Νέα πρόταση για την κοινωνία

Του Βασίλη Τσίρκα

Η ακραία μεροληπτική κυβερνητική πολιτική για τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών καταστρέφει ανθρώπους και παραγωγικές δυνάμεις, διευρύνει ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες, απειλώντας την κοινωνική συνοχή, και αποκλείει μεγάλο μέρος της κοινωνίας από την πρόσβαση σε βασικά αγαθά.
Κυβερνάνε μόνο για την ελίτ, αποκλείοντας την πλειοψηφία των πολιτών από την εκπαίδευση, την αξιοπρεπή εργασία, το τραπεζικό σύστημα, τη διανομή του πλούτου, τον πολιτισμό, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Πρόκειται για στοχευμένη πολιτική που βρίσκεται στον πυρήνα των πιο ακραία νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των ισχυρών και η εδραίωση των προνομίων τους.
Η κυβέρνηση προχωράει, εν μέσω πανδημίας, στην αποκαθήλωση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, στην απαξίωση της Δημόσιας Υγείας, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Βασική της επιδίωξη είναι η ολιστική επίθεση και κατεδάφιση των βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους, αλλά και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, μετατρέποντας τα εργασιακά, υγειονομικά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και γενικότερα τα κοινωνικά δικαιώματα σε ατομικές υποχρεώσεις.
Την ίδια ώρα το ισχυρό κύμα ακρίβειας έρχεται να χτυπήσει τα μεσαία και κατώτερα στρώματα μιας χώρας που έχει ήδη το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, την πιο ακριβή τηλεφωνία και ίντερνετ, από τις πιο ακριβές τιμές στα σούπερ μάρκετ αλλά και ακριβά ενοίκια. Και όλα αυτά με πολύ χαμηλούς μισθούς. Κι ενώ ανακοινώνουν ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, κοντά στο 6%, ανακοινώνουν αύξηση του μισθού μόνο κατά 2%, δηλαδή 13 ευρώ από 1/1/2022.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί αδρανής και επικαλείται τη διεθνή άνοδο των τιμών, ομνύοντας στην αυτορρύθμιση της αγοράς και αδιαφορώντας για την ύπαρξη και ανεξέλεγκτη λειτουργία των καρτέλ. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ούτε σχέδιο για την οικονομία ούτε σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 75 ευρώ (11%) και κατά 162 ευρώ (27%) για τους νέους. Καταφέραμε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά και να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και δύο χρόνια, εκτελεί ένα σχέδιο που κορυφώνεται σήμερα με την εκχώρηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ σηματοδοτεί την έναρξη μιας συνολικής πολιτικής αντεπίθεσης, καταθέτοντας στον λαό ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, που βρίσκεται στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής και των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αποκομματικοποίηση του κράτους, η κατάργηση των μετακλητών, η διαγραφή μέρους των χρεών της πανδημίας, η μεγάλη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης και βενζίνης, η στήριξη του αγροτικού κόσμου, αντιμετωπίζουν παθογένειες ετών και απαντούν με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις στην κυβερνητική πολιτική.

Οι προτάσεις μας για μια νέα αρχή για το κράτος, για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο, για την προστασία της εργασίας, για την Υγεία και την Παιδεία, συνθέτουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας και τους πολίτες από την ανασφάλεια.
Είναι η θετική μας πρόταση για το πώς μπορούν τα πράγματα να πάνε καλύτερα για το σύνολο της κοινωνίας, για να μπορέσουν οι πολίτες να οργανώσουν με ασφάλεια και ηρεμία το μέλλον τους. Για μια νέα αρχή που έχει στον πυρήνα της την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη στήριξη ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων. Για μια δίκαιη και βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη. Για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, με προοδευτικές αλλαγές που θα αναβαθμίζουν τη θέση και τη ζωή των πολλών. Που θα εδραιώνουν τη θέση του κόσμου που παράγει και δημιουργεί. Που θα προστατεύουν το περιβάλλον και δεν θα το βλέπουν ως αντικείμενο στυγνής οικονομικής εκμετάλλευσης.
Μια νέα αρχή με οδηγό την κοινωνία και εγγυητή μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση. Για να επουλωθούν οι πληγές της καταστροφικής διακυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και να ανοίξει ο δρόμος για ένα μέλλον με δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία.
*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.