Να κατοικείς στο σώμα σου

Γράφει η Μηλιώνη Ιππολύτη (*)

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο παθιασμένοι είμαστε και πόσο πολύ ασχολούμαστε με την εικόνα του σώματός μας, και την ίδια στιγμή πόσο αποσυνδεδεμένοι είμαστε από αυτό. Καλό-σχηματισμένα σώματα χρησιμοποιούνται παντού σε διαφημίσεις, αφίσες, δημιουργώντας μας την πεποίθηση, ότι πρέπει να δείχνουμε κι εμείς κάπως έτσι, για να έχουμε μια ευκαιρία να νιώσουμε ευτυχισμένοι, χαρούμενοι, υγιείς ίσως πιο ολοκληρωμένοι.

Πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει νιώθοντας αμηχανία, απέχθεια για το σώμα μας, την εμφάνιση μας και ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Συνήθως ο λόγος για αυτή μας την απέχθεια υπήρχε γιατί το σώμα μας δεν έδειχνε όπως θα έπρεπε να δείχνει δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, της συγκεκριμένης εικόνας που είχαμε ή μας είχαν τοποθετήσει στο μυαλό μας. Συνεπώς γινόμασταν ή είμαστε ακόμη εμμονικοί στο πως θα πρέπει να δείχνουμε ή στο τι θα πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε λίγο κάπως, να αγγίξουμε έστω λίγο τα όρια του ιδανικού, ή έστω του μετρίου, να ξεφύγουμε τουλάχιστον από τα όρια του άσχημου, του κοντού, του πλαδαρού.

Και φυσικά όλη μας αυτή η σκέψη, η αντιμετώπιση του εαυτού μας, του σώματός μας επηρεάζει σημαντικά το εύρος των συναισθημάτων που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώσει, την οικειότητα του να αγγίζεις και να αγγίζεσαι. Αποσυνδεόμαστε, χάνουμε την επαφή, την ικανότητα να ακούμε, να αναγνωρίζουμε τις ίδιες μας τις ανάγκες. Και δημιουργούμε μόνοι μας ένα εμφύλιο πόλεμο μέσα μας.
Πόσο συσσωρευμένο άγχος και κακοποίηση τελικά μετατρέπεται σε ασθένεια;
Είμαστε αποκομμένοι από το ίδιο μας το σώμα, αδύναμοι να νιώσουμε οποιαδήποτε αισθητηριακή εμπειρία. Και το άσχημο είναι ότι έχουμε μάθει να ζούμε έτσι, δεν το αντιλαμβανόμαστε καν. Σαν να ζούμε μέσα στο κεφάλι μας, καθούμενοι στην μπροστινή θέση ενός αυτοκινήτου, και παρατηρούμε και αντιλαμβανόμαστε οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτό το οπτικό πεδίο, πίσω από το παρμπρίζ.

BODY SCAN MEDITATION
Μια τεχνική διαλογισμού που χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε ξανά σύνδεση με το ίδιο μας το σώμα είναι το body scan. Η πρακτική αυτή είναι καθοδηγούμενη κι εξασκείται με το σώμα άνετα ξαπλωμένο, και ταξιδεύουμε με την εσωτερική μας όραση, κάθε σημείο του σώματός μας. Ξεκινούμε από τα δάχτυλα των ποδιών, και σταδιακά φτάνουμε έως και την κορυφή του κεφαλιού.
Μέσω της θεραπευτικής αυτής πρακτικής, αρχίζεις και νιώθεις, σημεία του σώματος σου που ίσως δεν είχες ξανανιώσει, στέλνοντας την ενέργεια σου την αναπνοή σου σε σημεία που νιώθεις πόνο, ή σφιγμένα, καλλιεργείς την αγάπη, συμπόνια και αποδοχή για κάθε σημείο του σώματός σου.

Μέσω της επαναλαμβανόμενης πρακτικής αρχίζουμε και αποδεχόμαστε το σώμα μας ακριβώς όπως αυτό είναι εκείνη την στιγμή, με τους πόνους, με τις ατέλειες. Εκείνη την στιγμή απλά αναγνωρίζουμε, αποδεχόμαστε και δημιουργούμε χώρο για αναπνοή, σύνδεση και θεραπεία.
Αυτή η πρακτική είναι ένας τρόπος για να συνυπάρξουμε με το σώμα μας, να κατοικήσουμε πάλι μέσα σε αυτό, να συνυπάρξουμε με τον εαυτό μας, όπως αυτός είναι εκείνη ακριβώς την στιγμή, μια στιγμή για να νιώσεις ολόκληρος, αυτό που είσαι, χωρίς να προσπαθείς να αλλάξεις κάτι.
Μια πρακτική φροντίδας και αγάπης, και αυτορύθμισης. Πρακτική που δεν χρειάζεται καμία εμπειρία. Απλά την πρόθεση, να συνδεθείς. Μια πρακτική εδραίωσης, συμπόνιας, αποδοχής κι ευγνωμοσύνης.

(*) Υoga instructor, επιμορφούμενη Πανεπιστημίου Αιγαίου : Ενσυνειδητότητα/ Mindfulness. Ανάπτυξη και διαχείριση Συναίσθηματων.
https://www.ippoyoga.com/

* Insta: akasha_place
Facebook: akasha place

Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341