου του.
Προσωπικά έχω δώσει από τους πρώτους στον κόσμο την ερυθροποιητίνη σε αναιμίες και ειδικότερα στη Μεσογειακή και Δρεπανοκυτταρική αναιμία. (CurrentMedicalDiagnosisandTreatment 2007)

Γνωρίζετε ότι την παίρνουν και οι αθλητές παράνομα για ντόπινγκ, μάλιστα μερικοί έχουν χάσει τη ζωή τους γιατί έχει την παρενέργεια θρόμβωσης (NEJM).
Ηλικιωμένοι ασθενείς άνω των 80 χρόνων μέχρι 95 συχνά μεταγγίζονται γιατί δε μπορούν να πάρουν ερυθροποιητίνη. Είναι μεγάλη δοκιμασία για αυτούς κάθε εβδομάδα να έρχονται για μετάγγιση η οποία σημειωτέον στοιχίζει ακριβότερα από την ερυθροποητίνη και δεν μπορούν να την αγοράσουν ακόμη από τα φαρμακεία , γιατί στην Ελλάδα δε δίνεται η ερυθροποιητίνη, μόνο σε πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή καρκίνο.

Εμείς οι ασκούντες την ειδικότητα της Αιματολογίας δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμη και σε ασθενείς με αιματολογικά προβλήματα, αν δεν έχει δοθεί πρώτα από Δημόσια και Ιδιωτικά νοσοκομεία.
Γιατί οι ιδιωτικές κλινικές λαμβάνουν φιάλες αίματος από τις κρατικές κλινικές δωρεάν? Κάθε φιάλη αίματος κοστίζει αρκετά χρήματα.
Κύριε Υπουργέ δεν μπορείτε να φανταστείτε τι θα προσφέρετε στους ηλικιωμένους ανθρώπους και στην οικογένειά τους παρέχοντας το δικαίωμα της αγοράς ερυθροποιητίνης έστω από τα φαρμακεία.

Κωνσταντίνος Λ. Μπουραντάς
Καθηγητής παθολογίας- αιματολογίας