Ολγα Γεροβασίλη: “Συναίνεση σε απαράδεκτα και ανεύθυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα από εμάς δεν θα βρει η κυβέρνηση”

“Η κυβέρνηση κατάφερε να τινάξει στον αέρα την όποια συναίνεση φαινόταν ότι μπορούσε να επιτευχθεί” τόνισε η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, αναφερθείσα στην τροπολογία της κυρίας Κεραμέως για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. “Η κυβέρνηση απέδειξε χθες για ακόμη μία φορά την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει κορυφαία ζητήματα, όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι κουρελιάζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και το Σύνταγμα, απλά και μόνο για να εξυπηρετεί τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες” σημείωσε.

Η κυρία Γεροβασίλη εγκάλεσε την κυβέρνηση για “αναξιοπιστία” θυμίζοντας ότι η κυρία Κεραμέως, μόλις προχθές στην εφημερίδα Καθημερινή, διαβεβαίωνε ότι το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο θα αφορά αποκλειστικά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, καθώς το θεσμικό πλαίσιο για τις εθνικές εκλογές είναι διαφορετικό. Την ίδια ώρα, απαντώντας στα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την αποχή, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι “τέτοιες μεθοδεύσεις είναι που διογκώνουν την αποχή, τέτοιες πολιτικές πρακτικές είναι που οδηγούν το πολιτικό σύστημα στην απαξίωση και την αναξιοπιστία”.

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ τόνισε ότι “υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να επιστρέψουμε εκεί όπου είχαμε αρχίσει: Να κάνει δεκτή η κυβέρνηση την τροπολογία μας, που εξασφαλίζει το δικαίωμα και του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους απόδημους, με τέσσερις εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, όπου οι απόδημοι θα εκλέγουν τους εκπροσώπους τους. Αλλά να κάνει δεκτές και τις τροπολογίες μας για τον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο, τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τους ανάπηρους συμπολίτες μας και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Αυτά για εμάς είναι όροι απαράβατοι” και πρόσθεσε ότι “Συναίνεση σε απαράδεκτα και ανεύθυνα παιχνίδια με την κοινοβουλευτική διαδικασία και το Σύνταγμα από εμάς δεν θα βρει η κυβέρνηση”.

Η κ. Γεροβασίλη μεταξύ άλλων τόνισε: «… μου κάνει εντύπωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας – σας ακούω από χθες το βράδυ – να ζητάτε και τα ρέστα από εμάς γιατί αντιδρούμε. Και μας λέτε πόσο αυτονόητη είναι αυτή η ρύθμιση. Αν είναι τόσο αυτονόητη αυτή η ρύθμιση, γιατί δεν την έφερε εξ’ αρχής η Υπουργός; Αντιθέτως, τόσο καιρό η κυρία Κεραμέως διαβεβαίωνε ότι το νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά τις ευρωεκλογές. Ορίστε τι είπε στην Καθημερινή, μόλις προχθές, 21 Ιανουαρίου: Ρωτάει η δημοσιογράφος: “Είναι η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές μια πρόβα για την καθιέρωσή της και στις εθνικές;”. Και απαντάει η Υπουργός: “Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία που συζητείται στη Βουλή αφορά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Για τις εθνικές εκλογές, το θεσμικό πλαίσιο είναι διαφορετικό”. Την καταθέτω στα πρακτικά. Τέτοια αναξιοπιστία!»….

Και συνέχισε: «Τοποθετηθήκαμε θετικά επί της αρχής, αλλά αναδείξαμε κρίσιμες ενστάσεις:
1. Ότι, σε αντίθεση με το Σύνταγμα, μετατρέπεται η επιστολική ψήφος από εξαίρεση σε κανόνα. Ότι εισάγετε δηλαδή γενίκευση της επιστολής ψήφου, που προβλέπεται για τους εκτός Επικρατείας, και στην Επικράτεια.
2. Σας επισημάναμε ότι, όπως αναφέρει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, ανακύπτει ζήτημα με το χρόνο της επιστολικής ψήφου. Οι πολίτες θα ψηφίσουν 25 ημέρες πριν την επίσημη ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Στο μεσοδιάστημα μπορεί να έχουν έρθει τα πάνω κάτω σε Ελλάδα και Ευρώπη.
3. Τονίσαμε ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της ψηφιακής διακυβέρνησης και της “ψηφιακής επανάστασης” της κυβέρνησης, η επιστολική ψήφος είναι και θεσμικά προβληματική, αφού δεν διασφαλίζεται η συμβατότητά της με τις επιταγές του Συντάγματος και τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών για την αμεσότητα και τη μυστικότητα της ψήφου. Προβλέπετε μάλιστα και δυνατότητα εξουσιοδότησης τρίτου προσώπου για την παραλαβή και αποστολή του φακέλου και ιδιωτικές εταιρείες για τη μεταφορά τους.

Η κυρία Κεραμέως, με την τροπολογία που έφερε χθες το απόγευμα, κατάφερε να εκτρέψει τη συζήτηση από τις ενστάσεις και να τη μετατρέψει σε μείζονα πολιτική αντιπαράθεση… Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν επιθυμεί καμία συναίνεση. Το μόνο που την νοιάζει είναι τα μικροκομματικά παιχνίδια εντυπώσεων στις πλάτες των Ελλήνων του εξωτερικού».